Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Plumciaaa

Toksoplazmoza

Polecane posty

Gość Plumciaaa

Mam toksoplazmoze... i wiem o tym od dawna, ale problem w tym, ze nie wiem, po prostu nie mam pojecia gdzie moglabym sie zaczac leczyc (mieszkam we Wroclawiu) :( Nie myslcie ze jestem taka leniwa, ze nie chce mi sie szukac i dlatego pytam was - ja po prostu szukalam szukalam szukalam az sie poddalam :( W jakiej przychodni bym nie byla - "przykro mi ale my nie leczymy tego typu chorob" lub "u nas specjalisci nie przyjmuja - mamy tylko lekarzy z podstawowego zakresu" itp. Rece opadaja... Ja wiem ze te chorobe nalezy kontrolowac (choc calkowicie wyleczyc sie nie da) bo konsekwencje nieleczenia moga byc tragiczne... Ale co mam zrobic...? :(

Hm. a kto ja wykryl u ciebie? Chyba jakis lekarz prawda?? dziwne, ze cie od razu na leczenie nie skierowal:| ehh...udaj sie do swojego lekarza rodzinnego, powiedz jaka jest sprawa, powinien skierowac cie do wlasciwiego lekarza albo np. wyslac do szpitala ze skierowaniem. Nie siedz z tym dluzej w domu, bo pozarazasz wszystkich wokolo. To choroba zakazna! Idz czym predzej do lekarza 1-go kontaktu i on Cie powinien pokierowac:) powodzenia i nie boj zaby, bedzie ok:) 🌻

Gość Plumciaaa
Sprawa jest troszke skomplikowana... Chorobe wykryto u mnie kilka lat temu i od razu zostalam skierowana na dalsze badania i leczenie do Centrum Matki Polki w Łodzi. Niestety kiedy przekroczylam "prog doroslosci" oddano mi moje papierki... zostalam bez pomocy, bez lekarza... A na domiar zlego przeprowadzilam sie z okolic Czestochowy do Wroclawia... Zlozylam deklaracje w Przychodni dla studentow na placu Katedralnym bo tylko takowa znalam - no i wlasnie tu problem: ja nie znam jeszcze Wroclawia... nie wiem gdzie szukac tej pomocy... gdzie zrobic badania :( Bladze po omacku :( Pytalam sie w mojej przychodni ale mila pani powiedziala ze "nie potrafi mi pomoc bo nie wie gdzie we Wroclawiu jest osrodek leczacy toksoplazmoze... Paranoja :(

To ja juz nie wiem co ci radzic....moze nie chodz do \"milych pan z przychodni\" tylko idz do jakiegos lekarza w tej przychodni! Takiego normalnego:) przeciez to niemozliwe zeby nikt nie wiedzial gdzie sie to leczy i zeby nie bylo takich miejsc!! Lekarz musi cie gdzies skierowac, co z tego ze masz wiecej niz 18lat? Nie pojdziesz na oddzial dzieciecy i to taka roznica;) ehh...ta sluzba zdrowia!!!!!!!!:(

W ubiegłym roku zauważyłam u 20-niej córki zgrubienie przy uchu.Trochę się zaniepokoiłam bo tygodnie mijąły,a to się nie zmniejszało.Lekarz rodzinny stwierdził,że to są powiększone węzły chłonne po przeziębieniu i dlatego czekałyśmy.Następna diagnoza to była,że to jes włókniak i trzeba usunąć,więć do chirurga.Chirurg,że to nie włókniak tylko węzły.Zrobiłśmy usg,okazało się,że jednak to są węzły.nikt nie potrafił nam powiedzieć od czego.Szukając w internecie znalazłam,że to może być toksoplazmoza,bo było jeszcze wysokie OB.Zrobiłyśmy badania i okazało się,że tak to jest toksoplazmoza.Z wynikami do specjalisty(oczywiście wszystko odpłatnie).Specjalista nawet nie patrzył na badania tylko wybadał rękoma te zmiany w węzłach i stwierdził:Niech się pani cieszy córka ma toksoplazmozę węzłowatą.Jedynie by było niebezpiecznie gdyby była w ciąży.Tego się niczym nie leczy,organizm sam zwalczy.Jest to sprawa pierwotniaków.Człowiek od człowieka nie może się zarazić. Ja też byłam na to chora,ale nie wiem kiedy,bo w badaniach wyszły przeciwciała. Prawdopodobnie większość z nas chorowała,ale nie robią badań i nie wiedzą. Niepowiem,profesorkazał jeszcze za jakiś czas zrobić badania,czy jest tendencja do spadku,czy wzrostu. Tak więc niebezpieczeństwo jest tylko wtedy kiedy jest się w ciąży,więc lepiej zachorować przed zajściem w ciąże.Ale gdyby się myślało o ciąży po chorobie,to koniecznie trzeba się zbadać,czy są tylko przeciwciała czy jeszcze organizm walczy.

Gość Plumciaaa
Dziekuje serdecznie za pomoc wszystkim forumowiczkom :) Zrobie tak jak mi poradzilyscie - najpierw pojde do mojej przychodni, ale tym razem do innego lekarza, a jesli to nie pomoze - skontaktuje sie z Funduszem :) Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam :)