Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa h

jak sie zachowac? co mowic? pomocy

Polecane posty

Gość nowa h

bliska mi osoba, osoba, na ktorej bardzo mi zalezy jest ciezko chora. jest coraz gorzej. nie wiem jak i o czym mowic, zeby jej nie skrzywdzic. nie wiem jak sie zachowac. czuje sie potwornie glupia.. pomozcie mi

Gość nowa h
prosze.........

Chciałabym ci pomóc, ale nie wiem, jak. Myślę, że gdybym ja była chora, nie chciałabym wysłuchiwać wyrazów współczucia, tylko zachować pozory normalności, jakby wszystko było jak dawniej. Ale mogę mówić tylko za siebie.

Gość nowa h
tylko ze nie mozna udawac, ze nic sie nie dzieje. z drugiej strony.. masz racje z tym wspolczuciem. ja panikuje i staram sie to ukryc.

Gość IVA23
Cześć! najwazniejsze,zebys byla caly czas przy tej osobie,zeby ona wiedziala ze ma w tobie wsparcie,ze moze sie wyzali,wyplakac,ze moze ci zaufac,a taki dzien nadejdzie kiedy sie rozklei totalnie.I nie uwazam ze najlepiej jest nie mowic na ten temat,jak sama ta soba nie zacznie nic mowic to ty tez nie mow,ale jak cos tylko nabaknie to da ci znak ze potrzebuje o tym pogadac i ze ciebie wybrala na powierniczke.Badz przy tej osobie,nie zawiedź,i to bardzo duzo.badz silna,pozdrawiam

Chorowałam poważnie przez wiele lat. Mogę Tobie powiedzieć, czego szuka osoba chora. Normalności, nie tej udawanej- jakby nic się nie stało, ale normalnego traktowania jak pełnowartościowego człowieka tzn sympatii, czasu, rozmowy, ciepła. Choroba izoluje, ludzie się odsuwają, ze strachu, bo jak Ty, nie wiedzą co robić, boją się cierpienia, a myśli sobie (ja tak przynajmniej myślałam), że to przez fakt bycia chorym. Jak masz się zachowywać? Naturalnie, przyjaźnie, w każdym razie nie udawać. Fałsz się wyczuwa. Co możesz powiedzieć? Np: widzę/czuję, że coś się złego dzieje z Tobą, chcę zebyś wiedział, że jestem i bede przy Tobie, możesz na mnie liczyć. Przyznaj się do swoich obaw, moze role się zamienią? I Ty bedziesz pocieszana? Ważne jest to, żeby byc przy tej osobie, żeby ona czuła się potrzebna, kochana, mimo choroby. Zawsze jest nadzieja. Choroba minie, a może pozostać piękna i bliska ralacja. Pozdrawiam serdecznie. I odwagi. Jak chcesz to sie odezwij na maila