Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Rolady drobiowe z morelami i kiełbasą 2 duże podwójne piersi z kurczaka 12 suszonych moreli kawałek kiełbasy jałowcowej około 15- 20 dkg 1 łyżka musztardy 1/2 szklanki białego wina sól pieprz tymianek rozmaryn oliwa z oliwek 1 łyżka masła Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć piersi na desce, nie kroić. Lekko rozbić z jednej strony, natrzeć oliwą z oliwek. Oprószyć pieprzem, posypać solą, rozmarynem i tymiankiem. Na jednej ułożyć morele, drugą posmarować lekko musztardą i położyć kawałek kiełbasy jałowcowej.(Morele wcześniej namoczyć w wodzie na 15 min) Każdą pierś złożyć razem, obwiązać dokładnie nitką lub szpagetem. 6 łyżek oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać masło. Obsmażyć rolady na złoty kolor, podlać białym winem. Dusić około 20 -25 min pod przykryciem, na małym ogniu. Od czasu do czasu przekręcić na drugą stronę, sprawdzając mięso długą wykałaczką. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieczone udka piwne karmi 4 udka z kurczaka sól pieprz majeranek 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 szklanka piwa ciemnego karmi 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu Udka umyć,wytrzeć do sucha, natrzeć lekko solą, przeciśniętym czosnkiem, papryką i majerankiem. Oliwę wymieszać z miodem, dodać piwo, zalać kurczaka,przykryć ,odstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień, wyjąć udka ,ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 st C około 40 min,od czasu do czasu polewając kilkoma łyżkami ciemnego piwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gołąbki z kaszą jęczmienną w sosie cebulowo paprykowym 1 główka kapusty cukrowej 2 piersi z kurczaka 30 dkg surowego boczku 3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 cebula 2 jajka sól pieprz Sos:) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 2 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka magi 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła roślinnego Mięso zmielić razem z cebulą i ugotowaną kaszą,dodać jajka,sól,pieprz,dokładnie wyrobić.Z kapusty wyciąć głąb,włożyć do wody i obgotować.Z obgotowanych liści ściąć gruby nerw,nadziewać liście farszem i zwijać,najpierw boki ,potem przód. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty,ułożyć ścisło gołąbki,zalać wodą,tak żeby były przykryte,dodać 1 łyżkę masła roślinnego,liść laurowy,ziele angielskie, magi,kostkę warzywną.Gotować do miękkości. Z ugotowanych gołąbków odlać sos do innego garnka,dodać pokrojoną drobno cebulę,paprykę,gotować 20 min na małym ogniu,pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 5 min. Mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody ,wlać do sosu,gotować 3 min. aż sosik się zagęści. Wlać do gołąbków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
luski śląskie Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną dodajemy jajko lub 2 szczyptę soli i zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość LadyAga40
Czy ma ktoś fajny przepisik na potrawę świąteczną ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abrys
czytam, czytam i co dalej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abrys
Cześć dziewczyny! mam dla Was przepis na piersi z pieczarkami. Prosty i łatwy przepis! 4 piersi (2podwójne) ok. 80dag pieczarek 3 serki batony smietankowe 4duże cebule 200g śmietany 18% słodkiej w kartoniku pęczek koperku sól pieprz Pieczarki obrać. Pokroić w grube plastry i obsmażyć. Najlepiej smażyć porcjami żeby nie puściły wody. Cebulę posiekać i zeszklić na osobnej patelni. Piersi w kostkę i do cebuli. Smażyć do zrumienienia. Wszystko do większego garnka. Wlać śmietanę, dodać serki, koperek. Dusić. Na koniec przyprawy. Moje córki mówią, że to rewelacja. Czekam na Wasze przepisy! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sztuczny serek
to rewelacja? a dalabys normalny starty ser i kremowke, tak tylko pytam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość juz znalazła się
kolejna idiotka która by zdechła gdyby nie przyp... się o serki boszzzz głupie krowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abryś
W końcu ktoś tu zajrzał,żółty ser daje gęstość,nie konsystencję kremu,zupełnie inny smak.Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a zgadnijcie, co daje konsystencje kremu w naturze? jest taki produkt o zblizonej nazwie, zeby kupujac go od razu bylo wiadomo, jak zrobic krem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ..........mmmm
???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znaczy śmietana
czyli cream?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piiiiisac
bo szkoda topiku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość abryś
zerknąwszy na litewski chłodnik,przepis wyżej,pomyślałam,że podam swój,też jest niezły a inny 2 pęczki botwinki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki 1 litr maślanki sól do smaku maleńkie buraczki z botwinki w plastry i podgotować w 2 szklankach osolonej lekko wody,dodać drobno pokrojoną botwinkę,chwilke podgotować na małym ogniu-plastry buraczków i łodyzki botwinki mają zostać chrupiące-wystudzić wlac 0,5l maslanki,wkroić zieleninę,ogórki,dolać maślanki do żądanej gęstści,osolić do ziemniaków okraszonych-pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zuppa kremm ....
jest robiona na bazie smietany kremowki, a nie "serkow" zrobionych z przetopionej margaryny :D :D :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podzielę się pysznym sosem ze świeżych ogórków. 700g ogórków świeżych 4-5 ząbki czosnku sól, biały pieprz do smaku 250 ml bulionu śmietana 30% koperek olej Ogórki zetrzeć na tarce,podsmażyć na oleju około 3min, dodać wyciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażyć.Wlać bulion i dusić około 15 min, przyprawić i dodać śmietanę, na końcu posypać koperkiem. Świetnie smakuje z klopsikami i młodymi ziemniakami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Peperroni
A ja podobnie przyrządzam zupę z świeżych ogórków.Podsmażam cebulę i ząbek czosnku,dodaję trochę włoszczyzny /mrożona ,krojona/ i starte ogórki.Po chwili zalewam wodą i gotuję.Można zagęścić mąką albo tylko dodać jogurt i koperek.O soli i pieprzu też prosze pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobry sos to dobry sos
nigdy wczesniej nie slyszalam o zupie i sosie ze swiezych ogorkow, ale te powyzsze propozycje wygladaja bosko! juz sobie wyobrazam jakie to pyszne; musze wyprobowac ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pluszaq
taki pasztet to jest to! uwielbiam .... nie cierpie natomiast tych suchych pasztetow pieczonych z wygotowanego miesa :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale super pasztet
dopisuję wątróbki do listy zakupów i robię na ten weekend :) dzięki za przepis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pyszne dormelados, bardzo łatwy fingerfood Proponuję polską wersję dormelados, czyli zawijanki z ryżu i pieczarek z dodatkiem ostrej papryki lub łagodnej, ale myślę, że wersja z mielonym mięsem lub innymi warzywami będzie równie pyszna. Polska wersja polega na zastąpieniu liści winogron liśćmi młodej białej rzepy lub liśćmi botwiny. Składniki na 15 sztuk " dormelados " ze średnich liści botwiny lub rzepy : 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 duża cebula 30 dkg pieczarek ostre papryczki świeże lub z marynaty wg uznania sól, pieprz oliwa natka pietruszki, mięta, bazylia lub inne zioła wg upodobania Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. Na patelni , na oliwie podduszamy posiekaną drobno cebulę i pieczarki , dodajemy ostrą paprykę i dusimy ok. 5 minut. Warzywa łączymy z ryżem i doprawiamy solą i pieprzem. Na liście nakładamy nadzienie i zwijamy podobnie jak gołąbki, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą z oliwek i zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką lub innymi ziołami i podajemy. Świetnie pasuje do tej przekąski sos tzatziki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lena - Lenka
Witajcie szukałam jakiś przepisów i proszę są ale ja szukam przepisu na pulchny placek drozdżowy z kruszanka !!!!! widziałam na stronie Moje ciasto ale nie wiem czy zrobic a moze wy macie pewniejszy ! poratujcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×