Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamyczekll

SZCZAWIANY WAPNIA - JAKA DIETA GDY MA SIE PROBLEMY Z KAMIENIAMI

Polecane posty

ja też mam kamice szczewianowo-wapniową. To co ci teraz napisze dostalam od swojego urologa. produkty należy ograniczyć: produkty zabronione: zalecane: botwina ziemniaki woda szpinak marchew mięso szczaw buraki jaja rabarbar pomidory ryby cytryny cukier kapusta czekokada mleko cebula kakao śliwki ogórki mocna herbata zielony groszek sałata suszone figi agrest masło przyprway koncentrat pomidorowy coś jeszcze chcesz wiedzieć?

jakoś sie wszystko pozlewało, pewnie nic z tego nie wiesz.. najpierw są produkty zabronione- pierwsza pionowa kolumna, potem są ograniczone i zalecane

Gość kamyczekkk
ahas czyli produty niedozwolone to botwiny szpinak szczaw cytryna czekoldada kakao mocna herbata suszone figi przyprawy ograniczone ziemniaki marchew buraki pomidory cukier mleko sliwki suszone zielony groszek agrest a zalecane woda mięso jaja ryby kapusta - rozumie ze zwykła nie kiszona?? cenula ogórki sałata masło hmm czyli przy tych kamieniach mozna jesc mieso bo kiedys czytałam ze białko zwierzeca zakwasza mocz

też czytałam że nie powinno sie jeśc produktow zwierzęcych, a szczególnie smażonych.Ja 2 lata temu miałam kamień 12mm. teraz mam 8mm a ty?

szczerze Ci powiem tak ja nigdy sie nie objadałam tymi produktami, ktore sa nie dozwolone, wręcz ich nie lubie a jednak kamień mi powstał i w co tu wierzyć...

Gość kamyczekll
no ja nie miałam takich duzych jak ty gdzies około 6-7mm ale kiedy schodza mi z lewej storny bardzo mnie. A to co najbardziej mnei denerwuje to mdłosci mam je juz 3 tygodnie co pradwa kamienie mi juz zeszły wiec jest lepiej, ale to nie miłe uczucie gdy budze sie rano i pierwsze co czuje to to ze mnie mdli

Gość mój kot ma kamienie
Wiem, że to głupie porównanie, ale tylko tyle wiem na ten temat, że weterynarz zabronił podawać kotu ryb i nakazła podawanie oliwy z oliwek.

Gość gość
Moi M ili, Włąsnie jestem w trakcie kuracji . Na obywdu nerkach kamieni jak w piaskownicy. Po 3 kruszeniach metodą ESWL prawa nerka jest juz bez zlogów. Jedne kamienie wydalałem łatwiej, inne z wielogodzinnymi kolkami i wymiotami. Ostatnio zaliczyłem nawet wyciąganie kamieni przez cewkę oczywiście w warunkach szpitalnych Nikomu nie życzę takich przezyć. Co do diety to rzecz mocno indywidualna. W moim menu mało albo wcale rabarbaru, szpinaku, truskawek a USG przed ropoczęciem leczenia tj kruszenia wykazało po kilka kamieni na obydwu nerkach wielkości 8-20 mm. Piję dużo płynów, a i tak meczę się z powodu kamieni. Podobno wg ostatnich badań przed powstawaniem kamieni chroni przyjmowanie magnezu ( info od mojego urologa) Gdyby ktoś miał jakieś inne rewelacje, proszę je przekazać na forum. Pozdrawiam Czarek z Łodzi