Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olinka 1

WADA WZROKU A PORÓD

Polecane posty

Gość olinka 1

CZEŚĆ. JESTEM KRÓTKOWIDZEM I JESTEM W CIĄŻY. CHCIAŁAM SIĘ DOWIEDZIEĆ DO ILU STOPNI WADY WZROKU MOŻNA RODZIĆ NATURALNIE A KIEDY TRZEBA MIEĆ JUŻ CESARKE. CZY JEŚLI NOSI SIĘ OKULARY TO ZAWSZE TRZEBA MIEĆ CESARKE? JAK TO W OGÓLE WYGLĄDA? DZIĘKI ZA ODP.

Gość tez chcialabym wiedziec
co prawda w ciazy nie jestem, ale to pytanie chodzi mi od dluzszego czasu po glowwie jestem po laserowej korekcji wzroku, mialam -7 i -5 z astygmatyzmem, niestety nie mogli usunac calej wady i zostalo jeszcze -1 i -1,5 kiedys bede w ciazy i tez chcialabym wiedziec jak to jest

Przepraszam za pytanie ale ile zapłaciłaś za laserową korekcję wady wzroku??? Ja też sie nad tym zastanawiam... Moja wada to -4, -4; Obecnie jestem w 6 t-m miesiącu ciąży i pytałam ginekologa czy muszę mieć cesarskie cięcie... Powiedział mi, ze to wymówka dla leniwych... :( Zmieniłam lekarza... :)

Jesli wada wzroku jest duża to pewnie wtedy cesarka, a na pewno jesli np. ciśnienie w oku jest za duże, albo odkleja się siatkówka. Ale to musi określić okulista i wziąść pod uwagę Wasz finekolog. Pozdr.

Gość tez chcialabym wiedziec
zabieg mialam w poznaniu (intermedica), za oko zaplacilam 1900zl, ale do tego doliczyc nalezy koszty wczesniejszych badan, kropli, tabletek tuz po zabiegu i koszt badan kontrolnych

Gość aneczka Łódź
Musisz powiedzieć lekarzowi, ktory prowadzi Twoją ciążę, że masz wadę wzroku. Wtedy on skieruje Cię na badania do okulisty, które powinnaś zrobić po 30 tygodniu ciąży. Okulista zbada Cię bardzo dokładnie i wyda zaświadczenie na piśmie, czy możesz rodzić naturalnie, czy też nie. Wielkość wdy tak naprawdę ma tu znaczenie drugorzędne. Zwraca się przede wszystkim uwagę na ciśnienie dna oka oraz na to, czy nie ma żadnych zmian w obrębie siatkówki oka. Takie zaświadczenie od okulisty musisz mieć później wpięte w kartę przebiegu ciąży i mieć ze sobą, gdy zgłosisz się do szpitala na poród. A wiem to wszystko, bo sama mam wadę wzroku ( -3,5 i -2) i tak jak Ty martwiłam się czy będę mogła urodzić siłami natury, czy też przez cc. Na szczęście żadnych zmian u mnie nie wykryto i mogę rodzić naturalnie. pozdrawiam

Gość kaasia27
a czyTwój lekarz nie widzi,że nosisz okulary?do tej pory nie wysłał Cię na konsultację do okulisty? ja mam -5 w jednym i w drugim oku urodziłąm dwoje dzieci przez cięcie cesarskie. ale okulista przy pierwszej ciąży stwierdził,żę mam wysoki ciśnienie w oku i początki jaskry (to drugie okazało się kompletną bzdurą -sprawdziłam po porodzie i konsultowałam się ze specjalistą od jaskry), a przy drugim dziecku okazało się,że okulista kieorwał się złymstanem wzroku przy pierwszym dziecku i dostałam skierowanie na cc. natomiast moja znajoma przy wadzie wzroku -5 rodziła naturalnie.także radzę skontaktować się z okulistą i zrobić dokłądne badania.pozdrawiam.

Gość olinka 1
DZIĘKI ZA ODP. A LEKARZ PROWADZĄCY NA RAZIE MNIE NIGDZIE NIE WYSŁAŁ BO NIE NOSZE OKULARÓW CHOĆ POWINNAM. ALE PRZY NAJBLIŻSZEJ WIZYCIE MUSZE MU POWIEDZIEĆ O TYM FAKCIE.