Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zuzelda

Co to jest kryzys wieku sredniego?

Polecane posty

Gość powiem ci co to jest
to jak facet kupuje sobie porsche albo......tylko o nim marzy ;)

Najczęściej nie jesteśmy świadomi, że każda sytuacja, spotkanie czy czynność, codziennie dają nam taką możliwość. Przychodzi „kryzys wieku średniego”. Dzieci usamodzielniają się i odchodzą. Kobiety po menopauzie wchodzą w klimakterium. Istnieją spory do tego, czy mężczyźni również przechodzą klimakterium. Zazwyczaj jest ono łagodniejsze niż u kobiet, gdyż nie towarzyszą im tak burzliwe wahania hormonalne. Dla mężczyzn wiąże się ono raczej z dokonaniem pierwszego poważniejszego rachunku osiągnięć, dokonań, niedociągnięć i zaniedbań. Wielu mówi wtedy „–Niczego nie osiągnąłem. Nie mam samochodu i mieszkam w obrzydliwym blokowisku. A na dodatek mam nieatrakcyjną, zaniedbaną, wiecznie zrzędzącą żonę. Trzeba by coś z tym zrobić”. Może przyjść do głowy myśl o zdradzie małżeńskiej lub rozwodzie i poszukaniu młodszej partnerki - jest to formą regresji do okresu młodzieńczego. Zazwyczaj nie prowadzi do niczego dobrego i jest przyczyną rozczarowania. Jednak kryzys wieku średniego stwarza szansę dalszego rozwoju i pójścia dalej właściwą drogą, zamiast wracania do młodości, której odzyskać się nie da, tak jak nie da się wejść drugi raz do tej samej wody w rzece. Kobiety zaś boją się przekwitania, utraty atrakcyjności, opuszczenia przez partnera i samotnej starości. I w wieku średnim, gdy partnerzy kierują się miłością - czyli działają dla wspólnego dobra, zamiast kierować się egoizmem, mogą ominąć rafy trudności życiowych. Dzieci są samodzielne, więc mają więcej czasu dla siebie. Na realizację wspólnych planów, na które przedtem nigdy nie było czasu, pieniędzy czy siły. W Polsce najczęściej jednak dalej są podporą dla swoich dzieci, opiekując się wnuczętami dzięki czemu swoim dzieciom pomagają w karierze zawodowej, a sami wracając do młodości. To dlatego dzieci tak uwielbiają babcie i dziadków, gdyż dziadkowie mogą im dać więcej miłości niż pochłonięci pracą rodzice. Wola i działanie dla dobra innych - w tym przypadku wnucząt i własnych dzieci znów pomaga jednym i drugim: dziadkom dodaje wigoru a ich życiu nadaje nową treść, a wnuczęta dostają wsparcie, którego tak bardzo potrzebują. Stratę w tym przypadku poniosą tylko rodzice, o ile będą przedkładali zdobycze materialne nad duchowy rozwój, w którym wsparcia mogłyby im udzielić ich własne dzieci. Wtedy w wieku średnim mogą dojść do głosu poczucie winy i poczucie niespełnienia. Dlatego niezbędne jest roztropne wyważenie między zaspokajaniem potrzeb materialnych i duchowych. Nowa zabawka czy komputer nie zaspokoją dziecku potrzeb duchowego wsparcia, które tylko rodzicielska miłość im dać może.

Gość do wiadomości niedouczonych
Klimakterium - to zazwyczaj kilkunastoletni okres w życiu kobiety charakteryzujący się stopniowym narastaniem niewydolności hormonalnej jajników. Menopauza - natomiast to ostatnie fizjologiczne krwawienie miesięczne po którym nastąpiła co najmniej półroczna-roczna przerwa bez zaistnienia oczywistych przyczyn takich jak ciąża lub laktacja. Ponieważ zanikanie czynności jajników jest procesem zachodzącym w czasie, to klimakterium w życiu kobiety powinno być postrzegane raczej jako stopniowe przejście aniżeli izolowane zjawisko charakteryzowane przez ostatnie krwawienie miesięczne. Menopauza występuje około 50 r.ż. najczęściej pomiędzy 45 a 55 rokiem życia. Zaprzestanie miesiączkowania pred 45 r.ż. traktowane jest jako predwczesna menopauza natomiast utrzymywane się krwawień miesięcznych po 55 r.ż. traktować należy jako opóźniona menopauza. lek. med. Bogdan Kowalczyk medycyna ogólna Klinika Medycyny Rodzinnej SPSK im W.Orłowskiego w Warszawie

Gość kryzys wieku średniego
Męski kryzys wieku średniego Prędzej czy później w życiu mężczyzny przychodzi taka chwila, kiedy dokonuje bilansu swego dotychczasowego życia i na jego podstawie tworzy wyobrażenie lat, które ma jeszcze przed sobą. Niektórzy mężczyźni dokonują takiego bilansu tylko raz w życiu, inni wiele razy. Pamiętam znajomego, z którym rozmawiałem krótko po jego trzydziestych urodzinach; z tego, co mówił, można było natychmiast wywnioskować, że właśnie trzydzieste urodziny były dla niego sygnałem do dokonania takiego bilansu. Jakiś czas później rozmawiałem z innym znajomym, który skończył właśnie czterdzieści lat i w jego przypadku było podobnie. Jednak takie próby oceny swego dotychczasowego życia bledną przy bilansach, jakich dokonują mężczyźni pięćdziesięcioletni, sześćdziesięcioletni czy nawet siedemdziesięcioletni. Za każdym razem przy okazji takiego bilansu doświadczamy tego, co nazywa się "kryzysem wieku średniego", a razem z nim depresji, ponieważ niewielu z nas jest w pełni usatysfakcjonowanych wynikiem sumowania życiowych zysków i strat. Na kryzys wieku średniego u mężczyzn składa się wiele czynników, takich jak stopniowe obniżenie sprawności seksualnej, zmniejszenie się sprawności fizycznej, nie do końca udana kariera zawodowa, różne życiowe porażki czy menopauza. Tak, nie pomyliłem się: menopauza. I nie mam tu wcale na myśli menopauzy żony lecz twoją, czytelniku, menopauzę. Jest to bowiem czas, kiedy mężczyźni powinni zrobić "pauzę", dokonać bilansu swego dotychczasowego życia, a potem, wprowadziwszy odpowiednie korekty, przejść do kolejnego bądź też ostatniego etapu aktywnego życia zawodowego i społecznego.

Gość cezura
odsylam do ksiazki,,Jak przetrwac kryzys wieku sredniego swojego meza?,, wprawdzie wpisana w realia amerykanskie,, ale warto przeczytac //wciaga! pozdrawiam