Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę o pomoc

Pomóżcie!! Prezentacja maturalna.

Polecane posty

Gość proszę o pomoc

Mój temat to "Literackie portrety zakochanych. Omów na wybranych przykładach", muszę wybrać conajmniej 3 ksiązki na podstawie których zrobię prezentację jestem zdecydowana na: "Romeo i Julia'', "Tristian i Izolda" ale jaka ta trzecia?? Myślałam nad Anną Kareniną, ale obawiam się, że ona jest zbyt skomplikowana, poza tym w tej książce głównym wątkiem jest jej mąż. Na co mam się zdecydować??

Gość może wybierz coś z
pozytywizmu - tam było kilka par mniej lub bardziej szczęśliwie zakochanych...

Gość a moze
Barbara i Bogumil Niechcicowe:)

Gość proszę o pomoc
a czy mogłabym zaprezentowac np sama siebie???/ wskoczyłabym na stół i spontaniczne zaczełabym zrywać z siebie ubranie potem chwyciłabym temperóeke do ołówków egzaminatora i wsadziłabym ja sobie na jego oczach w dobyt a potem kazałabym mu temerować tam sobie ołówki.Co wy na to???/ Mysle ze był napewno zaliczyła.

matko...temat rzeka, i cala rzeka jest takich książek a ty nie dosc ,ze nie wiesz co wybrac to bierzesz Romeo i Julie ktora obowiązuje w gimnazjum a nie w liceum? No chyba ,ze znow zmienili program bo martwia sie ,ze za duzo osob nie zna... Idz do swojej sorki od polskiego i pogadaj z nia.

o przeoczyłam Tristana i Izolde...tez gimnazjum.

nawet ciekawe propozycje podajecie :) wiec moze mi rowniez cos zaproponujecie? Wybralam temat: Wizerunek anioła w poezji polskiej... co prawda znalazlam kilka ciekawych utworow, ale moze znacie cos odpowiedniejszego

Gość Polonistka od polskiego
Jestem polonistką i radziłabym ci jednak wybrać coś spoza kanonu lektur szkolnych. Zdobędziesz więcej plusów niz za taką sztampową prezentację - "Romeo i julia", czy "Tristan i Izolda"... Nie wiem, czy czytałaś np. "Samotność w sieci"... Świetna książka i nie lektura przede wszystkim :) Mogłabyś z niej skorzystać przy robieniu prezentacji... A poza tym... No cóż To temat rzeka. Właściwie trudno znaleźć książkę, w której nie byłoby nic o miłości.

A może wykraczać to poza kanon lektur obowiązkowych? Jeżeli tak, to proponuję Wichrowe Wzgórza (miłość wykraczająca poza śmierć), Wielki Gatsby (miłość jako motor napędzający do działania), Lolita (miłość jako forma wynaturzenia)

Gość hmmm polobnistyka poleca
Samotnosc w sieci? Zgroza:o Ja bym juz polecała bardziej "Miłość w czasach zarazy" a nie taką szmirę:P

Nie może, ale POWINNO. Bo przy prezentacji masz się pokazac przede wszystkim oczytaniem. A te lektury, które ona podała... No cóż SZTAMPA, SZTAMPA, SZTAMPA. a przezentacja najwyżej na 3+

polecam książkę, którą ona być może z chęcią przeczyta, bo biorąc pod uwagę te, które wymieniła nie sądzę, żeby miała ochotę czytać coś cięzszego. Przeciez od razu widać, że dziewczyna idzie po najmniejszej linii oporu. A poza tym "Samotność..." to książka współczesna i może sobie zdobyć plusa tym, że czyta równiez to, co zostało napisane teraz, a nie wieki temu...

też mi się wydaje, że Romeo i Julia to przykłady strasznie banalne. Warto mówić o różnych rodzajach miłości, nie tylko o tej czystej, ale też o chorej, wyuzdanej. Przecież to uczucie ma tyle aspektów...

Gość ta nowa matura jest
furtką dla głąbów, niestety:o

miłość : Lalka Nad Niemnem Potop Kamizelka Ludzie bezdomni Porót posła Świteź Świtezianka Cierpienia młodego Wertera Giaur Zbrodnia i kara

a więc WSZĘDZIE :)

Gość proszę o pomoc
Mam bardzo wymagającego polonistę, szczegółowo omawiałam z nim kolejne etapy mojej prezentacji, sam polecił mi "Tristiana i Izoldę" oraz "Romea i Julię" te dwie książki są dla mnie arcydziełem w żadnej innych książkach nie ma aż tak ogromnej miłości. Chyba nie ważne z czego będę korzystała, ale jak to napisze prawda?? Wiem, że to są książki, które już dzieci w podstawówce czytają ale mam po prostu do nich ogromny sentyment. Czytałam Nad Niemnem i Potop i żadna z tych książek nie wzbudziła we mnie takich emocji. Mogę korzystać ze wszelakich źródeł, nie muszą to być lektury szkolne. Jeśli chodzi o "Samotność w sieci" to piękna książka, ale obawiam się, że ona raczej blado wypadnie przy tych, które przedstawiłam powyżej. Nie chciałabym czerpać pomysłów z "Nad Niemnem" oraz z "Potopu" ponieważ te książki kojarzą mi się raczej z wydarzeniami historycznymi, miłość nie wysuwa się na pierwszy plan:( Słuchałam uważnie rad polonisty, naprawdę uważacie, że tylko się wygłupię przedstawiając tak banalne przykłady??

Gość proszę o pomoc
Słuchajcie zastanawiałam się nad Lalką, uwielbiam tą książkę, czytałam ją już 3 razy, ale tematem mojej prezentacji są Literackie portrety zakochanych a przecież Izabella nie kochała Wokulskiego, można to zaliczyć do portretów zakochanych?? Pan Tadeusz jest zbyt oklepany, o samej Zosi jest bardzo niewiele, jest głównie przedstawiona jako osoba czekająca na ukochanego to samo z Konradem Wallenrodem.

Nooo... Jeżeli masz aż takie aspiracje, to chyba ci nie pomoge... Bo Szekspir był jedyny w swoim rodzaju i na pewno pięknie pisał o miłości. A że trudno znaleźć coś lepszego, co nie wyglądałoby przy nim blado... No trudno - pisz o czym chcesz. :) Pozdrawiam

szczerze? twpj polonista nie ma chyba pojęcia o nauczaniu... moja polonistka to jak ktos sie chociaz spytal o jakas lekture z gimnazjum to od razu patrzyla jak na wariata. Dlaczego? Bo licealista powinien miec wieksze aspiracje. Romeo i julia, tistian i izolda to banaly. Czy ktos mowił czy zakochane w sobie musza byc obie strony? Nie. To mozna roznie interpretowac. Wolulski kocha izabele a ona kocha tylko siebie. A Zbrodnia i kara ? To wspanialy przyklad. Kamizelka? dowody milosci małzenskiej. Ludzie bezdomni? zakochani ktorym los wyznaczyl inne drogi. Świteź Świtezianka - ktrotkie balladki w sam raz.

to jeszcze raz: Wichrowe Wzgórza - E. Bronte Pokój z widokiem - E.M. Forster Martin Eden - Jack London Mistrz i Małgorzata - M. Bułhakow Nieznośna lekkość bytu - M. Kundera

Gość proszę o pomoc
Być może macie sporo racji, w końcu świat byłby zbyt prosty gdyby każdy wybierał "Romea i Julię" poważnie daliście mi do myślenia, nie czytałam jeszcze wszystkich książek, które zostały mi tutaj zaproponowane, niestety do końca listopada muszę podać trzy tytuły, wybór jest bardzo ważny, ponieważ ja prócz prezentacji będę musiała zaliczyć również odpowiedź ustną, o tym jak ona mi pójdzie zadecyduję trafny wybór książek. Wybrałam temat: "Miłość jako temat literatury- jego różne ujęcia" ale niestety już był ktoś przede mną, może po prostu źle zrozumiałam przesłanie tytułu mojej prezentacji. Literackie portrety zakochanych wcale nie muszą być szczęśliwe. Polonista w żaden sposób nie próbował wpłynąć na moją decyzję, ja tylko mówiłam czym jestem zainteresowana, a on w zależności od tego co uważał na dany temat popierał moją decyzję, bądź próbował przedstawić inne utwory. Ta prezentacja jest dla mnie bardzo ważna, odkąd pamiętam interesowałam się zagadnieniami miłości.

Głowa do góry. Do końca listopada jeszcze kupa czasu, zdążysz coś doczytać. I koniecznie wyjdź poza kanon lektur obowiązkowych. Nasza polonistka w liceum zawsze mówiła, że świadczy to o głębszym zainteresowaniu przedmiotem i czyni wypowiedź bardziej atrakcyjną. Bo dla nauczyciela to nudne słyszeć ciągle te same przykłady, oryginalniejszy czy rzadziej przywoływany utwór pozwala zabłysnąć :)

Gość proszę o pomoc
Dziękuję wszystkim za rady, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycję to proszę o rady, piszcie o książkach o miłości które was w jakiś sposób urzekły i pozwoliły inaczej spojrzeć na to zagadnienie. Noelinck bardzo dziękuję za ciekawe pomysły🌼 Jestem już zdecydowana na "Wichrowe Wzgórza" i teraz zastanawiam się nad kolejnymi pozycjami. Każda rada jest cenna, dziękuję wam za szczere opinie, nie przekonywaliście mnie do Romea i Julii tylko pokazaliście, że tylko bym się ośmieszyła❤️

Gość proszę o pomoc
A co myślicie o "Pożegnaniu z Marią"??

Gość AASS
a JAKIE MACIE PROPOZYCJE DO LITERATURY PRZEDMIOTU? 1. Fulińska A.: Tristan i Izolda- miłość nieunikniona, miłość niemożliwa. Warszawa: Stentor. 2004. ISBN 83-89315-56-4, s. 15-18. 2. Józefczyk K.: Motyw miłości jedynej na całe życie nawet czasem silniejszej od śmierci. Łódź: Piątek Trzynastego. 1999. ISBN 83-87735-33-7, s. 101, 106. MAM TEN SAM TEMAT I MUSZE miec wiecej literatury przedmiotu

Romeo i Julia, Tristan i Izolda to dosc banalne lektury,nie uwazasz? Jak juz to wybralabym tylko jedna z nich,albo wogole dalabym je do wstepu prezentacji. Jest tyle ciekawych lektur.

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie!:) Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281