Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

roza_pustyni

wierszyk podczas blogoslawienstwa

Polecane posty

slyszalam ze podczas blogoslawienstwa m ozna czytac wierszy,niestety nie wiem co to moze byc za wierszyk?? wiem ze czyta go swiadkowa lub swiadek jezeli macie ten wiersz to prosze o jego zamieszczenie a wogole slyszeliscie o czyms takim???

To była tak wzruszajaca chwila, łzy same leciały. Nie wiem czy ktoś się skupi raz na czytaniu a dwa na słuchaniu wierszyka. Błogosławieństwo ma być od serca, a nie rezytacją.

Słyszłam o czymś takim,ale spotkałam się z tym tylko raz w zyciu 10 lat temu, kiedy za mąż wychodziła córka kościelnego z mojej parafii. Ten wierszyk czytał ksiądz. Nie mam jego całej treści,a le wiem, że było cos o tym, że młodzi opuszczą dom rodziców i pójdą w swoją stronę. Miał on wiele treści religijnych.

fajnie fajnie,ale kto ma to ma zrobic??? ja widzialam tylko jak rodzice gryczpanem robia nad mlodymi znk krzyza, daja po pocalkowania krzyz a swiadkowa czytala wiersz,to w takiej sytuacji kto ma blogoslawic,bo chyba blogoslawienstwem sa te czynnosci a mowa to kto??? rodzice czy swiadkowie???

Błogosławią najpierw rodzice młodej, a potem młodego (tak jest u mnie, czyli w centralnej Polsce). dają młodym krzyżyk (pasyjkę) do pocałowania i święcą kropidłem. Mówią zazwyczaj Błogosławię Was na nową drogę życia. Mogą jeszcze dodać w Imię Ojca i Syna i Ducha Swiętego.

Gość siwulka
ja bardzo prosze o wierszyk na maila

siwulka zamieszcze na forum wierszyki dwa ktore najbardziej mi sie podobaja, bno chce abyscie sie wypowiedzieli na ich temat Czcigodna Młoda Paro!!! otoz nadeszla ostatnia godzina, ostatni raz patrzy na wasz wianek rodzina. na wianek waszej radosnej wolnosci, waszej mlodzienczej czystej milosci. Dzis Panno Mloda ostatni raz wianek mirtowy zdobi Twe skronie, bo juz za chwile ksiadz sakramentem malzestwa zlaczy wasze serca i dlonie. Mozesz sie stroic w najpiekniejsze szaty, ale juz nigdy w te mirtowe kwiaty. Lecz wasze malzenstwo pelne zalet i cnoty zdobil bedzie tylko ten pierscien zloty. Ty Panie Mlody masz w sercu tyle szlachetnej sily, ze w mlodzienczej rozterce umiales zyc skromnie i zdobyc panny mlodej serce. Spraw dobry Boze abyscie w zgodzie wytrwali i cale zycie jak dzisiaj sie kochali. Piekna to bedzie chwila, gdy klekniecei na slubnym kobiercu , kiedy to na glowach waszych spoczna dlonie kaplana i zlacza sila Najwyzszego Pana. A jeszcze piekniejsze, gdy rzed otlarzem wzajemnie szczerze slubowac bedzieice milosci poki smierc was nie rozlaczy, na dobre i na zle , w zdrowiu i w chorobbie. Wielka to bedzie chwila dla was panstwo mlodzi, wiec zanim pojdziemy w te droge, w ten swiat daleki, nim kaplan wam rece zwiaze na wieki, rozwazcie sobie jeszcze raz co czynicie, abyscie nie zalowali cale zycie :) Ja moje zyczenia w ostatnich slowach zloze: Blogoslaw ten zwiazek o Wielki Boze. A wy rodzcie choc lza wam w oczacvh swicie spojrzcie raz jeszcze na wasze dziecie. Po raz ostatni zlozycie swe dlonie , na ich mlodzienczych skroniach, aby blogoslawienstwo wasze bylo zadatkiem na nowa droge ich zycia. Panstwo mlodzi kleknijcie teraz u stop rodzicielskich i proscie o blogoslawienstwo. to koniec ...juz pisze drugi

tragedia... widzialam ostatnio jak ojciec panny mlodej czytal wierszyk - moze to i mialoby sens gdyby ze zdenerwowania nie wyklepał tego jednym tchem ... tragedia... po co to robic ? przeciez to sztuczne strasznie... no ale mona ja wiem ze ty lubisz takie rzeczy - ale zapewniam ze na kasecie to moze wyjsc super :p

wiedzialam ze ci sie nie spodoba ale masz racje-mi sie podoba, na kasecie naprawde super to wychodzi tylko ze jak widzialam to na kasecie to swiadkowa ktora to czytlam musiala sien spieszyc bo sie kamerzysta spoznil(nie powazne zachowanie!!!)i bylo slychac ze oklepanie szybko czytala, ale jezeli wszystlko bedzie ok to naprawde moze wyjsc ladnie moim zdaniem to jakos wtedy wyglada, a jak bez wierszyka tojakos tak szybko to blogoslawienstwo idzie juz pisze ten drugi, chociaz zobaczysz ktory lepszy

szczesc boze mlodej parze dzis nadeszla chwil szczesliwa, w ktorej was szczescie polaczyl los.dzis ja szczerze zyczliwie z sercem plynacym niose wam glos . nich wam Bog blogoslawi., nowa wam otwiera sie droga, piastuje milosc do sibie, ona was zlizy do Boga. Dzis sobota, piekna chwila,ktora mlodych slubem polaczy. mloda para przed oltarzem stanie, milosc, i wiernosc slubowac bedzie. Panno mloda-twe zycie wciaz wiosna pachnialo, echo jego juz dzis zlota peisn zagralo. Bo oto tam przed oltarzem zawrzecie slub, ktorego wam nikt nie rozlaczy, jedyenie BOg. Mirtowe kwiaty dzis ostatni raz zdobia twe skronie, bo dzis ksaidz zlaczy wasze dlonie, mozesz stroic sie w zloto i blawaty, ale juz nigdy nie w mirtowe kwiaty. sliczna w tym wianeczku jestes panno mloda jak rozyczka kwiatnie twa uroda. I mlodego pana postac bardzo mila, ktoremu juz na zawsze bedziesz sluobowala. Oczka swe za wianeczek i te cnoty oddasz. Dzis cie zdobic bedzie pierscionek zloty. pamietaj panno mloda szanuj meza szczerz, bo on kazda krople potu z czola twego zbierze. I ty panie mlody, gdy z codziennje pracy przyjdziesz do swej zony i milego przyjecia doznasz. Bedziesz pania domu jego, az do kocna zucia swego. za to tez twoj maz szanowal cie bedzie. Droga dzic coreczke rodzice wydaja . Pewnie od zalosci serca im pekaja, Najwiecej sie smuci matka twa zyczliwa i najbardziej pragnie bys byla szczesliwa niechaj zyje para mloda przy weselnym dzis obrzedzie, wieczna milosc stala zgoda niechaj zawsze w zyciu bedzie. raczcie przyjac szczere me zyczenia wszelkiej pomyslnosci aby w tej nowej pielgrzymce przyswiecalt wam gwiazdy wiary, nadziejii i milosci. Niech pomyslnosci gwiazda wam sprzyja i cnota zdobi mieszkania prog,a troska stale niech was omija, laska niech darz was dobry Bog. nicech zyje mloda para , sto lat!!! a teraz mloda paro kleknijscie i proscie rodzicow o blogoslawienstwo co wy na to?? ktory lepszy???

jeszcze mam cos takiego Wstapiłam do tego domu weselnego aby powitac parę małżeństwa młodego. Do was, Paro Młoda przemawiam z serca całego, by myśl wasza wzniosła się do Boga samego. Gdzie wybierasz się Panno Młoda, gdzie zamierzasz kierowac swe kroki czy w wody szumne czy w łez potoki? Bo dziś kończy sie twe mile spędzone panieństwo, a zaczyna się tak ważny moment w zyciu - to jest właśnie małżeństwo. Opuszczasz ojca, matkę dla męza swojego i dom rodzinny dla domu waszego. Przeto więc Boga o błogosławieństwo proś pokornie abyście na nowej drodze życia żyli długo i spokojnie, byście nie zaznali wichrów ani burz w tym niech wam dopomoże Bóg i Anioł Stróż. Do ciebie zaś Panie Młody kieruję te słowa będziesz od dziś jako nowej rodziny głowa - dał ci Bóg małżonkę byś był jej opiekunem i przyjacielem. Nie uderz i nie tknij te troskliwe dziecię, które za zonę oddaje ci sie aż na całe życie. A na koniec rodzice błogosławcie swoje dzieci niech im w szczęsciu i radości czas lecie. Młoda Para niech żyje! Młodej Parze cześć! Niech się okrzyk w górę wzbije szczęść im Boże szczęść!!! ale wydaje mi sie ze ten pierwszy jest najlepszy

Gość grysik
Wszystkie takie pikne , że aż trudno wybrać. Tragedia , po prostu tragedia.....Szczerze współczuję świadkowej , że będzie zmuszona czytać takie grafomańskie wypociny. Może wynajmij jakiegośpajaca przebranego za poetę , z piórkiem w kapeluszu i kryzą jak szekspir , żeby to przeczytał , będzie jeszcze cudniej wyglądało. A najbardziej współczuję twojemu facetowi , że musi znosić to wszystko i życzę mu , żeby w końcu już było po wszystkim , po tym całym żenującym weselu.......

ej nie badz taki krytyczny :P Róza pustyni lubi taki przerost formy nad trescia ... :P

Gość grysik
Facet musi mieć naprawdę piekło , bo wygląda na to , że pani róża jakimś sposobem przekonała go , żeby się zgodził na te jej stukniete pomysły , więc zacisnął zęby i się nie odzywa , zeby miała to swoje wymarzone wesele , ale w środku na pewno flaki mu się przewracają. Nie znam żadnego faceta , który w ogóle jakoś wielce szczęśliwy był z tego całego cyrku , jaki tpwarzyszy weselom , a jak to będzie TAKI cyrk , to facet chyba z trudem będzie powstrzymywał zły zażenowania i wstydu. A róża pustyni bedzie radosna i szczęśliwa , bo w końcu jej powiedzial , że się na wszysko zgadza :P

dla wyjasnienia-swiadkowa jest zachwycona-zreszta u nas w miescie to tradycja ze swiadek czyta cos takiego na blogoslawienstwie. byc moze sa tandetne i durne ale takie cos sie czyta , moim zdaniemj to bardzo ladny zwyczaj chodz jego tresc jest moze przereklamowana, ale coz... a po drugie moj narzeczony ma zdanie co do wszystkiego co jest zwiazane ze slubem-wszystko co robimy jest robione pon rozmowach i wszystko co sie dzieje musi sie NAM podobac, a nie mi grysik nie wiesz jakie sa uklady miedzy mna a moim przyszlym, wiec jak nie wiesz to nie pieprz glupot!!!!!!!!!!!!!

O hej Mona !!! Kupilas w koncu ta suknie? Widziałam twoje bukiety na gimbli... Bardzo fajny ten z różowych róz - ten pierwszy - ja chce cos takiego własnie, ale zeby liscie nie byly ciemnozielone ale jasniejsze...

A co do fryzury, to ta pierwsza podoba mi sie - sama ja kiedys juz widziałam... Tylko faktycznie może sie rozwalic... a nie chcialabys po prostu rozpuscic wlosow i wyprostowac prostawnica - wlosy masz ladne wiec po co upinac?

hej Daglezja suknie nie bede kupowac bede szyla,pisalam o tym w innym poscie :) dzieki za opinie, a czy na gimbli tez sie wypowiadasz w moich tematach????

nie na gimbli sie nie wypowiadałam w zadnym twoim temacie, zwykle tam nie siedze, dzisiaj tak zagladnełam i mi sie twój temat rzucił w oczy...

aaahhha bo myslalam ze z toba na gimbli tez gadalam, ale nie znam twojego nicku tam, :) tak z ciekawosci pytalam :)

Gość malba ttt
jak mam kiepski humor to wchodze sobie w watki rózy pustyni i wyje ze smiechu ja pierdole co za tandeta ja pamietam ze na miom błogoslawienstwie to tesciowa błogosławiła bo moja mamam raczej z tych niepraktykujacych i niewierzacych wiec stali z ojcem i mieli dziwne miny ja z siosta to myslałam ze padniemy ze smiechu maz tylko stał i patrzył , tesciu sie tez nie odzywał całe szczescie ten fragment weselnego cyrku był bardzo krótki ;P swoja droga to naprawde wspólczuc twojemu facetowi, ciezko mi uwierzyc ze on jest z tego wszystkiego zadowolony a jesli jest to wyjatkowa z niego cipa ale pasujecie w zwiazku z tym do siebie Róza a planujesz juz chrzcinywaszego przyszłego dziecka i komunie ? chetnie poczytam watki z twoimi pomysłami w tym temacie

Gość kurcze eee
a ten twój facet (o ile nie jest wymyślony) to dożyje do tego ślubu????

Gość już kiedyś się usmiałam
z pomysłów tej pani na wesele i ślub (mnóstwo żenujących rzeczy) ale widzę ze ona nie przestaje. Dziewczyno ty już jesteś w jakimś amoku, idź do lekarza, jaka farssa a nie slub, to ma być twój dzień a nie cyrk i jeszcze czekasz na aplauz ze strony forumowiczów, zluzuj i nie pisz więcedj takich topików bo się niedobrze robi, współczuję przyszłemu mężowi, ten to będzie miła przegrane życie z tobą :o

wiecie co...odpier..... sie nie musza sie wam podobac moije pomysly, zreszta to sa propozcyej ktore od kogos zaslyszalam i na forum pytam sie jak to jest u innych a nie poweidzialam ze wszystko co pisze bedzie na moim slubie dla mnie niektore tematuy tez sa smieszne ale wtedy sie nie wypowiadac i to sie nazywa toleracja, ale wy jestescie zbyt prostaccy zeby wiedziec o tym

rozo pustyni..ty koniecznie chcesz ze swojego slubu zrobic kabaret? Dziewczyno ty jakiegos swira dostalas! Masz powazne problemy z normalnym mysleniem.Co ty wogole wymyslasz? Lecz sie i to szybko!

ha ha ha ha Mona nie denerwuj sie tak, prostactwo to ty własnie pokazałas :P ha ha ha