Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aggie

Kto z Was kocha Skandynawię, a zwłaszcza Norwegię?

Polecane posty

Fascynuje Was ten kraj/kraje tak samo, jak mnie? Marzę o podróży do Skandynawii, od czasu, kiedy wiele lat temu zaczęłam czytać powieści Margit Sandemo \"Saga o Ludziach Lodu\" i jakoś ciągnęła mnie Skandynawia. Potem przeczytałam jeszcze wiele skandynawskiej literatury i stwierdziłam, że choć jest bardzo oszczędna i chłodna w słowach, wciągnęła mnie badziej niż jakakolwiek inna na świecie. Za co kochacie Skandynawię? Czy kiedyś tam pojechaliście? Proszę, podzielcie się ze mną Waszymi wrażeniami...

Gość burżujka
ja też kocham skandynawię , ale zwłaszcza danię

Gość też
uwielbiam skandynawie ale najbardziej Finlandię

Ja też zdecydowanie wybieram Norwegię, Halkatlo! Pamiętasz te czasy, kiedy każdego miesiąca, około 25-tego, czekało się z utęsknieniem na nowa książke z serii o Ludziach Lodu? Finlandia też mnie ciekawi, ale Szwecja i Dania jakoś nie. Natomiast chetnie pojechałabym na pónoc Norwegii alo Finlandii zimą, przynajmniej na kilka dni.

Gość też
poczytałam troche o historii finlandii, o tym jak walczyli o niepodległość, jak mimo wszysko sie nie poddawali, zafascynowali mnie małomówni ludzie, piękno natury tysiące jezior, ogromne połacie lasów przytocze tutaj fragmet przewodnika(Pascal) który pięknie mówi o tym kraju: " Z lotu ptaka wygląda jak delikatnie utkana siateczka milionów jezior, wąskich przesmyków i lesistych wysepek, tu i ówdzie poprzetykana niewielkimi miejscowościami, uroczymi domkami, małymi przystaniami. Z daleka postrzegamy ją jako kreainę Świętego Mikołaja, romantycznie kojarzymy z kołem podbiegunowym, białymi nocami, zorzą polarną, rozległymi, pustymi przestrzeniami Laponii, reniferami, namiotami Saamów. Albo przeciwnie - Finlandia to dla nas kraj sauny, przemysłu drzewnego i międzynarodowej Konferencji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie. Jaka jest naprawdę? Czy po skandynawsku czysta, uporządkowana, doskonale zorganizowana, czy swojsko przyjazna, otwarta, serdeczna? To zagadkowe miejsce spotkania kultury Wschodu i Zachodu nie poddaje sie zwykłym opisom, trzeba je po prostu odkryć samemu - zwiedzić nowoczesne miasta, przewędrować szlak wiodący dzikim pustkowiem, poznać ludzi mówiącym tajemniczo brzmiącym językiem. Finlandia jest tuż za morzem, czeka...

Gość też
Sage o ludziach lodu oczywiście też czytałam, teraz chciałabym przeczytać sage która chyba ma tytuł raisa czy jakoś tak, w kazdym razie jej akcja rozgrywa sie w Finlandii, tyle że nie mogę jej znaleźć:)

Gość medkansla
ja bywam i lubie :)

Zaczęłam czytać \"Raiję\" autorstwa Bente Pedersen. Nie polecam! Nie wciąga tak, jak Saga o Ludziach Lodu, poza tym główna bohaterka strasznie mnie irytuje. Przemądrzała i zarozumiała. Powiem szczerze, że dalsze sagi Pani Sandemo też nie zachwycały, np. Saga o Królestwie Światła. Natomiast wyjątkowo podobały mi się jej \"Opowiadania\", każde dzieje się w innej epoce, ale wszystkie czyta się tak samo ciekawie.

Gość też
Aggie zgadzam sie, dalsze części saga o czarnoksiężniku i o królestwie światła to już nie to, i tak samo jak Ty uwielbiam jej opowiadania, teraz wychodzi również saga o czarnych rycerzach tej samej autorki, przeczytałam pare pierwszych i mnie wciągneło... choć saga o ludziach lodu miała swój klimat, czasy w jakiś zaczyna sie akcja, chyba juz nic jej nie pobije dzieki za ostrzeżenie przed raisa, jeśli znasz jakieś dobre tytuły książek z Finlandią w tle... pozdrawiam Cie serdecznie🌼

Hej, ja nie przestrzegam przed Raiją, po prostu uważam, że nie dorównuje ona nawet w setnej Sadze o Ludziach Lodu. Ale jeśli masz możliwość np. pożyczenia tej serii, przeczytaj, może Ci akurat przypadnie do gustu.

Gość mariiols
Cześć A mi Skandynawia spodobała się po przeczytaniu sagi Grzech pierworodny nigdy nie pomyślałam ze Skandynawia może być taka ciekawa no i przedewszyskim uważałam, że skandynawowie nie potrafią okazywac uczuć muwici o nich a tu proszę taka miła niespodzianka, jeszcze rok temu nigdy bym nie pomyślała ze Norwegia może mi się podobać a teraz po prostu MAŻE!!!!! żeby tam pojechać.....

Gość tez sympatie
do Norwegi nabylam dzieki Sadze.Mialam to szczescie byc 2 lata temu kilka dni w Norwegi i najbardziej podobal mi sie skansen, dzieki temu umiem sobie wyobrazic jak mieszkala Silije i Tengel..:) POzdrawiam :)

Gość mallll
To ciekawe jak niby z pozoru zwykła książka lub wręcz przeciwnie niezwykła saga może zmienić pogląd na niektóre sprawy

powiem Wam jedno : niewazne jaki kraj - ksiazka to jedno,a realia drugie p.s. mieszkam w Norge

Gość mallll
A co do tego ma religia

Gość mallll
Przepraszam chciałam napisać realia