Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Majkaaa

Poprosz臋 o przepis na OMLET

Polecane posty

Go艣膰 Majkaaa

Wstyd si臋 przyzna膰, ale bardzo Was prosz臋 o przepis na zwyk艂y, najprostszy omlet :) Nie mam poj臋cia co miesza si臋 z jajkiem i jak sie go sma偶y (czy tak samo jak nale艣niki??) Czy ma by膰 gruby? Gdyby kto艣 z Was by艂 tak mi艂y i poda艂 mi jaki艣 przepisik i wyja艣ni艂 krok po kroku przygotowanie to by艂abym bardzo wdzi臋czna :) 馃尰 Pozdrawiam i z g贸ry dzi臋kuj臋 馃尰

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 rebeka qstosz
do jajek musisz dodac odrobine mleka, dzieki temu nabierze delikatno艣ci, no przyprawy, s贸l przede wszystkim. musisz wszystko bardzo dobrze rozmieszac. solidniej ni偶 do jajecznicy. niekt贸rzy dodaja troszke proszku do piczenia albo mocno gazowanej wody mineralnej - to zapewni mu pulchno艣膰. czy gruby czy chudy to rzecz gustu, ja wole omlety chudsze. sma偶ysz na masle. profesjonali艣ci jak d贸艂 sie przypiecze wk艂adaja omlet do piekarnika, w艂膮czaj膮 g贸rne grzanie (mo偶e takie masz). unika sie wtedy przerzucania omletu, unikaj膮c ew. uszkodzenia. Smacznego :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rebeka qstosz
fajnie wygl膮da jak przed sma偶eniem dodasz szczypiorku, ale mozesz dodac dos艂ownie wszystko!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Majkaaa
Dzi臋kuj臋 Ci bardzo :) Zupe艂nie nie wiedzia艂am co i jak :) Teraz ju偶 wszystko wiem i...do dzie艂a! :) Dzi臋kuj臋 jeszcze raz! P.S. a tak przy okazji, mo偶e masz/macie jakie艣 ulubione przepisy na pyszny omlet, tzn. jakie dodatki mo偶na wrzuci膰 (s艂ysza艂am, 偶e groszek zielony?) Aha, no w艂a艣nie, czy te ewentualne dodatki dodaje si臋 do jajek z mlekiem przed sma偶eniem, czy dopiero p贸藕niej wrzuca si臋 na ju偶 usma偶ony omlet??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rebeka qstosz
dodatki dodaje sie do rozmieszanych jajek i wtedy dopiero patelnia, generalnie. aha! poda艂am ci oryginalny przepis na omlet, wersja luksusowa (taki np. jad艂am we Francji). w polsce generalnie dodaja jeszcz troche moaki, niekt贸rzy 艂y偶ke na 1 jajko, ale ja uwa偶am to za barbarzy艅stwo. to sie robi z biedy, 偶e by zurzyc mniej jaj. oczywi艣cie m膮ka trzyma omlet w ryzach, ale jej艣li g贸re podpieczesz w piekarniku, to make lepiej sobie odpu艣cic. prawdziwy omlet jest delikatny i g艂adki, a m膮ka moim zdaniem to psuje, ale na pierwszy raz jesli chcesz mozesz jej troszke wsypac, na bank sie wtedy nie rozwali. a dodatki, groszek do super dodatek. fajne sa tez malutkie kawa艂eczki papryki, np. czerwonej, grzybki wczesniej podsmazone. w og贸le mozesz wrzucic na patelnie co chcesz, podsma偶y膰, dosmaczyc, i wszystko zalac ciastem na omlet. sma偶yc, potem wspomiana wizyta w piekarniku lub ostatecznie przykryc wszystko pokrywka, cho膰 wtedy nie bedzie taki chrupi膮cy. omlety je sie te偶 na s艂odko, chocby z d偶emem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rebeka qstosz
sorry za liter贸wki :):):):):):)::):)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Majkaaa
Rebeka, po prostu nie wiem jak Ci dzi臋kowa膰! :) Z laiczki w moment sta艂am si臋 znawczyni膮 omlet贸w! Zaraz wypr贸buj臋 Twoje przepisy i rady. 艢licznie dzi臋kuj臋! 馃尰 馃尰 馃尰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Majkaaa
Rebeka, po prostu nie wiem jak Ci dzi臋kowa膰! :) Z laiczki w moment sta艂am si臋 znawczyni膮 omlet贸w! Zaraz wypr贸buj臋 Twoje przepisy i rady. 艢licznie dzi臋kuj臋! 馃尰 馃尰 馃尰

Udost臋pnij ten post

a ja lubie omlet z pokrojonymi w kosteczke pomidorami i 偶贸艂tym serem:D mniammmmm:)

Udost臋pnij ten post

Ja robi臋 omlet z samych jaj bardzo dobrze ubitych trzepaczk膮.Nic nie dolewam ani nie dodaj臋 m膮ki to barbarzy艅stwo. Omlet musi by膰 bardzo lekki szybciutko sma偶ony na mase艂ku i tylko z jednej strony.Kiedy si臋 sma偶y nalezy leciutko podwa偶a膰 no偶em ,tak 偶eby jajka r贸wno si臋 艣cina艂y.Wierzch ma pozosta膰 艣ci臋ty ,ale nie przek艂adam na druga stron臋. Po zdj臋ciu z patelni i po艂o偶eniu na艅 farszu sk艂adam na p贸艂. A farsz mo偶e by膰 wszelaki . Ja osobi艣cie lubi臋 i najcz臋艣ciej robi臋 omlet po katalo艅sku.Zanim zrobi臋 omlet robi臋 farsz. Na innej patelni rozgrzewam kilka 艂y偶ek oliwy z oliwek,kiedy gor膮ca wrzucam pokrojone w ma艂膮 kosteczk臋;cebulk臋,papryk臋,pieczarki i czosnek .Chwil臋 sma偶e i na to pomidorki pokrojone drobniutko. Kiedy si臋 usma偶y sol臋,pieprz臋 i dodaj臋 troszk臋 soku z limonki,albo cytryny.To nadzienie wyk艂adam na omlet i posypuj臋 natk膮 z pietruszki. Je si臋 z bagietk膮. Danie bardzo wytworne. Je艣li zamierzem poda膰 omlet na s艂odko,w贸wczas troszk臋 inaczej robi臋 z jajkami. Oddzielam bia艂ka od 偶贸艂tek i ubijam najpierw 偶贸艂tka a potem oddzielnie pian臋 na sztywno,szybko razem mieszam lekko sol臋 i na patelni臋. W ten spos贸b przyrz膮dzony jest niezwykle leciutki.Na to konfitura.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja robie jeszcze inaczej
najpierw rozdzielam zoltka od bialek, bialka ubijam na sztywna piane, dodaje do niej maki(tyle lyzek ile bylo jajek), zoltka, przyprawy na jakie mam akurat ochote, wszystko b. delikatnie mieszam i wylewam na patelnie wychodzi wtedy bardzo pulchny i przepyszny

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Predii
Jak omlet zrobic juz wiesz,ale powiem ci jedynie ze sprobuj najpierw ubidz bialko a potem dodac zoltka i reszte:) lepszy efekt:) A jak chcesz podsmazyc z 2 stronya nie wiesz jak..jest proste rozwiazanie,wykladasz omlet na talez,biezesz patelnie,przykrywasz omlet i przewracasz talerz:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tusiak
mam do wszystkich prosbe ... moji rodzice pojechali daleko i wroca pozno a ja jestem troche gloda :D a mam ochote na nalesniki .... tylko ze nie wiem jak je sie przyzadza ...moze bylby ktos taki mili i mi by pomogl ?? byla bym bardzo wdzieczna i moj brzuszek zreszta tez :P a i zeby nie bylo ze jestem jakas ze nie umiem gotowac ale mam dopiero 14 lat :D pozdrawiam i czekam na jakas odpowiedz ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zr贸b sobie
omlet na s艂odko.Robi sie szybciej i 艂atwiej od nalesnik贸w Nalesniki: 1 jajko ok szklanki mleka z wod膮 ok szklanki maki szczypta soli odrobina oleju(ja wlewam do ciasta) wszystkie sk艂adniki zmiksowa膰 Smazyc na oleju z dw贸ch stron:P podawa膰 z czym chcesz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tusiak
hyym dziekuje ci za rade ... ale juz je zrobilam z pomoca strony internetowej ... ale cos poszlo mi nie tak byly calkiem dobre tylko ze jest jedno ale jak moj pies zjadl jednego to zwymiotowal ... boje sie teraz co moze sie stac ze mna :( za jakis czas :( uuuuh pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koleszka
A ja lubie omlet z plasterkami jab艂ek - mniam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ShAiEn
ja wlasnie robie omleta z D偶emem MNIAMMMM :) :) :)

Udost臋pnij ten post

hmm a zna kto艣 przepis na taki omleto placek GRZYBEK pr贸bowa艂am w r贸偶nych proprcjach ale nie wychodzi taki jak u cioci podobno tajemnica tkwi w pianie a i jedna sugestia to pian臋 dodajemy do masy z贸艂tkowej bo inaczej piana pod ci臋偶szymi z贸艂tkami opadnie i omlet nie uro艣nie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tenczor93
Na zwykly omlet i na 1 osobe to : 1 jajko, 2 szklanki m膮ki, 1 szklanke mleka moze byc tez wody(najlepiej gazowana woda). Wszystko wymieszac dodac soli i pieprzu do smaku i na rozgrzana patelnie z oliwa wlac i na malym ogniu smarzyc ;] Tyle;p

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 keia
kurde chce zwyk艂ego omleta z nutell膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 izaxx
a ja narescie pierwszy raz w 偶yciu zrobi艂am omlet samodzielnie chodz mam 12 lat:D ja oddzieli艂am 偶贸艂tko od bia艂ka bia艂ko utrzepa艂am potem 偶贸艂tko m膮ke s贸l i pomidora pokrojonego na m艂e kawa艂ki wrzuci艂am to wszystko do bia艂ka i wymiesza艂am potem na patelnie wla艂am olej poczeka艂am chwile zeby sie ``przysma偶y艂`` a potem z wla艂am omlet no i mi sie zrobi艂 ........mniam by艂 bardzo dobry (przepis zgarne艂am z t膮d)jak zrobi膰 omlet dziekuje i pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Magdzis艂aw
;D siemka .. pierwszy raz zrobi艂am omlet ... xD chodz go troche spali艂am .. nieznam sie na gotowaniu bo mam tylko 15 lat xD .. ale wasze przepisy sa dobre wyszed艂 mi zajebisty ^^

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szpinakiem nadzia膰
pyszne zestawienie kolorostycznie i smakowo!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Daniell
Omlet Jest Pycha A Szczeg贸lnie Z Serem Szynk膮 i Pomidorem xD :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Daniell
:P:):(:>:

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Daniell
A Ja Mam 10 Lat Na Serio I Jestem Dobry W Gotowaniu np.: ( NaLe艢nIkI) Mniam:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P:P xD

Udost臋pnij ten post

ja zwykle ubijam 3 jajka z odrobina soli trzepaczka aby byly puszyste, dolewam troszke mleka, odrobine maki i wlewam na skwierczace maselko(nieduzo),;patelnia najlepiej teflonowa, delikatnie podwadzam boczki jak sie scina zeby wlewac to z wierzchu pod spod a potem obracam, rumienie z drugiej strony, zsuwam na talerz i wcinam z konfitura truskawkowa. Smacznego!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Sandix
Ja podobnie jak Daniel uwielbiam omlet z serem 偶贸艂tym i szynk膮 :) A jak go zrobi膰? Bardzo prosto! :) Ot贸偶: Sk艂adniki: - 2-3 jajka - 1- 1,5 plasterka szynki, - 1- 1,5 plasterka z贸艂tego sera, - s贸l i pieprz Jajka wbijam do miseczki i dok艂adam poci臋te w ma艂e kawa艂eczki ser i szyneczk臋 oraz dosypuj臋 szczypt臋 soli i pieprzu :) Wszystko miksuj臋 mikserem :) Na patelni臋 k艂ad臋 mase艂ko i czekam a偶 si臋 rozpu艣ci :) Nast臋pnie wlewam zawarto艣膰 miseczki i gdy si臋 boki 艣cinaj膮 lekko je podnosz臋 :) Czekam jeszcze minutk臋 g贸ra dwie i przek艂adam na talerzyk :) Mo偶na doda膰 poci臋tego pomidorka, ale osobi艣cie nie jestem zwolenniczk膮 pomidork贸w. Ale bez jest r贸wnie pyszny. :) Najlepiej go zje艣膰 jak jest gor膮cy :) 呕ycz臋 smacznego ;) Mam nadziej臋, 偶e pomog艂am ;) :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 omlet
Sandix nawet niewiesz jak pomog艂as :D , pycha ten omlet,tylko ja jeszcze dodalem boczku do tego ,pomidorki i szczypiorek!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 omlet
Pozdrawiam i ca艂uje:**

Udost臋pnij ten post