Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klasyka

Jakie ksiazki polecacie do przeczytania?

Polecane posty

Gość klasyka

Cos obowiazkowego dla kazdego inteligentnego czlowieka?

Dostojewski, Tolstoj, Solzenicyn ... Marquez, Sthendal, Proust, ... wiele tych ksiazek. i obowiazkowo Iliada i Odyseja

Gość klasyka
Na pewno jest wiele, ale jesli moglbym prosic to tytuly do autorow. Niech kazdy wpisze ze dwie, trzy ksiazki i wystarczy :) Dziekuje za wpis 🌻

Dostojewski \"Gracz\" \"Wspomnienia z domu umarlych\" \"Zbrodnia i lara\" Marquez \"Sto lat samotniści\" i felietony iii Lautreamont \"Piesni Maldorora\" :) bardzo polecam.

Gość klasyka
Dziekuje :) Ktos jesczcze cos czytuje?

Ktoś coś czytuje, ale zależy, co kto lubi Na długie jesienne wieczory polecam - Oriana Fallaci: \"Inszalah\" albo Irving Stone \"Udręka i ekstaza\". Jeśli chodzi o klasykę, to nei ma się co rozpisywać, to jest w lekturach w szkole średniej i ew. na polonistyce, w rozszerzonym zakresie.

Gość klasyka
Piszcie co Wam przyjdzie do glowy, sam sprawdze czy dana pozycje lubie czy tez nie :) W liceum czytalem wszystko obowiazkowe a studiuje cos zupelnie innego niz polonistyka, dlatego czuje niedosyt.

z ciekawszych, a krótkich - \"Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną\" - Doroty Masłowskiej

Gość komi
Ja polecam Cohela Zahir, 11 Minut ogolie wszystko Cohela moim zdaniem jest super, poza tym ostatnio przeczytalam wszytsko Dan browna ogolnie jestem zadowolona tylko on ma swoj styl ktory jest ukazany w kazdej ksiazce i moze sie wydac malo oryginalny. Ale polecam.

Gość też polecam
"Sto lat samotności" Marqueza, poza tym Whartona "Rubio" oraz Sarah-Kate Lynch "Błogosławieni, którzy robią ser" i "Nie samym chlebem", a także "Sekretne życie pszczół"-Sue Monk kidd

Gość dawac czadu i bez wstydu
Decaeron Bocciaccia - sto nowel i mnostwo seksu w swietnym humorze :)

Gość klasyka
Dziekuje za wpisy :) Dekameron swietny czytalem ;)

Gość sluchajcie
jak Wy mozezcie czytac 100 lat samotnosci i co was w tym fascynuje? Bo ja z calym szacunkiem czytalam te jakze glosna zachwycajaca powiesc i.. jestem zawiedziona.. Dla mnie to jakas bajka i to bez sensu? Powiedzcie mi na czym polega fenomen tej ksiazki? Prosze To bardzo mnie ciekawi

i jeszcze w Strone Swanna.

Gość ja jestem za...
ksoazka : KROL SZCZUROW super polecal czytalam 3 razy:)

Ja Margueza jakoś nie bardzo trawię, a Coehlo to już w ogóle takie ładne zdanka dobre dla młodocianych pensjonariuszek szkół prowadzonych przez zakonnice - same banały. Nie wszystko, co jest reklamowane i dobrze się sprzedaje, nadaje się do czytania.

ja np nie moge jakos przejsc Sthendalla. Czerwone i czarne - no staralam se i nie poszlo ;)

a Marqueza zakupilam :( sto lat samotnosci, wiem, ze to fantastya, bajka, nic realnego, ale troche mnie zaniepokoiliscie :( Alhemik mi sie podobal, ale kolejne juz nie Oskar i pani róża też dobre, chwytliwe za serducho

Gość antyinteligent
" Cos obowiazkowego dla kazdego inteligentnego czlowieka? " ?????????????? :D:D:D:D:D: Inteligentny człowiek czyta to, co go interesuje, a nie to, co mu inni "każą", ponieważ coś przeczytać "wypada" aby być trendy :( Sterowana rzeczywistość, zamiast kreatywnej inteligencji ....

Gość polecamy tylko wiec sie odwal
to ktos czytajacy jedynie "rzniete suki na 3 baty" to inteligent, bo czyta to, co go interesuje. Fajna rzeczywistosc wmawiajaca tempakom, ze sa kims....

Gość klasyka
antyinteligencie nie to co jest trendy, dlatego pomine wszystkie marquezy i te sprawy, szukam nowych inspiracji. Dlatego pytam co czytaja inni. Nie wiem moze dla Ciebie to oczywiste jaka ksiazke wziac do reki w ksiegarni, ale dla mnie nie. Panie inteligentny.

Gość oto kilka fajnych pozycji
J. Fowles "Mag" E.M Remarque "Luk triumfalny" i "Na zachodzie bez zmian" G.G. Marquez "Miłość w czasach zarazy", "O miłości i innych demonach" M.Vargas Llosa "Zielony dom" J.L. Borges "Alef"

Gość klasyka
Dziekuje za wpisy :) Nie bierzcie tego ''ze pomijam marquezy i te sprawy'' do siebie, sto lat samotnosci raczej nie jest ksiazka dla mnie. Zaczalem ale nie udalo sie dokonczyc ;)

Gość przeczytaj to
"Białe zęby" Zadie Smith - czadowa ksiażka!!!!!!!!!!!!! :)

Mag - Fowles`a !!!!!!!!!!!!!!!! Henri Toulouse Lautrec - Pierre La mure!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! poplłakałam się przy tej książce :( Stowarzyszenie Umarłych Poetów Kroniki abisyńskie strasznie duzo tego zeby wszystko wymienić :o my polecamy a Ty i tak żadnej nie przeczytasz z tych proponowanych :P

Gość z polskich pisarzy
gorąco polecam Gombrowicza

Gość klasyka
MBJ nie badz taka przemadrzala ostatnio, wlasnie szukam w necie krotkich recenzji i pedze do biblioteki :P Maga czytalem kilka lat temu, wtedy zdecydowanie bylem za mlody zeby zrozumiec przeslanie tej ksiazki.. Tak, powinienem siegnac po nia jeszcze raz ;)

Gość bziuuuuuummmmm
Nosze jego nazwisko - Lebertów. suuuuper!!!!!Dzieci wielkich nazistow we wspolczesny swiecie. Goring, Hess, Bormann - ich dzieci o ojcach i rodzinie, o wujku Hitlerze, o wojnie, o zyciu, o spojrzeniu na to wszystko dzis... Czyta sie za jednym podejsciem, bo nie jestes sie w stanie oderwac...