Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mam na imię Janusz

Mam 40 lat i chcę założyć firmę

Polecane posty

Gość Mam na imię Janusz

Mam dość wyrobniczej pracy :o Nigdy nie miałem swojej firmy :) Mam gotówkę i chcę założyć mały sklep :) Czy ten nowy i niższy ZUS obejmuje mnie? Czy musze być trwale bezrobotnym lub byc absolwentem. :o Pomóżcie :)

www.prawo.hoga.pl jest tam forum i można popytać, nieraz odpowiadają Wydaje mi się, że niższy Zus dotyczy wszystkich, którzy przez ostatnie 5 lat nie prowadziuli działalności gospodarczej.

Gość Mam na imię Janusz
Byłem u księgowej i mi powiedziała, ze ona nic nie wie o nizszym ZUSie i chyba mi sie pomyliło. Albo ZUS jest niższy ale dla abolwentów i bezrobotnych :o

Gość Mam na imię Janusz
help :(

Gość do Janusza
a dlaczego nie pojdziesz do Zusu zapytać?

Gość komornik
Jak nie potrafisz czegos takiego sie dowiedziec to ja bym radzil schowac pieniazki w skarpetke ( albo do jakiegos dobrego banku ) , a ty do nauki! Jak bedziesz mial firme to twoje pieniazki beda placic za takie informacje . Teraz masz czas coby sie troche dowiedziec i nie placic za to .

Gość ona 28
jeśli nigdy nie prowadziłes wlasnej dzialalności gospodarczej to masz prawo do niższego ZUS - u

Gość nic na sile
nizszy zus to ok. 250 zl miesiecznie zamiast 700 dla wszystkich ktorzy nie mieli zarejestrowanej dzialalnosci gospodarczej przez ostatnie 5 lat.Radze zmienic ksiegowa jezeli nie wie o takim fakcie!

Wklep w google zus ,potem otwórz stronę zusu i wejdż w składki.Tam wszystko wyjaśnione. Nie trzeba być ani absolwentem,ani bezrobotnym żeby płacić niższe stawki.wystarczy,że spełnia się warunek nie prowadzenie działalności w ciągu ostatnich 5 lat. A warunek pewnie dlatego,żeby ci którzy w tej chwili prowadzą firmy nie mogli ich wyrejestrować i z powrotem zarejestrować,by przez 2 lata płacić dużo niższy zus. Dla Ciebie będzie to 1/3 normalnego zusu.To spora gratka i ułatwienie dla zaczynających. Prześledż to na stronie zus/z nią i tak będziesz się musiał zapoznać jeśli chcwsz prowadzić działalność i zaczynaj. Powodzenia. Aha zmień księgową,jeśli nie zna sprawy ,która w ostatnim czasie zatrzęsła bussinesem.

Gość Mam na imię Janusz
Dziękuję za upewnienie się :) Mówiłem księgowej o tym niższym ZUSie bo czytałem na stronach ZUSu ale ona mówi, ze to jest niemozliwe :o Księgowa z doświadczeniem :o obsługuje kilka firm . Na pewno zmienie księgową :) Dziekuję za upewnienie mnie w mojej wiedzy :)

Gość jaki i gdzie
chcesz otworzyć sklep? Dobrze się zastanów, bo sklepy padają, wszyscy kupują w hipermarketach!