Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaga008

grupa krwi dziecka!!!

Polecane posty

Gość jaga008

kiedy dziecko odziedzicza grupe krwi ojca a kiedy matki...czy jest jakaś zależność????prosze o odpowiedz!!!!

Gość tez jestem ciekawa tego
W ktorym m-cu ciazy jestes?

zależy jakie geny dostanie przy zapłodnieniu, nie ma zależności że dziedziczy po matce czy po ojcu tylko w określonych warunkach, nic nie przewidzisz póki grupy dziecku nie określisz, wtedy możesz stwierdzić czy ma po mamie czy po ojcu

To zależy jednie od przypadku... A ten przypadek od w/w genów. Przy czym te geny również mogą zrobić nam psikusa i np. dziecko matki z grupą A i ojca z grupą B ma np. 25% szans (w zależności od oznaczenia grup krwi rodziców), że będzie miało grupę 0. Ale przy innym oznaczeniu może mieć AB... Tak, że to może być jedna wielka niewiadoma...

Gość jaga008
jestem w 26 tygodniu ciąży ja mam grupe 0 RH dod, i moj partner też wiec nie ma szans zeby dziecko mialo inna grupe tak??a czy mozna zrobic badanie na grupe jak dziecko jest jeszcze w brzuszku??>

jeśli oboje macie grupę krwi zero to dziecko będzie miało tą samą grupę co Wy, nie pamietam tylko jak się dziedziczy czynnik Rh; badania grupy krwi dziecka jeszcze przed porodem raczej lekarz nie zleci tylko dla czystej ciekawości, bo to sie wiąże z ingerencją jednak, no chyba że można to zrobić odpłatnie, ale o tym nie słyszałam

Przychylam się do wszystkich w/w opinii. Co do Rh: jeśli oboje macie + to dziecko może mieć zarówno + jak i -. Badań nie polecam, bo po co???

Salome jakim cudem przy Rh+ u obojga rodzicow moze byc - u dziecka? Jako genetyk wykluczam taka sytuacje. No chyba ze to dziecko ogrodnika o Rh- :P

A tak właściwie jaga to nie rozumie dlaczego tak zalezy ci na poznaniu grupy krwi dziecka skoro nie macie konfliktu serologicznego to jest to tylko fanaberia wiec lepiej oszczedz dziecku niepotrzebnego ryzyka. Poza tym gwarantuje ci ze jesli oboje macie ORh+ to dziecko nie innej mozliwosci jak miec taka sama grupe. Ja np wiem ze dziecko bedzie mialo grupe A natomiast nie wiem czy Rh+ czy - i poniewaz mam z mezem konflikt serologiczny w czasie ciazy beda monitorowac ilosc przeciwcial antyD, ale na pewno nie beda badac krwi dziecka. Moze bede miala szczescie i dziecko odziedziczy Rh po mnie i nie bedzie problemu? Pozdrawiam

Gość kaasiaa11
cha cha!wydaje mi się,ze jaga się po prostu puściła....:D

Gość jaga008
oj to źle ci sie wydaje poprostu to chciałam wiedzieć...bo gdzies sie dowiedziałam ze może mieć A ale jakos dlamnie nie możliwe, a tak pozatym sie nie puszczam:)

No tak pomylilam sie i koryguje swoja wypowiedz. Moze byc Rh- gdy rodzice maja Rh+. Bo jest to zjawisko dominacji.

Gość Ja mam grupę A rh -
mój facet B rh + czy to jest poważna kolizja ? :O

Gość Ewa34
Jest mozliwe, żeby dziecko miało "-" gdy obydwoje z rodziców mają "+". Jestem tego żywym dowodem, oboje z męzem mamy RH+ a córka ma RH-, zatem jest mozliwe. pozdrawiam http://www.dla.dziecka.pl