Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ta kasia

romantyczna kolacja

Polecane posty

Gość ta kasia

dziewczyny doradzcie co zrobic na romantyczna kolacje przy swiecach we dwoje w miare prostego i taniego ale smacznego

To zalezy od Twoich możliwości finansowych,ale ja jak muszę coś szybko wystrzałowego zrobić to robię banicę. To danie z Bułgarskiej kuchni.Ja robię w uproszczonej wersji: Kupuję ciasto mrożone francuskie .Lekko rozmrażam/ono jest w kształcie prostokąta/następnie robię farsz : ser feta /tłusty/+ 1 jajko lekko rozbełtuję widelcem ,wykładam na ciasto ,zawijam brzegi,żeby farsz nie wypływał i do pieca .Nie solę ,ponieważ feta jest słona.Z pieca wyciągam jak jest zrumienione i ciasto rozwarstwione. Bardzo prosty przepis ,robi się 2 minuty,a wszyscy się zachwycają. Potrawa przepyszna. Dodam jeszcze ,że ta uproszczona wersja nie jest mojego autorstwa a FIOLKI.

Jeszcze podam jeden przepis też bardzo prosty i niedrogi. Trzeba kupić makaron rigatomi,brokuła ,kilka ok 10 ząbków czosnku. Gotujesz makaron al dente/taki nie do końca dogotowany/,przecedzasz i odstawiasz. obgotowujesz brokuła ,ale tak ok 2,3 minuty i wyjmujesz,dzielisz na różyczki /nie za małe/.Nastepnie na dużej patelni/ja to robię w woku,ale nie każdy go ma/podgrzewasz oliwę z oliwek /tak ponad 1/2 szklanki.Gdy dobrze gorąca wrzucasz czosnek pokrojony na cienkie plasterki/trzeba uważać,żeby nie za bardzo się zrumienił,bo będzie gorzki/na to wszystko makaron i brokuły ,lekke wymieszać ,można położyć na górę trochę masełka ,żeby się rozpuściło i na chwilę przykryć. Potrawa wydziela niesamowicie piękny aromat,można się najeść do syta.Makaron rigatomi to włoski makaron takie wielkie rury,wygląda na talerzu przepięknie.Wszystkim smakuje. Ja bardzo często to robię ,kiedy nie mam czasu na inne gotowanie.

Alanka37, strasznie mi sie spodobaly Twoje pomysly :) szczegolnie ten pierwszy :) czy myslisz, ze mozna na wierzch rzucic jakies ziolo wzglednie bardzo drobno posiekanego pomidora lub papryke? albo oliwki? o jakiej ilosci sera mowa w proporcji do 1 jajka?

Mowa o całej kostce sera feta.Można kombinować z dorzucaniem,ale moim zdaniem najpierw zrób tylko z tymi składnikami,żebyś wiedziała jaki smak w oryginale. Póżniej zobaczysz co Ci pasuje. Ja często ciasto smaruję przed włożeniem do pieca jajkiem,wtedy ono jest takie ładne,błyszczące,ale w oryginale tego brak. Bardzo często ser kroję w kosteczkę/też brak w oryginale. Myślę , że można posypać jak najbardziej,choć musiałabym się zastanowić czym. Proszę spróbuj najpierw takie prościutkie. Jest przepyszne.Jeszcze dodam,że najlepsze moim zdaniem jest ciasto mrożone od Blicklego,ale mogą być inne,a jeśli chce Ci się bawić możesz zrobić sama.Smacznego.

Dzieki :) pewnie troche to potrwa, zanim znajde chwilke czasu na zakupy i szukanie ciasta, ale zrobie to koniecznie, a do tego zilenona salate a jakimis a la srodziemnomorskimi dodatkami :)

Gość paulina19
a ten ser feta mieszasz razem z jajkiem czy najpierw posmarowac ciasto serem i na to rozbełtane jajko ( jak wyglada to ciasto frncuskie bo nigdy nie kupowałam i ile kosztuje)

Ser feta mieszam z rozbełtanym jajkiem i nie smaruję ciasta tylko wykładam na ciasto/bo to jest taki farsz/.Ciasto francuskie jest mrożone i zazwyczaj leży w sklepach koło mrożonek lub lodów. Jest w takim podłużnym pudełeczku. Jak kupisz to zobaczysz jakie to proste.To już uformowany prostokąt.

Gość paulina20
czyli ser feta pokroic w kostke wymieszac z jajkiem i wyłożyc na ciasto jak długo trzymac to w piecu i jak podawac

Gość martelinka
Hi. Jeśli można to podam Wam przepis na bardzo dobra sałtkę z serem feta. Ostatniow szyscy u mnie się nią zajadają. 1 duży ogórek- pokroić w dużą kostkę, 1 czerwona papryka- pokroić w grube pasy, 1 pomidor-pokroic w kostkę, 1/2 cebuli-pokroić w wiórka. Wymieszać warzywa dodać piprez, dosyć dużo bazylii suszonej, sos z sera feta i ok 2 łyżek oliwy z oliwek (żeby było wilgotne). Odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Między czasie pokroić ser feta w kostkę i połaczyć z warzywami delikatnie, aby ser się nie rozpadł. Podawać schłodzoną. Bardzo dobra i szybka sałtka. Polecam

Gość martelinka
przepraszam za te literówki ale bardzo sie spieszyłam żeby podzielić sie z Wami tym przepisem

Gość magiczna noc
a ja mogę polecić dwa szybkie dania na romantyczną kolację : pierwsze - krewetki w sosie maslano-pietruszkowo-czosnowym. Tak wiec kupujecie mrozone krewetki / najlepiej zeby byly sredniej wielkosci - bo koktailowe- te malutkie, nie nadają sie, za malo czuc smakowo,chociaz jak ktos jest na diecie to moze i lepiej ;) ale probowalam i takie i wieksze i mowie - wieksze są o niebo smaczniejsze ! najlepiej byloby mniec krolewskie krewetki, ale one sa bardzo drogie - kolo 40 zl.. a takie srednie kolo 15 zl... Tak wiec opakowanie krewetek mrozonych, sól, woda,pęczek natki pietruszki, 2 zabki czosnku, 2 lyzki oliwy, pol opakowania masla , swieze bagietki albo buleczki. Krewety rozmrazam + wywalam na durszlak, oblewam calym czajnikiem ugotowanej wrzącej wody i posypuję solą(moze byc ziolowa), na patelni na 2 lyzkach oliwki wrzucam rozdrobniony zabek albo i wiecej czosnku, + posiekana polowe natki pietruszki , mieszam minute, dodaje krewety + reszte pietruszki i dodaje masloo,zeby zrobil sie taki gesty sos :) ze 3 minutki mieszam, zeby sie połączyło ( krewetki nie mozna za dlugo smazyc bo sie zrobią gumowate) i podaje na talerze. do tego oczywiscie swiezuutka bagietka posmarowana maslem albo i bez , bo mozna sobie zamaczac w tym sosikuuuu i pyyyyychaa :) oczywiscie aromat powalający, do tego wytrawne czerwone wino mmmhhhhhhhh.... i namietna noc gwarantowana!!!:) a drugie danie - bardzo proste, kupujecie opakowanie krewet SURIMO - chyba tak sie pisze, one są takie ogromniaste, wielkosci polowy marchewki ;) koszt niecale 10 zl, kupilam ostatnio na sali w mrozonkach owocow morskich, wrzucam do piekarnika, grzeje zeby byly cieple, wykladam na talerz, biore pikantny sos SALSA albo polecam bardzooo ostry meksykanski sos!! i maczamy i jemy + winko :) tez extra :) ale juz bardziej jako przystaweczka a nie kolacja ;)

Gość magiczna noc
aha, odnosnie tych krewetek SURIMO - to one maja slodkawy leciutko smak wiec do sosu chili pikantego albo mexykanskiego rewelacja !! natomiast nie polecam ich zeby zrobic do przepisu pierwszego.. bo one sie nie nadaja. Do pierwszego przepisu normalne krewetki, koktailowe nawet (czyli te najmniejsze), jak maly budzet, w sumie, ale i tak przepysznie wychodzi i jakies urozmaicenie musi byc:)

Gość ALANKA 37 jak ....
długo ma być to ciasto w piecu ?

Gość Jakos nie mogę
się przemóc, żeby spróbowac krewetki, już sam ich widok mnie brzydzi, a słyszałam, że są pyszne :-D

Gość blond_nati
Witam, ja uwielbiam brokuly i makaron, czosnek tez, jesli robie to danie to dodaje tez tartego sera na wierzch. Niestety, wydaje mi sie ze danie z taka iloscia czosnku, nie nadaje sie na romantyczny wieczor ;-D No chyba ze z paczka tic-tackow na deser :) Pozdrawiam.

Gość Jad-Wensza
spodobal mi sie jeden pomysl ale nie wiem co to jest piprez :D ??? pipreze ?? co to i gdzie mozna to dostac ?

Gość to pieprz
prosze pana

Gość daga1001
do Alanki 37 Jak tylko przeczytałam mało mi ślinka nie poleciała. Dzisiaj mój chłopak ma urodzinki. Lece zaraz do sklepu i zabieram się za gotowanie. To jest super pomysł na przekąskę we dwoje przed televizorkiem....

Gość Kuchmanka
Romantyczna kolacja.Hmmm,powiem wam smaczny i prosty przepis: kup bagietkę,pokrój na kromeczki,wetrzyj w kromki czosnek[tyle ile lubisz,najlepiej ząbek na kromkę]piecz 10-15 minut po czym posyp żółtym serem i piecz do roztopienia sera.Mówię wam,mmmmm pycha!

Gość Kuchmanka
Do tego winko,świece i...będzie git!

Gość totlany mess
ten makaron to "rigatoni" przez "n"

Gość alusiamakota
Witam,potrzebuje pomysł na kolacje dla dwojga,ale prosta i szybką dla osoby która nie ma zdolności do gotowania, proszę pomóżcie

Gość nisqa
a co podpowiecie na jakies ciacho na taka kolacje romantyczna??

Gość nickol
ale ja nie lubie fety

Gość Kolcia9
no wlasnie , co mam ugotowac dla dwojga na romantyczna kolacje ? hmmmm moze cos z makaronem

Gość o rzeszty
no, mozliwe ze tak.

Gość panidomu
KURCZAK Z BRZOSKWINIAMI W POMIDORACH :) kurczaka rumienie z przyprawami, następnie już pod koniec dodaje pomidory pokrojone w kostkę, dusze a następnie dodaje pokrojone brzoskwinie. Całość znowu trochę duszę podaje z makarnem mniamniam pycha :) http://poradypanidomu.pl

Gość pimpkin
ja ci podam przepis na piersi z kurczaka wszystkim zawsze smakuje i prosto sie robi :) Dodam, ze do tego pasuja np pieczone ziemniaki pokrojaone w talarki przyprawione przyprwa do ziemniakow prymat pieknie pachnie :) Przepis na piersi z kurczaka: Kochana uszykuj duzo wczesniej piersi z kurczaka rozbij je deliktanie zrub marynate wedlug upodoban.Ja najczesciej uzywam np. przyprawe do kurczaka do mies, troszke majeranku... Jak juz zrobisz marynate to wloz do lodowki na okolo godzinke moze dwie.Potem jak juz czas sie skonczy ukladasz na blaszce fileciki kladziesz plastry cebuli nastepnie polewasz ketchupem i majonezem nie za duzo tak na okolo 2 male lyzeczki na to kladziesz ser zolty :) i zapiekasz w piekarniku na 180st przez 20 minut mozesz pozniej troszke zmniejszyc temperature, zeby ser sie nie roztopil za bardzo.Czasem tez dodaje plaster ogorka kisoznego tez pasuje :) Mowie ci pycha jak zrobie to dla znajomych zawsz to kazdemu smakuje. Czasem zamiast ziemniakow robie salatke.min: por i kukurydza,troszke majonezu wedlug uznania dodac sol, pieprz :) do smaku i tez pasuje. salata, pomidor, ogorek zielony, cebula czerwona, polac oliwa z oliwek :)wczesniej doprawic sola i pieprzem dodac tez troszke bazylii tez dobrze pasuje :) Smacznego !!!! :) Robie tez zapieknake bardzo prosta i sycaca :) to taki wlasciwie moj wymysl jak nie mam pomyslow konkretnych to wlasnie ja robie jest z kurczakiem i ziemniakami

Gość pimpkin
dodam, ze ja tez robie brokuly z makaronem ale oprocz tego dodaje sos beszamelowy :) mniam :p