Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zygula

Czy dziurawiec dziala antydepresyjnie???

Polecane posty

Gość ponoc tak
zwiększa wykorzystanie światła, które jak wiadomo jest potrzebne do dobrego samopoczucia. To jego brak powoduje złe samopoczucie. Ale z dziurawcem trzeba uważać bo powoduje dużą wrażliwośc na swiatło i moze powodować dolegliwości skórne pod wpływem słonca. Nie stosuje sie go długotrwale

Gość zygula
dziekuje:) czyli np gdybym chcala solarium to tez raczej odpada

Gość zygula
no chodzilo mi o to ze solarium i dziurawiec razem to zle polaczenie

Gość framaceutka
dziurawiec i tabletki antykoncepcyjne to jest fatlane polaczenie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość tak działa antydepresyjnie
ALE: antydepresyjnie działają tylko tabletki (herbatka/wodne wyciągi-nie). dziurawiec zmniejsza skuteczność pigułek antykoncepcyjnych. dziurawiec zmienia działanie wielu leków. dziurawiec uwrazliwia skórę na promienie UV (poparzenia)

Gość mo-naturalnie.blogspot.com
Dieta wzmacniająca układ nerwowy: - witamina B1 - tiamina - poprawia pamięć i usprawnia myślenie, - witamina B6 - pirydoksyna - ułatwia przyswajanie magnezu i wpływa na wytwarzanie neuroprzekaźników: serotoniny, dopaminy i noradrenaliny, - witamina B2 - ryboflawina, łagodzi bóle i zawroty głowy, - kwas foliowy - poprawia pracę układu nerwowego i zmniejsza napięcie, tryptofan - przemiany tryptofanu są źródłem istotnych związków, m.in. tryptaminy, serotoniny, niacyny i roślinnych hormonów wzrostu (auksyn), - potas - zapewnia prawidłową pracę nerwów i zapobiega bolesnym skurczom mięśni wywołanym stresem, - wapń, - węglowodany złożone - disacharydy (zalicza sie: sacharozę, laktozę, maltozę, celobiozę), oraz polisachary (zalicza sie: skrobię, glikogen, celulozę, pektynę, chitynę), -kwasy tłuszczowe Omega-3, - witamina E, - magnez i mangan - pomaga zachować na prawidłowym poziomie stan układu nerwowego i zabezpieczać przed stresującymi sytuacjami, usuwa zmęczenie, poprawia nastrój, ułatwia dostarczanie glukozy do mózgu, jest niezbędny do wytwarzania neuroprzekaźników, - cynk. http://mo-naturalnie.blogspot.com/2013/02/na-skroty-ukad-nerwowy-przygnebienie.html

Gość gość
Ja uwielbiam dziurawiec i jak mam problemy z gardłem to zawsze go stosuję. Co do działań antydepresyjnych to nie słyszałam, aczkolwiek warto sobie poczytać o poszczególnych ziołach i znaleźć te właściwie. O działaniu dziurawca i innych ziół piszą na http://ziolazkurpi.com/pl/ziela/70-dziurawiec-ziele-hypericum-50g.html lubię te strone można się wiele dowiedzieć