Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość An.na
Spróbowałam sałatki z dwoma zupkami chinskimi kukurydza fasolka czerwona kapusta pekinska i filetem z kurczaka jest naprawde pyszna :))) a ja mam coś od siebie kazdy to zna ale jest to naprawde fajny sposobó na zagryzke:) jak sie robi najzwyklejsze kotlety z filetów z piersi kurczaka to pokroic na takie malutkie kotleciki (cos ala te kurczaczki mcnuggets w mc donaldzie) i zrobic w podwojnej panierce :) pychotka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość An.na
i jeszcze sałatka z tuńczykiem puszka kukurydzy puszka zielonego groszku puszka tuńczyka (bądź dwie zalezy jak kto lubi)-ja dodaje jedną kilka ogórków kiszonych kilka jabłek (zalezy od wielkosci) próbowałam tez z czerwoną fasolką, w kazdym badz razie bez niej czy z nia i jedna wersja i druga jest pyyyszzznnaaaa!!! j

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gwasz
super temat!! wszystkie przepisy skopiowalam, teraz bedzie wielkie drukowanie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zzzzzaaabbbaaaa
TO PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO Z JABKAMI I BUDYNIEM Przepis pochodzi ze zbioru ogólnie już chyba znanych przepisów na ciasta.Przyznam, że znałam już go wcześniej z serwisu Winiary i piekę go od kilku miesięcy,jest bardzo dobry.Polecam. Smacznego:). niem Ciasto: • 25 dag mąki tortowej • 25 dag mąki krupczatPrzepis pochodzi ze zbioru ogólnie już chyba znanych przepisów na ciasta.Przyznam, że znałam już go wcześniej z serwisu Winiary i piekę go od kilku miesięcy,jest bardzo dobry.Polecam. Smacznego:). niemki • 1 szklanka cukru • 2 jajka • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 małe cukry waniliowe • 1 kostka margaryny Masa: • 2 budynie (na 0,5 litra mleka) • 1 kg jabłek Ciasto: zagnieść ciasto. 1⁄3 ciasta zamrozić. Masa: ugotować budynie, dodając trochę mniej mleka, by były gęstsze. Jabłka obrać i pokroić w plastry. Ciasto rozgnieść na blasze, ułożyć jabłka a na wierzch wylać przestudzony budyń. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce zamrożone ciasto. Piec ok. 50 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krece Loka
Błagam o szybką odpowiedź. Ktoś na początkowych stronkach podał przepis na ciasto do pizzy w którym występuje serek homogenizowany. Niech ktoś mi odpowie czy próbował robić ciasto z tego przepisu (nie ma tam drożdzy tylko serek homogenizowany waniliowy, proszek do pieczenia, maka i jeszcze kilka skladnikow). Ciasto wydaje sie dosc proste do zrobienia jednak czy aby na pewno jest smaczne z tym serkiem waniliowym?? Nie chce zmarnować składników!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krece Loka
Chyba nie dostanę odpowiedzi ale trudno i tak wypróbuje ;) Podaje przepis na sos do spaghetti, bardzo łatwy, bezmięsny i całej rodzince smakuje. Skład: cebula (1-2, zależy od wielkości i od upodobań) czosnek (1-2 ząbki, j.w.) puszka pomidorów (1 szt) masło sól, bazylia Na rozgrzane masełko (ok 1 łycha) wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulkę i smażymy na bardzo małym ogniu, żeby się nie przypaliła tylko zmiękła. Gdy cebulka jest już miękka dorzucamy posiekany drobno czosnek i smażymy to razem dosłownie minute, żeby nie przypalić czosnku. Następnie zalewamy to pomidorami z puszki (razem z zalewą) i smażymy ok 20 minut bez przykrycia, aż pomidory rozpadną się i powstanie sos. Doprawiamy do smaku solą. Ugotowany makaron spaghetti możemy polać przygotowanym w ten sposób sosem lub po wyłączeniu palnika pod sosem wrzucać powoli makaron na patelnię z sosem i mieszać (dzięki temu sos bardziej 'oblepi' makaron). Podawać posypane startym serem i bazylią. Sos może służyć jako 'baza' do innych kombinacji np razem ze smażonym mięsem mielonym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krece Loka
Gorąca czekolada (przepis na 1 osobę) 1 niecała szklanka mleka 1/2 kostki czekolady mlecznej przyprawy (np cynamon) W rondelku podgrzewamy mleko, po czym wrzucamy do niego po kostce czekolady i mieszamy cały czas dopóki się nie rozpuści. Jak już rozpuścimy calą czekoladę, przelewamy ją do kubka i przyprawiamy odrobiną cynamonu. Smacznego :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krece Loka
Oczywiście nie chodzi o 1/2 kostki tylko o 1/2 tabliczki czekolady :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taki temat
tzeba podniesc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najczesciej przygotowuje te danie gdy lodowa swieci pustkami,a wyglada na to ,ze jest to ulubiona potrawa moich chlopakow. ZAPIKANKA KARTOFLANA 1 kg kartofelkow,2 duze cebulki,kawalek kielbaski,kilka jajek(w zaleznosci dla ilu osob robimy)ja dodaje 6 jajek na 3 osoby,sol,pieprz. Kartofelki obieramy i kroimy w krazki ,nastepnie wrzucamy na patelnie i lekko podsmazamy,gdy kartofelki sa juz lekko podsmazone dodajemy cebulke ,troszeczke dusimy .Gdy cebulka jest juz zlocista dodajemy kielbaske,lekko podsmazamy.Na sam koniec zalewamy to wszystko roztrzepanymi jajkami(ciekawie brzmi!),sol i pieprz do smaku.SMACZNEGO!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KLOPSIKI Z MAKARONEM Składniki 40 dag mielonego mięsa (wołowego, wieprzowego albo drobiowego) jajko 3 łyżki bułki tartej puszka pomidorów bez skórki 250 ml zagęszczonego soku pomidorowego (albo druga puszka pomidorów) cebula parmezan albo ostry żółty ser 30-40 dag makaronu (penne, świderki, jakiś duży) sól, pieprz, ostra papryka Mielone mięsko zmieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i papryką, a także jakąś mieszanką włoskich ziół (niekoniecznie). Na oleju podsmażyć na złoto cebulę pokrojoną w kostkę i dodać ją do mięska. Z masy formować niewielkie kuleczki. Usmażyć je na patelni, potem dorzucić puszkę rozdrobnionych pomidorów i zagęszczony sok. Poddusić na małym ogniu z 10 minut, soląc, pieprząc i doprawiając papryką do smaku. W tym czasie w osolonej wodzie ugotować makaron. Przelać go szybko chłodną wodą, żeby się nie posklejał. Wyłożyć na niego klopsiki z sosem. Posypać startym parmezanem i pałaszować. Bardzo dobre i łatwe. Trzeba pamiętać, żeby pomidory z puszki użyć razem z sosem. A do mięska, z którego formujemy klopsiki można domieszać dwie łyżki parmezanu albo zmiażdżony ząbek czosnku, albo to i to .. JAK KTOS NIE LUBI MAKARONU TO MOŻE ZASTAPIĆ GO RYŻEM POZDRAWIAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość może to juz było...
kurrrczak inaczej 2 piersi z kurczaka 1 puszka ananasow 2 lyzki sosu sojowego (ewentualnie maggi) 2 lyzki maki ziemniaczanej 2 zabki czosnku 2-3 lyzki oleju do smazenia piersi z kurczaka umyc, pokroic w cienkie paski wlozyc do miseczki, osolic, opieprzyc dodac sos sojowy i przetarty czosnek; wymieszac wstawic do lodowki na 10-15 minut rozgrzac olej na patelni i smazyc na duzym ogniu kurczaka az ze wszystki stron bedzie podsmazony; w trakcie smazenia podsypac kurczaka maka ziemniaczana przez sitko; smazyc do zrumienienia wlac sok z ananasow dobrze wymieszac ( pozostala na patelni maka ziemniaczana wspaniale zagesci sok ananasowy) dodac ananasy i gotowe doskonale smakuje z ryzem i surowka z selera naciowego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość może to juz było...
sałatka niemiecka z ziemniakow.... 700 g młodych ziemniaków - po 4 łyżki majonezu i kwaśnej śmietany - 2 łyżki posiekanego koperku - 50 g ogórków konserwowych - sól, pieprz 1. W osolonej wodzie wgotować ziemniaki w mundurkach. Najlepsze są małe ziemniaki wielkości orzecha włoskiego, większe można przekroić na pół. 2. Wymieszać majonez ze śmietaną, dodać ogórki i koperek, doprawić do smaku. Sosem polać ziemniaki, wymieszać. To jest wersja podstawowa sałatki ale ja często ją modyfikuję dodając cienkie plasterki cebuli albo zamiast koperku dodaję szczypiorek, czasem trochę czosnku. Teraz można też zamiast ogórków konserwowych użyć małosolnych. Dla nie-wegetarian proponuję też wersję z pokrojonym w cienkie paseczki wędzonym boczkiem albo boczkiem usmażonym na patelni. Smacznego, polecam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sałatka COLESŁAW
8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty 1-2 startych na grubych oczkach marchwi 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru (moze być nico mniej) 1/2 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu 1/2 szkl. majonezu (najlepszy winiary) 1/4 szkl. mleka (lub troche mniej jezeli majonez bedzie bardzo gęsty) 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego 2 łyzki soku z cytryny Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski. Dodać drobniutko posiekaną cebulkę. Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitek konsystencji:) polać warzywa i wszystko dokladnie wymieszać. Gotową sałatkę włożyc do lodówki na conajmniej 2-3 godziny.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość NO TO ZACZYNAM
drukowanie-przepisy zaj.....e!! wieeeelkie dzięki za nie!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość thank youuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proszę o przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja uwielbiam naleśniki z kurczakiem :-) Oto przepis: - smażymy naleśniki (najlepiej takie duże bo bedziemy w nie zawijaś farsz) - piersi z kurczaka kroimy w kostke i smażymy je z przyprawa do kurczaka - w naleśnika zawijamy kawałki kurczaka,plasterki pomidora,ogórka i cebuli (niekoniecznie) - polewamy nalesnika sosem cacyki (Obrane ogórki zielone zetrzeć na tarce. Odcisnąć sok z ogórków. Czosnek zmiażdżyć. Dodać do ogórków. Wymieszać z jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku) - można jeszcze do tego zrobic sałatkę (kapustę białą lub pekińska pokroić w paski,dodać kukurydzę,pomidora pokrojonego w drobna kostkę,wymieszać z jogurtem lub śmietaną doprawić do smaku) pyyyychaaa :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Błyskawiczna, pyszna przekąska-przystawka na imprezy. - pomidory - żółty ser - czosnek - majonez Pomidory kroimy w grube plastry i na każdy nakładamy farsz zrobiony ze startego sera z majonezem i sprasowanym czosnkiem (czosku dużo, kilka ząbków) Przekąska robi karierę na każdej imprezie. Palce lizać, nie oderwiecie się od tego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szukam przepisu na
strogonowa:) plis na jutro musze coś dobrego zrobic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Może ciut pózno ale podaje na wszelki wypadek przepis na strogonowa: około kg ładnej wołowiny (dobrze jak jest kleista) o,5kg pieczarek 3-4 średnie ogórki kiszone 2 cebule 1 surowa papryka (nieduża) 2-3 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy majeranek, ziele angielskie, słodka papryka, sól, pieprz, przyprawa typu \"warzywko\", papryka ostra olej 2-3 łyżki mąki Wołowinkę należy pokroić w paseczki, posmażyć na niewielkiej ilości oleju, wrzucić do garnka, dodać warzywko, kilka ziaren ziela angielskiego, trochę majeranku, pół torebki słodkiej papryki i rozgnieciony czosnek. Zalać wodą- podwójną ilość niż poziom mięsa.Gotować około 20 minut. Cebulkę pokrojoną w grubą kostkę zeszklić na patelni, dodać do garnka. Pieczarki umyć, pokroić w paseczki dodać do gotującego się mięsa. Gdy pieczarki \"opadną\" dodać pokrojoną w krótkie paseczki paprykę i ogórki. Pogotować jeszcze ze 20 minut, dodać ze 3-4 łyżki koncentratu. Sól, pieprz i ostrą papryką dodać do smaku. Na koniec, jeśli jest za rzadkie, zrobić z mąki i oleju zasmażkę i dodać do reszty. Wiadomo, że w trakcie gotowania woda się będzię wygotowywać, należy ją odpowiednio uzupełniać, nie przesadzając. Konstencja powinna być lekko gulaszowa. Jeśli jest to zbyt duża ilość, można spokojnie poporcjować i zamrozić albo zawekować w słoiki. Najlepiej smakuje z pieczywem:) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rena20_00
Sałatka krabowa 3 paczki paluszków krabowych 3 papryki (każda innego koloru najlepiej) seler naciowy (dodaję na oko) 1 ogórek zielony 2 pomidory natka pietruszki 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Wszystko pokroić w kostkę i wymieszać Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szybka sałatka z gotowanych ziemniaków- PRZEPYCHA I ŁATWIZNA Ziemniaki ugotować najlepiej w mundurkach, ostudzić. Ogórek zielony pokroić w drobną kosteczkę, wyłożyć na sitko żeby odsączyć. Dużo koperku zielonego drobno pokroić. Ziemniaki pokrojone w kostę ( nie musi być mała) połączyć z ogórkiem zielonym, koperkiem i majonezem- doprawić solą i vegetą. Gotowe, smacznego. Koperku musi być dużo. Sałatka świetnie pasuje do potraw z grilla, pieczonych udek, czy grzanej kiełbasy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
... dziewczyny, może znacie jakiś dobry przepis na żeberka? Byle nie na słodko z miodem :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis na fajne i łatwe żeberka. W identyczny sposób można zrobić udka z kurczaka. Żeberka lekko solimy , można dodać również trochę papryki słodkiej. Na blachę wrzucamy kapustę kiszoną, na niej układamy żeberka lub udka. I do piekarnika!!!!!!!!! Sprawdzamy po jekiejś godzinie czy są już miękkie. Mamy za jednym zamachem mięsko i przepyszną kapustę. Gorąco polecam- przepycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:) ooo, wielkie dzięki, Uliczka! Brzmi bardzo sympatycznie, wypróbuję ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam się na przyszłość :) A może chce ktoś fajny , szybki, niezawodny przepis na makaron z sosem serowym? Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dawaj dobra kobieto
zawsze się przyda!:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×