Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Jak kto woli,można w paseczki,lub w kosteczkę,albo po prostu na pół przekroić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
WŚCIEKŁE PSY🌻 2 piersi z kurczaka pokroić w paseczki 4 ząbki czosnku(wycisnać) sos sojowy(skrapiamy,według uznania),sól,pieprz Wszystko razem wymieszać i zostawic w lodówce na minimum 2 h. szkl.wody 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek maki ziemniaczanej 1 jajko 5 łyżek wiórków kokosowych,ale ja daje znacznie więcej ;) Wymieszać skladniki,połaczyć z piersią,smażyć na oleju na złoty kolor.Naprawdę smaczne :) ))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka szybka Składniki 1 kg ziemniaków, 60 dag różnych wędlin, duża cebula, 2 jaja, 3/4 szklanki śmietany, 15 dag żółtego sera, pęczek koperku, majeranek, sól, pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w talarki. Wędlinę i cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. W żaroodpornym naczyniu nasmarowanym tłuszczem układać warstwami ziemniaki i wędlinę z cebulą. Jaja wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Tym sosem zalać potrawę, wierzch posypać startym serem i odrobiną majeranku. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około 30 min. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Jeść z sezonową surówką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tzw piersi szarpane
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość misia25
Ja rowniez jak wieszosc jestem zachwycona przepisami. Wlasnie zrobilam rogaliki ze strony 8 i ...wyszly!!! a mi jeszcze nic co trzeba upiec (jesli chodzi o takie wlasnie specjaly) nie wyszlo:) Dorzucam cos od siebie... 1.piers kurczaka pokroic jak na kotlety...rozbic przyprawic 2.nasmaowac blaszke oliwka i umiescic tam surowe kotleciki 3. podsmazyc na patelni pokrojone pieczarki papryke i cebulke (doprawic wg uznania) 4.posypac tym farszem z patelni nasz surowe kotleciki 5. teraz nakladamy po lyzce majonezu i go troszke rozsmarowujemy 6. teraz posypujemy startym zoltym serem 7. wkladamy do nagrzanego piekarnika (ok 180 stopni)...i pieczemi (ok 20 min)...czekamy az sie serek zapiecze....i smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość misia25
aha! bylabym wdzieczna za jakis sosik do zapiekania warzyw w piekarniku:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KURCZAK W CYTRYNIE -rewelacja kurczaka kroimy na czastki i przyprawiamy,ukladamy w zaroodpornym naczyniu na mieso kladziemy 4cytryny pokrojone na 8-ki na to dajemy dosc duzo tymianku. Kurczaka przykrywamy folia i na 1,20min do piekarnika Kurczaka podajemy z salata zrobiona w nastepujacy sposob; bierzemy 2 glowki salaty przekrawamy ja na polowki i ukladamy na blaszce lekko solimy pieprzymy i polewamy oliwa przykrywamy folia i na ostatnie 20min pieczenia do piekarnika S MaCznEgO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szy bka salatka z sera ` ` ` 30 dag sera 2 srednie marchwie zetrzec na tarce do tego 3 korniszony skroic w drobna kostke 2zabki czosnku zgniesc przez praske doprawic sola pieprzem i na koniec majonez .Bardzo dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja ulubiona fasolka
FASOLKA PO BRETOŃSKU: Składniki: Biała fasola JAŚ Kiełbasa śląska i może być dodatkowo jeszcze inne mięso Przecier pomidorowy Zasmażka Pieprz, sól i magi Papryka słodka i chyli Fasole dzień wcześniej namocz i mocz przez 12 godzin. Fasole ugotuj, aż będzie miękka.. Kiełbasę i inne mięso podsmaż, a następnie dodaj razem z roztopionym tłuszczem do fasoli. Przypraw papryka słodką i odrobiną chili oraz magi, pieprzem i solą. Gotuj. Dodaj na końcu przecier i w razie potrzeby zagęść zasmażką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jula 26
Sałatka włoska: -kapusta pekińska -2 papryki (kolor obojętny) -słoiczek oliwek bez pestek -ser feta -sos winegret (oliwa, duuuuużo ziół najlepiej świeżych, może też być ocet winny- jak kto woli) -sól, pieprz Wszystko kroimy, mieszamy i gotowe!! Jak ktoś lubi z mięsem to może dodać podsmażone piersi z kurczaka. Pychota!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość facet25
fajne sa te wasze przepisy,drogie Panie. czytajac,nasuwa mi sie pytanie;kiedy piszeie o ziemniakach w mundurkach,ze pozniej je obieracie i kroicie(czy to w kostke,czy talarki) to czy nie latwiej i szybciej byloby ugotowac obrane ziemniaki i pozniej je kroic? ja bym tak zrobil :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
facet25.-Ziemniaczki najwiecej witamin maja tuz pod skórka wiec obierajac ją pozbywasz ziemniaka to co najlepsze:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anka232
misia25--...czy te kotleciki wkladamy surowe do piekarnika ? i czy w ciagu 20 min zdaz asie juz upiec ??? prosze o szybka odp bo strasznie mnie kusi ten przepis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
anka232-czytaj uważnie ,bo przecież pisze jak byk ,że kotlety mają być surowe...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ninja
Czy ktoś może ma przepis na dobrą babkę,w której jednym ze składników jest śmietana,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gospodyni domowa
czy ktoś może mi polecić konkretną oliwę, próbowałam róznych ale jakiś taki specyficzny smak mają, że psują mi smak potraw, , będe wdzięczna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jula 26
Oliwa ma taki właśnie specyficzny smak.... Koniecznie extra vergine (z pierwszego tłoczenia) ma być :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gospodyni domowa
dziękuje, ale w takim razie to sie nie przestawie na oliwe , bo wyjątkowo mi ten smaczek nie podchodzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bo oliwa ta tez do wszystkiego nie pasuje. ja lubie podsmazac na oliwe z maslem. do dan raczej azjatyckich to olej rzepakowy (w miare najzdrowszy). jakby nie patrzec oliwa jest najzdrowsza, ale tez szybko sie pali. maslo opozni jej palenie, ale wiadomo, bedzie mniej zdrowo. w kazdym badz razie wszystko, tylko nie margaryna ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margaret-65
A ja podam przepis na super sałatkę Małgosi ,która jest wspaniała w smaku i robi sie kilka minut a więc: 30 dag sera zółtego,30 dag szynki lub innej wedlinki,puszka kukurydzy i 30 dag sliwki suszonej bez pestki , majonez .Szynke i ser zółty kroimy w kostke na 5mm a sliwke suszoną w cienkie paseczki i wszytko mieszamy dodajac majonez-naprawde jest super i bedzie smakowac -odezwijcie sie jak spróbujecie ,smacznego!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Konczita o ile ja wiem na maśle się wszystko najlepiej pali.... choc margaryna jest niezdrowa ale niezastapiona niestety;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SZYBKI I ŁATWY PLACEK Z OWOCAMI składniki: margaryna 1,5 szklanki oleju 6 jaj 1 cukier waniliowy 4 łyżki śmietany 1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 dag mąki owoce(jabłka,śliwki,brzoskwinie,truskawki,lub inne mogą też być z kompotu) miksujemy margarynę,olej,jaja,cukier,cukier waniliowy,śmietanę-do tego dodajemy mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia,wszystko jeszcze raz miksujemy i wlewamy do blachy wysmarowanej masłem(margaryną)i posypanej bułką tartą Piec ok.40 min w temperaturze 180 st. PYCHOTA I ZAWSZE SIĘ UDAJE!!!!! do miksowanych składników można dodać wg uznania trochę zapachu do ciasta,bakalie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POREM 5 filetów śledziowych 1 jabłko 2 ogórki kiszone por śledzie namoczyć w mleku(ale nie koniecznie),pora pokroić w kostkę a jabłko i ogórki zetrzeć na tarce(na grubych oczkach),śledzie pokroić w kosteczkę i wymieszać z warzywami,doprawić pieprzem, 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami śmietany

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Uwielbiam gotować
PYSZNY KREMIK NA PRZEŁOZENIE BISZKOPTA 1/4 kostki masła roztopić i wlać do tego 1/2 szkl. wody.2 budynie waniliowe lub śmietankowe rozmieszać w niepełnej szkl. zimnej wody i wlać do gorącego masła z wodą,dokładnie wymieszać, po zagotowaniu doddać sok z dwóch cytryn i zagotować, na końcu dodać dwa żółtka dokładnie wymieszać i zagotować. Wbrew pozorom PYCHOTKA!Przekładam tą masą biszkopt a wierzch posypuję cukrem pudrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kurcze latam od komputera do kuchni i odwrotnie..no po prostu nie mogę się oderwać od tych waszych przepisów. Troszkę już wypróbowałam, przy 100% zadowoleniu mojego męża choć zawsze mnie miał za lichą kucharkę, ale im dalej w las tym więcej grzybów. Więc wracam bo ciasto już stygnie, obiad się na jutro pekluje a zaraz jeszcze odgrzeję kolację...a Wszystko dzięki przepisom które tu znalazłam:-) Obiecuję że też coś tu dorzucę ale jak się trochę podszkolę. Bo na razie to mogę jedynie chlebek w jajku zaproponować(taka zapchajdziura na kolację lub późne śniadanko) Pozdrawiam wszystkich i BARRRRRRRRRRRdddzzzzo dziękuję że jesteście i piszecie. Karcio = bardzo niedoświadczona początkująca kucharka:-):-):-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kurcze latam od komputera do kuchni i odwrotnie..no po prostu nie mogę się oderwać od tych waszych przepisów. Troszkę już wypróbowałam, przy 100% zadowoleniu mojego męża choć zawsze mnie miał za lichą kucharkę, ale im dalej w las tym więcej grzybów. Więc wracam bo ciasto już stygnie,obiad się na jutro pekluje a zaraz jeszcze odgrzeję kolację...a Wszystko dzięki przepisom które tu znalazłam:-) Obiecuję że też coś tu dorzucę ale jak się trochę podszkolę.Bo na razie to mogęjedynie chlebek w jajku zaproponować(taka zapchajdziura na kolację lub późne śniadanko) Pozdrawiam wszystkich i BARRRRRRRRRRRdddzzzzo dziękuję żę jesteście i piszecie. Karcio=bardzo niedoświadczona początkująca kucharka:-):-):-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Asiunia79
SCHAB W ZALEWIE 1-1,5 kg schabu pociąć i rozbić jak na kotlety Zalewa: 3-4 całe jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki chili 1 łyżka magi 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki majeranku 6-8 ząbków czosnku ( rozgnieść ) Podane składniki wymieszać i włożyć do zalewy kotlety, marynować 24 godziny, smażyć na oleju. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Asiunia79
SAŁATKA Z KURCZAKIEM 2 piersi z kurczaka puszka czerwonej fasoli ok. 25 dag sera żółtego papryka marynowana( mały słoik ) ogórki konsewowe( mały słoik) Piersi ugotować w wegecie ( albo jak kto woli zdrowiej to z solą i pierzem ), ostudzić i pokroić w grubszą kostkę. Ogórki, paprykę i ser żółty pokroić w kostkę , dodać fasolę czerwoną, posypać wszystko papryką słodką , doprawić pieprzem i solą. Majonez wymieszać z keczupem i połączyć z sałatką. Sałatka super bardzo pożywna i smaczna. SAŁATKA ZOSI puszka fasoli czerwonej 20 dag szynki pieczarki marynowane mały słoiczek(najlepiej kupić pokrojone) 1 cebula ogórek korniszon ( jak większe ogórki to ok. 5 ) Szynkę pokroić w paski, ogórki i cebulkę też w paski , dodać fasolę i osączone pieczarki, doprawić do smaku, wymieszać z majonezem. SER Z CZOSNKIEM ok 20-25 dag sera żółtego( ja daję goudę ) 4-5 ząbków czosnku( w zależnośći od tego jak kto lubi czosnek) majonez Ser zetrzeć na grubym tarku, dodać wyciśnięty czosnek i wymieszać z majonezem. Super jako dodateko do mięs ( u mnie sprawdza się na imprezach i wszyscy się zajadają , najczęściej smarują serkiem chlebek , polecam).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×