Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość głodna jestem
up sa sa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasia2020
mam dwa łatwe przepisy na przepyszne torciki lodowe (robiłam w ubiegłym tygodniu) 1/ składniki: 2 litry lodów śmietankowych - Algida, 2 KitKaty 3 Princepolo 1 paczka markiz 20 dkg orzechów w karmelu sos do deserów (np. tofii lub truskawka) przygotowanie: każdego batona kroimy, na małe kawałeczki, orzechy możemy rozgnieć - zalezy do wielkości, markizy rozgniatamy każdą pokrojoną/rozgniecioną rzecz wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut (tak aby było chłodne). Wyciągamy lody i wykładamy je łyżeczką do dużej miski. Przygotowujemy mikser i miksujemy przez minutę lody. Szybko wsypujemy wszystkie batony, orzechy,ciastka i znowu mieszany chwilkę. Masę wlewamy do tortownicy i zawijamy w folię, aby nasz tort nie przeszedł zapachiem z zamrażalnika. Wkładamy tortownicę do zamrażalnika -aby wszystko się zmroziło (ok. 1,5-2 godzin). Po tym czasie kroimy , nakładamy na tależe i polewamy sosem. Dodam jeszcze, że można kupić/zrobić bitą śmietanę i dodać sobie do deseru. Po pokrojeniu loda dalej wkładamy do lodówki. 2/ składniki: 1 galaretka jasna 1 galaretka ciemna 1 puszka ananasów 1 puszka brzoskwiń 2 litry lodów śmietankowych - Algida przyrządenia Gotujemy osobno galaretki. Po przyrządeniu odstawiamy aby schłodniały i troszkę stężały. Jak to nastąpi wyciągamy 2 paczki lodów, miksujemy je w dużej misce. Bierzemy tortownicę na sam dół dajemy połowę masy lodowej, potem polewamy jasną lub ciemną galaretką i układamy pokrojone brzoswinie. Następnie kolejna warstwa to pozostała masa lodowa,którą polewamy galaretką jasną/ciemną i układamy kawałeczki ananasów. To wszystko wkładamy do zamrażalnika na 2-2,5godziny. Smacznego. Naprawdę przypyszne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasia2020
ja botwinkę robię rzadko, ale jak robię to z tego przepisu, jest naprawdę przepyszna Składniki: • 6 średnich buraczków • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki soli • 1 łyżeczka vegety • kwasek cytrynowy • 2 duże garście liści botwiny • ewentualnie śmietanka • 4 jajka na twardo Sposób przyrządzenia: Buraki obrać, przekroić na połówki albo ćwiartki, ugotować z cukrem, solą i vegetą, dosypać kwasek cytrynowy do smaku. Umyć i pokroić liście, dołożyć do buraków, gotować 10 minut. Można zaprawić słodką śmietanką. Podawać z włożonym na talerz jajkiem przekrojonym na dwie lub cztery części oraz ziemniakami polanymi tłuszczem ze zrumienioną cebulką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasia2020
na koniec dodaj jeszcze czosnek, koperek i natkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karkóweczka palce lizać... jesli juz był ten przepis to z gory przeparaszam Składniki Karkówka bez kości-ok 1 kg (ilość zresztą dowolna), Pieczarki -ok 1 kg, ser żółty, ketchup pikantny, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, ok 4-6 cebuli Karkówkę kroimy w plastry szer. ok.1,5 cm, posypujemy ją po obu stronach solą , pieprzem, ostrą papryką, a następnie smarujemy po obu stronach pikantnym ketchupem. Układamy ją w brytwannie(na blasze). Na karkówkę kładziemy wymieszane razem pokrojone drobno pieczarki i cebulę pokrojoną w kostkę ( warstwa powinna być mniej więcej grubości ok.2,5-3 cm-ja wysypuje pieczarkami blachę po brzegi). Pieczemy karkówkę w piekarniku do miękkości ok. 2-2,5 godz. Pod koniec pieczenia posypujemy wszystko utartym żóltym serem. Można podawać na ciepło ale smakuje również nieźle jak wystygnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tyska123
topik super. Już sobie spisałam masę przepisów, na pewno wypróbuję. Teraz czas żeby dorzucic cos od siebie. LECZO Z CUKINII - zawsze pycha i smakuje każdemu 2-3 cebulki zeszklic na oleju i wrzucamy do dużego garnka. boczek, kiełbasa (najlepiej swojska) ok. 1/2 kg pokroić w kostkę, podsmazyć i dorzucamy do cebuli papryka świeża 2-3 szt pokroic w kostkę i do rzucic do garnka. Całośc stawiamy na średnim ogniu żeby sobie pyrkało. Jednoczesnie obieramy cukinie i kroimi w kostkę o długości boku 1 - 1 1/2 cm. Cukinię dorzucamy partiami, a nie wszystko naraz. Dzieki temu część cukinii się rozgotuje a część będzie w kawałkach. Ilość cukinii zależy od upodobań,ja zwykle dodaję mniej więcej objętościowo 3 razy tyle cukinii co wyszlo pozostalych skladników. Pamietajcie że cukinia odda dużo wody i będzie jej dużo mniej po ugotowaniu. Jak juz wszytsko mamy w garnku solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę ostra i słodką i koncentrat pomiodowody. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem częcto mieszając. Dopóki cukinia nie puści soków można dolać trochę wody. Proste, tanie i szybkie ;) Nie znam nikogo, komu by nie smakowało ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tyska123
SZYBA TANIA I PROSTA RYBA NA IMPREZĘ przepis dla tych, którzy nie lubia długo stać przy kuchni. ok. 1-1 1/2 kg filetów, mi najbardziej smakuje czerniak - doprawiamy na ostro sola i pieprzem naturalnym, smażymy w jajku i bułce. Układamy 1 warstwę na półmisku. Na patelni na oleju podsmażamy 2-3 średnie cebulki pokrojone w półtalarki lub kostkę. Do cebuli dodajemy puszkę ananasa w kawałkach razem z saokiem. Do tego wlewamy duży kechup pikantny dobrej jakości. ja najczęśćciej dodaję Pudliszki albo Kotlin. Podgrzewamy aż zacznie pyrkotać. Lekko przestudzamy i wylewamy na rybę. Odstawaimy do sotygnięcia. Nie obawiajcie się że sos jest dość rzadki - potem większość wsiąknie w rybę dzieki czemu będzie miała ona słodko-kwasny smak. Najlepsza na zimno na drugi dzień.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja anti
:) do świetnych przepisów dodaje swój ulubiony ...ZUPA CEBULOWO-SEROWA BŁYSKAWICZNA-I TANIA w średnim garnku roztopić łyżkę margaryny,obrać 2-3 Cebule I pokroić jak kto chce, wrzucić do garnka i smażyć tak aby lekko się przypaliła (garnek w środku też gdy się już przyrumieni zalać 3/4 garnka ciepłą wodą dać KOSTKĘ ROSOŁOWA lub VEGETĘ i PIEPRZ dodać 2-3 KOSTKI SERKA TOPIONEGO dobry naturalny-zmniejszyć ogien mieszać co jakiś czas do roztopienia serków próbować- doprawiać do smaku jak mamy żółty ser-troszkę zetrzeć do zupki przetrzeć kromki chleba zmiażdżonym czosnkiem pokroić w kostke i przesmażyć na odrobinie tłuszczu wlać do talerza wrzucić grzanki i ew.posypać startym żółtym serem ja za każdym razem dodaje jeszcze to co mam choć nie zawsze -łyżka dwie śmietany albo -troszkę mleka ZUPA UZALEŻNIA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja anti
...zostały nam ziemniaki z obiadu w lodówce 2 jajka i musztarda ............co tu wymyślić :) SOS MUSZTARDOWY --ugotować jajka na twardo Do średniego garnka wlać wodę(pół garnka nastawić dać kostkę rosołowa lub Vegeta i pieprz wlać musztarde na poczatku nie całą-- potem dodamy do smaku ale jak zostało nam tylko pół to mniej wody zagotować do pół szklanki zimnej wody dać 2-3 łyżki maki ---jak mamy to 2 łyżki śmietany lub trochę mleka wymieszać dodać gorący wywar zamieszać wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia próbować przyprawiać ew.dodać musztardy jeszcze jak mamy koperek czy pietruszkę -dodać jajka obrać wrzucić do sosu podawać z ziemniaczkami albo zjeść z chlebkiem :) U MNIE W DOMU UWIELBIAJA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Prosta salatka ryzowa Skladniki: 2 torebki ugotowanego ryzu dlugoziarnistego 1 paczka paluszkow surimi 1 puszka kukurydzy 1 puszka kielkow fasoli 3 grubsze plasterki szynki lub poledwicy sopockiej 4 lyzki majonezu 1-1 1/2 lyzki (nie lyzeczki) curry Paluszki surimi i szynke pokroic w kawaleczki, dodac ryz, odsaczona kukurydze i kielki, majonez i curry, wymieszac i jesc :D Mozna dodac troche chilli by bylo ostrzejsze, badz czosnek, zamiast kielkow rzodkiewke, badz ogorka zielonego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spaghetti ze szpinakiem Skladniki: 1 paczka makaronu spaghetti 0,3 kg szpinaku swiezego, w listkach kilka suszonych pomidorkow z zalewy (ew przyprawa knorr suszone pomidory z platkami czosnku) 1 opakowanie serka homogenizowanego 'Twoj smak' (badz jakis inny dobry) 1/3 opakowania serka plesniowego lazur (niebieski) 1-2 zabki czosnku szczypta chilli sol, pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente Szpinak (mozna rodrobnic, ja nie lubie) wrzucamy na patelnie z niewielka iloscia maselka, i dusimy do miekkosci> Odparowujemy wode, dodajemy czosnek i serek homogenizowany, dokladnie mieszamy by nie powstaly grudki. Nastepnie dodajemy drobniutko pokrojony serek plesniowy, mieszamy by sie roztopil. Na koncu wrzucamy krojone w paseczki suszone pomidorki, badz przyprawe knorr, czekamy jeszcze chwileczke, zdejmujemy z gazu, dodajemy makaron, mieszamy i jemy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ryz ze szpinakiem i kurczakiem. Gotujemy ryz. Podsmazamy pokrojona w kosteczke badz paseczki piers z kurczaka (uprzednio posolona i popieprzona). Na patelni, na maselku dusimy szpinak w listkach plus czosnek, dodajemy pol kostki rosolowej i troszeczke wody. Dusimy. Wrzucamy serek homogenizowany Twoj smak, mieszamy dokladnie, dodajemy troche serka z niebieska plesnia, kiedy sos zgestnieje wkladamy kawalki kurczaka i sosem polewamy ugotowany ryz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość błeeeeeeeeeeeeeeee
Co za profanacje i obrzydliwości w tym wątku. Chili con carne bez papryczki chili, bez kuminu etc. Spaghetti z jakąś breją na g**wnie (znaczy, parówkach), 3/4 reszty utaplana w majonezie albo obsypana kilogramem gówna zwanego vegetą. Jak ja się cieszę, że znam przepisy mojej babci, że wiem, jak smakuje PRAWDZIWE chili con carne, że nie muszę sobie zapychać kubków smakowych chemią, bo umiem gotować i stosować zioła i przyprawy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość linka35
jak ci się nie podoba to tutaj nie zaglądaj,a topik jest super!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Eivee
a może podrzuci ktoś przepis na zwykły, dobry sernik? plissss... :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość linka35
Ja mój sernik robię tak; 1kg.sera 3razy zmielonego 6 żółtek budyń śmietankowy pół szkl. oleju To wszystko ucieram i dodaje ser 6 białek (plus białka które zostaną od kruchego ciasta) 1i pół szkl.cukru 2 szkl.mleka Białka ubić z cukrem na sztywno i dodawać do masy serowej na przemian trochę białek trochę mleka. Ugnieść kruche ciasto według swojego przepisu,wylepić nim blachę,10 min. podpiekam samo ciasto. Potem wylewam na to ciasto masę serową (jest bardzo lejąca).Piekę dobrą godzinę w 180 stopniach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pukpuk ktotam
pisac miłe panie..pisać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tysia123
SMAZONE ZIEMNIACZKI na patelnie wlewamy troszke oleju, wrzucamy pokrojoną w talarki cekulę oraz w kostke pokrojone mięsko - kto co lubi - boczek, kiełbasa itp. Smazymy aż zmięknie lekko cebula. Do tego dorzucamy ziemniaki //surowe pokrojone w talarki, ziele angielskie, listek laurowy i przyprawę do ziemniaków (mi najbardziej zmakuje prymat). Do tego wlewamy ok 3/4 szkl wody, przykrywamy szczelnie i dusimy, co jakiś czas mieszając. Można pod koniec wrzucic odrobinę czosnku jak ktoś lubi. Czasami trzeba w międzyczasie dolac jeszcze trosze wody, żeby nam się wszystko nie przypalało. Do takich ziemniaczków super pasuje sałatka z sezonowych świeżych warzyw. Jest to dobry pomysł na obiad jak kasy brak, a w lodówce tylko resztki mięska. Smacznego ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tysia123
szybka sałatka jak goście przyszli i tzreba czyms stół azastawić: puszka groszku konserwowego, 3-4 jajka ugotowane na twardo posiekane w kostkę szczypior w ilości - dużo ;) sól, pieprz, majonez. wszsytko mieszkamy i szybko podajemy na stół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To i ja SANDACZ W PORACH Kilka platow sandacza( w zaleznosci od pojemnosci brzuszka) zoltko pol lampki bialego wina( polwytrawne) pory przyprawy chili sol ziolowa pieprz bialy Pory krroimy w plasterki smazymy na maselku czesto mieszajac. jak beda srednio miekkie mieszamy zoltko z bialym winem dodajemy do porow duzimy ok 3-5 minut.Sandacza doprawiamy przyprawami kladziemy na porach dusimy 10minut maxymalnie. rewelacyjne z ryzem lub ziemniaczkami do tego pomidorki :) poledwiczka w sosie musztardowo smietanowym musztarda gorczycowa ok 2 lyzek smietana wiejska taka sama ilosc kminek( garsc) smazymy to na oleju do momentu uzyskania sosu Poledwiczki przyprawiamy curry papryka ostra sola pieprzem i lup do sosu. smazymy do momentu az beda miekkie :) pycha z frytkami :) SCHAB DUSZONY W WARZYWACH por 2 zabki czosnku pomidory cebula biala lub czerwona papryka czerwona lub zielona smalec przyprawy( papryka ostra sol ziolowa majeranek-niewiele) curry troszke ziol prowansalskich. naczynie zaroodporne smarujemy smalcem ukladamy warstwami warzywa-pory papryke pomidory cebule wszystko pokrojone w plasterki. Na tej warstwie ukladamy schab-cienko rozbity jak na kotlety przyprawiony i przykrywamy go taka sama warstwa warzyw. Do piekarnika na 180 stopni na jakies 80 minut. rewelacja z kopytkami Aha jesli zostaly kopytka z poprzedniego dnia pol godzinki przed koncem pieczenia wrzucuc do schabu :) Schab najlepiej bez kosci :) salatka;) jajka na dwardo drobno pokrojone troszke cebuli pokrojonej w drobna kostke ser zolty (ostry) pokrojony w kostke szprotki :) wszystko mieszamy doprawiamy papryka szczypta soli i ziol SMACZNEGO :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a zapomnialam mozna dodac a nawet trzeba odrobine majonezu kielecki polecam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KrzysiaM45
Rolady schabowe z chrzanem Składniki: - mięso schabowe lub wołowe (ilość w zależności od tego ile chcemy zrobić roladek) - ser żółty - plasterki boczku - chrzan - sól, pieprz - mąka - jajka - tarta bułka Przygotowanie: Mięso rozbić jak na kotlet i przyprawić solą i pieprzem. Do środka każdej roladki włożyć kawałek sera, boczek i trochę chrzanu. Zawinąć, obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce i smażyć na oleju. Roladki z piersi kurczaka Składniki: - piersi z kurczaka - szynka surowa lub tyrolska - ser żółty - zielona pietruszka - pomidor - sól, pieprz, ewentualnie wegeta - brzoskwinie z puszki Przygotowanie: Piersi z kurczaka osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić. Ser żółty, szynkę, pomidor pokroić w plastry. Na każdym plastrze szynki, ułożyć plaster sera, pomidora i posypać natką pietruszki oraz położyć kawałeczek masła. Zwinąć w rulonik. Każdy rulonik owinąć płatem mięsa (ciasno, boki dobrze skleić), posypać wegetą lub solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i rozbitym jajku. Smażyć na oleju. Przed podaniem ułożyć na półmisku i udekorować kawałkami brzoskwiń (albo położyć kawałeczek na każdej roladzie, albo położyć obok).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A*N*U*L*K*A
Vectra78- bardzo się cieszę że likier Ci posmakował:) pozdrawiam Cię ciepło:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SZYBKA ZEBRA * 5 jajek *1,5 szkl cukru *1 szkl. wody *2,5 szkl mąki *2 łyżeczki proszku do pieczenia *2 łyżki kakao *skórka pomidorowa,orzechy, *1 szkl oleju Jajka całe ubić z cukrem.dodać olej,wodę,mąkę i proszek. Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej części dodajemy kakao i orzechy,a do drugiej skórkę pomarańczową. Lać równocześnie z dwóch pojemniczków ciasto ciemne i jasne krzyzując je aby powstała zebra. Piec 35 min .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ADWOKAT 1 puszka mleka skondensowanego 5 żółtek 3/4 szkl cukru pudru 1 cukier waniliowy pól butelki spirytusu Żółtka z cukrem robrze zmixować,dodać mleko i spirytus PRZEPYSZNY PULCHNY PIERNIK 4 jajka 4 szkl mąki 2 szkl cukru 2 szkl mleka 1 przyprawa do pierników słoiczek powidła śliwkowego lub innego 1 kostka margaryny 4 łyżki kakao 1 łyżka sody posiekane orzechy Margarynę z mlekiem cukrem i kakao zagotować,po ostudzeniu wsypać reszte składników i zmixować wszystko razem. Piec 45 min w 200 st. Na wierzch polewa i posypać kokosem. Piernik jest neziemski,wysoki i puszysty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
może ktoś poda przepisy na szybkie obiadki z mikrofalówki?,będe wdzięczna,mam remont i kuchnie w proszku,ale muszę sobie radzić i coś ciepłego wyczarowac dzieciom z mikrofali ;-}

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×