Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podlasiak_

Wschód Polski

Polecane posty

Gość podlasiak_

Jakie macie postrzeganie Polski wschodniej. Czy jest tam biednie, jacy są ludzie? Co wam się podoba, a co nie? Nie jest to prawdą do końca że jest tam aż tak źle.

Gość W-Miak
Jest gorzej niż źle :-O

Gość zygula
a ja drugi kraniec okolice chelma-bieda nedza

Gość dlatego teraz
wygrali tak widocznie populisci u nas na wschodzie.

Gość podlasiak_
W sumie dla mnie tez wstyd. Mieszkam w powiecie bialskim, w moim okręgu wyborczym ( Biała Podl, Chełm ) w wyborach parlamentarnych najwięcej głosów otrzymała Samoobrona ( w Polsce były trzy takie okregi ). Obciach. Tak samo w wyborach prezydenckich ( I tura )Andrzej Lepper był drugi w powiecie bialskim. W II turze Kaczyński zdecydowanie zdeklasował Tuska :-( . Chyba nigdzie Tusk wiecej niż 50 % głosów nie zdobył. Najwięcej w Terespolu 45 %. A w niektórych wioskach Kaczyński zdobył nawet ponad 90 % ( nawet 96 % ). Z czym to jst zwiazane? Program wyborczy, bardziej społeczy ( rzeczywiście chyba aspołeczny i dążący do deficytu większego niż mamy ), środowiska radiomaryjne i LPR - owskie ( narodowo - katolickie ). :-(

Gość poziomka czerwona
Myślę,że trzeba patrzeć na wszystko realnie. Na wschodnich terenach dużo osób głosowało na Samoobronę, gdyż, gdyż są tam w dużej mierze tereny rolnicze, a wśród aktualnych polityków i partii, rolnictwo pozostawało zawsze na drugim miejscu. To, że wygrał Kaczyński pokazało, że ludziom zależy znacznie bardziej na poczuciun bezpieczeństwa, dobrej służbie zdrowia itp., niż na rozwoju gospodarczym, a jeżeli się z tym uporamy, wówczas, Polacy będą bardziej gotowi iść do przodu. Prawda jest jednak taka, że większe nakłady finansowe szły zawsze na Polskę zachodnią, a wschód pozostawał w tyle ( jak rozdano bogatym, dawano ochłapy biednym), dlatego też głosowano tam głównie na Kaczyńskiego, gdyż, Tusk nie obiecywał pomocy bardziej bezbronnym i biedniejszym. A tak co do tej biednej wschodniej strony, kilka dni temu okazał się artykuł w onecie, że tylko Polacy z Lubelszczyzny i Podlasia mają porównywalne stany na koncie z mieszkańcami Warszawy, która uchodzi za najzamożniejsze Miasto gdyż mieszka tam dużo Vipów, jednak tego nie widać, gdyż ukryte to jest na kontach, które Polska wschodnia niechętnie narusza. Były to dane jedynej firmy, która ma zezwolenia i uprawnienia oraz dane na porównywalny wgląd na stany kont, w celu robienia badań itp.

Gość poziomka czerwona
Sorka za błąd: Miało być ukazał się artykuł -z amiast okazał.

Gość Marmellata
ja bardzo lubię Wschód Polski, choć ani stamtąd nie pochodzę, ani tam nigdy dłużej nie mieszkałam. Ale wiele jeżdże po Polsce i najbardziej pasują mi tamtejsze klimaty....a jak wiadomo każda część Polski ma swój klimat..... w przyszłym miesiącu korzystając z długiego weekendu myślę odwiedzić Narwiański Park Narodowy, mam nadzieję, że pogoda dopisze i jak zwykle dobrzy ludzie ;-) pozdrawiam Podlasiaków!

Gość zygula
ja na samoobrone a ni na kwaczynskeigo nie glosowalam, i tez mi wstyd jak cholerea

Gość czerwona poziomka
Zupełnie niepotrzebnie. To wolny Kraj i każdy ma prawo do swojego zdania. Widocznie większość osób miała lepsze zdanie o PiS i Kaczyńskim.

moj Tata pochodzi z pln.- wsch. Polski i szkoda , ze ludzie z tamtad tak sie teraz deklaruja , ze sie wstydza .a przeciez tam wiekszosc ludzi to honorowi i patriotyczni. nie nalezy sie wstydzic trzeba miec swoja jazde.pozdrawiam

ja tam się nie wstydze za siebie ni krajanów (sam nie głosowałem, nie chciało mi się ruszyć tyłka do urzędów żeby załatwić sobie mozliwość głosowania w Niemczech) dobrze mi tu, cięzko ale zielono:) już wróciłem, nie ma jak w domu..

Gość dajcie znać ziomale

Gość w ogole nie romantyczna
nie mam opinii

Gość dla mnie nic nadzwyczajnego
zwykła Polska, ani miasta brzydsze (bo najbrzydszy jest Górny Śląsk który niestety znam aż za dobrze :( i Łódź) ani ludzie dziwni. To że ktoś tam głosował na Samoobrone to żaden powód do wstydu, jesli wierzył w hasła Leppera o niszczeniu Polski no to go poparł. Mnie się nie podobają tacy ludzie którzy zawsze chcą być "akuratni" i głosują tak jak mówią media i mody polityczne. Nie trawie takich gostków. Na Śląsku tak niestety jest i nie rozumiem tego oportunistycznego regionu w tym względzie. Bieda na Wschodzie to też chyba mit, a już zabawnie brzmia stwierdzenia że tam "ukrainioki" dlatego głosuja inaczej niż "ZAchód Polski" jak przecież ten Zachód to niemal w 100% przesiedleńcy spod Lwowa i Wilna bo Dolny sląsk, Lubuskie i Szczecin to przed wojna były Niemcy i wszystkich Niemców Stalin stamtą wypędził a nazjeżdżali się "Tajojki" z ukraińskich, kazachskich stepów :P