Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skołowana

Guzek w piersi?...

Polecane posty

Gość skołowana

Byłam na profilaktycznym badaniu USG. Lekarka "coś" znalazła... Zaleciła zrobienie MMG i wizytę w poradni chorób sutka. To ostatnie również mam już za sobą, ale tu lekarz zdecydowanie odradził MMG ( ...ze wzgledu na wiek, mam 30 lat). Powiedział żeby poczekać 3 m-ce i zobaczymy czy to "coś" się powieksza, czy nie. Nie wiem co mam robić! Kto ma rację? Boję sie czekać... Czy któraś z Was przeżyła coś podobnego? Napiszcie...

idź do innego lekarza i zobacz, co Ci zaleci. bez sensu jest czekać, bo w przypadku guzów bardzo ważny jest czas. im wcześniej wykryty, tym większe szanse na ocalenie nie tylko piersi, ale i życia.

Gość Alina23
Odpowiedz mi czy biezesz teraz tabletki antykoncepcyjne?

Gość nena..
czy bylas u lekarza przed okresem??? idz do innego lekarza po okresie, jesli ten zdiagnozuje podobnie - nie zwlekaj - zrob sobie MMG

Gość skołowana
do Aliny 23 - biorę tabletki i to od 10 lat ( Microgynon ) "z przerwami na dzieci". A czy to ma jakieś znaczenie? nena..- no właśnie i lekarz i USG było przed miesiączką. Zapisana jestem na początek grudnia do drugiej poradni, ale to znowu będzie przed okresem... Już sama nie wiem co mam robić? Wydałam już 270 zł. na lekarzy USG i ciągle nic nie wiem... A co do MMG, to ten ostatni lekarz stwierdził, że to nie ma najmniejszego sensu w moim przypadku, bo jestem za młoda ( mam jeszcze za dużo gruczołów mlecznych i tkanki tłuszczowej...(?))

Gość onkolog chirurg z poradni
chorób sutka powinien po USG wiedzieć mniej więcej co to jest. jesli zmiana jest niegroźna to wtedy kieruje na badanie kontrolne za pół roku. idź do innego lekarza. pewnie byłaś u ginekologa od chorób sutka, nie u chirurga. idź do chirurga. mają większą wiedzę na ten temat.

Gość ojejejku
Miałam guzka na piersi wielkości ok.2 cm i kształtu fasolki. Poszłam do onkologa. Lekarz stwierdził że odczekamy 1 cykl i jeśli za m-c dalek będzie to samo to muszę się stawić w celu zrobienia prześwietlenia lub punkcji. Na szczęście po miesiączce jak ręką odjął (guzek zniknął) i nie ma po nim śladu a minęły już 2 lata. Nie martw się na zapas.

Gość Alina23
Do skolowanej Wiec moge Cie pocieszyc masz odpowiedz i obiecuje Ci ze ten guzek zniknie za dwa miesiace, Prosze Cie z calego serca odrzuc te tabletki anty juz dzis. Ja mialam identyczna sytuacje zgrubienia w lewej piersi i cysta na jajniku bylam w szoku poznalam madrego doktora powiedzial mi ze tak reaguje moj organizm na chemie odstawilam tabletyki od razu bylam przerazona ze pozniej moze zrobic sie z tego rak . Mija rok a po guzku i cyscie nie ma sladu: Radze zrob to. Daj znak jaka podjelas decyzje.

Gość A ja radze isc
do innego lekarz i nie zwlekac. 80% guzkow jest niezlosliwych, ale pozostaje jeszcze te 20%. W kazdym razie rak wczesnie wykryty jest uleczalny i tego nalezy sie trzymac. Najprawodpodobniej nic Ci nie bedzie, ale zadbaj o zdrowie i zrob wszystkie mozliwe badania, zeby upewnic sie co Ci jest a nie bezczynnie czekac i zamartwiac sie. Dziewczyny mowia, ze to od pigulek - mozliwe. Ale nie jest tak, ze mlode dziewczyny nie musza martwic sie o guzki, bo gdyby tak bylo nie mielibysmy doczynienia z 18-latkami z rakiem piersi. Absolutnie nie chce Cie straszyc, sama widzisz ze statystyki sa jaknajbardziej optymistyczne, ale prosze Cie, nie zwlekaj i koniecznie sie zdabaj, zadaj tych badan!!

Gość Dokladnie odrzuc
tabletki antykoncepcyjne i wtedy reszta badan bedzie obiektywna , bo nozem chirurgicznym latwo zadzialac ale jeszcze madrzej jest tez szukac przyczyn.

Nikt nie będzie nic ciąl jeśli nie stwierdzi się że guz jest złośliwy (po zrobieniu biopsji). Z każdym guzkiem trzeba w te pędy lecieć do onkologa, a nie czekać, choćby nie wiem jakie tabletki hormonalne się brało. Pewnie to nic groźnego, ale ostrożność nie zawadzi.

Gość skołowana
Słuchajcie, a czy do onkologa potrzebne jest skierowanie od internisty? A co do ostatnich podjętych decyzji, to chyba poczekam do 6-go grudnia na wizytę w tej drugiej poradni... Już nie jest tak długo. Zobaczę co powe mi inny lekarz. Aha! Czy istnieje jeszcze jakieś inne badanie oprócz USG i MMG? Bo ten lekarz z poradni powiedział, że jak za te 3 m-ce, które kazał mi czekać nic się nie zmieni, to trzeba będzie zrobić biopsję?.... Tak odrazu?... PS. Dzięki za wsparcie, zresztą co do tych tabletek, to sama bym na to nie wpadła, bo żaden lekarz na ten temat nic nie mówił!

Gość Alina23
Ale odstawilas te tabletki? Czy nie?

Gość skołowana
do Aliny 23 - no na razie nie, bo nie mogę odstawić tak w połowie cyklu. Muszę skończyć całe opakowanie i ewentualnie dopiero wtedy... Myślę, że takie odstawienie w środku nie jest najlepsze.

Gość betttyyyy
Do onkologa skierowanie nie jest potrzebne-nie wiem gdzie mieszkasz ale najlepiej udaj sie do regionalnego osrodka onkologicznego-tam sa dobrzy specjalisci.Ja sama mam 27 lat i mialam juz chyba z 7 guzkow -na szczescie niezłosliwych-za 1 razem od razu mialam robiona biopsje potem juz niekoniecznie poniewaz moj onkolog juz palpacyjnie wiedzial co wyczuwa(guzy złosliwe czesto maja inne utkanie niz łagodne i nieraz lekarz potrafi to ocenic palpacyjnei)_ale to nie jest absolutnie badanie na ktorym nalezy poprzestac.wszystkie guzki w moim przypadku okazaly sie włokniakami-niezłosliwymi ale na wszelki wypadek kazal je usunac-zabieg przeprowadza sie w znieczuleniu miejscowym i zaraz idzie do domu.Nic sie nie martw-pewnie u Ciebie jest to samo :-) ale badania sa konieczne.Nie wiem co jeszcze chcialabys ewentualnie wiedziec wiec pisz-jestem pielegniarka wiec moge Ci cos ewentualnie wyjasnic

Gość Alina23
Dobrze decyzja nalezy do Ciebie! Ja odstawilam z dnia na dzien i czekalam na okresy! A stwardnienie w piersi malalo. Ja zycze CI zdrowka i pisz jak wyglada Twoje leczenie.

Gość gosiak00
Pytanie do autorki - co robiono z toba w poradni chorob suttka?? Ja tam mam isc niedlugo lecz boje sie co mnie czeka:( Odpwoiedz pliiiiiiis

Gość gosiak00
Pytanie do autorki - co robiono z toba w poradni chorob suttka?? Ja tam mam isc niedlugo lecz boje sie co mnie czeka:( Odpwoiedz pliiiiiiis

Gość Amber 27
Mam stwierdzone duże torbiele w piersiach. Czeka mnie operacja , której panicznie się boję. Proszę o kontakt z betyyyy.

Gość gość
s3e37KPTdRbfL8WLMZyqv4TB