Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jinka

BADANIA WATROBY

Polecane posty

Gość jinka

Hej dziewczyny.Od m-ca biore tabletki hormonalne Cilest.Chcialabym sie dowiedziec po jakim czasie brania tabletek powinnam zbadac stan mojej watroby, aby sprawdzic czy cilest przypadkiem jej nie uszkodzil?Czy ktos robiul juz takie badania, czy sa platne? Bardzo prosze o odpowiedzi:)

Gość Julies
badania watroby to tzw. proba watrobowa wykonywana za pomoca probki pobranej krwi.Jesli bedziesz miala skierowanie takie badanie jest bezplatne,a jesli chcesz z robic prywatnie to niewiele kosztuje.Ja chyba kiedys placilam 5zl.Mysle ze powinnas wykonac takie badania po pol roku, a po roku to juz na pewno.Proponuje jeszcze sprawdzic gestosc krwi...badanie to nazywa sie: wskaznik NRI.

ja biorę pigułki od paru miesięcy, i od jakich dwóch strasznie bekam po zjedzeniu czegokolwiek :/ moja lekarz ogólna powiedziała, że moze to byc zwiazane z tabletkami anty, że osłabiają wątrobę która przy tym produkuje mniej żółci i trawienie nie przebiega prawidłowo. Jak myślicie może mieć rację ? I czy właśnie próba wątrobowa pozwoli mi to wykryc ?

Badania watroby najlepiej zrobic jeszcze przed rozpoczeciem przyjmowania tabletek, zeby miec punkt odniesienia. A potem co rok. Lekarze czasem daja skierowanie i wtedy badanie jest bezplatne. Dzisiaj akurat bylam u gina i niestety nie dal mi skierowania. Musze zrobic badania na wlasny koszt - wg pan w przychodni bedzie to ok 27zl.

Gość Julies
to mozesz isc do swojego rodzinnego lekarza i wziac skierowanie....Ja zawsze taqk robie bo ginekolodzy rzadko kiedy wypisuja skierowania, oni tylko zlecaja badania....

Gość mags
Biore tabletki od pol roku, wiem ze badania watroby powinno sie wykonywac co jakis czas , czy powinnam zrobic jeszcze jakies ...kto wie?

Możesz też zrobić d-dimery, chociaż za nie się płaci ok 40 złotych. Pozwolą wykluczyć zakrzepicę, do której tabletki sie przyczyniają czasem.

Julies, na krzepliwość krwi lepiej badać APTT, bo ten czynnik jest dokładniejszy.

Podsumowując: taki standard to APTT, APSAT, ALAT, kreatynina, mocznik, glukoza.