Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ...kasia...

............NADŻERKA.......... POMOCY!!!!

Polecane posty

Gość ...kasia...

hej bylam dzis u ginekologa i stwierdzil u mnie nadżerke......:( mam kilka pytan: 1. czym moze byc ona spowodowana?? 2. na co powinnam uwazac? jakie plyny do higieny intymnej? moze dieta? 3. czy moge sie kochać ze swoim chlopakiem? (jeszcze czekam na wynik cytologii)

tez mam nadżerke ale juz prawie wylaczoną, u mnie byla mala i wystarczyly tabletki dopochwowe. Najczesciej nadżerka bierze sie z jakiegos niewyleczonego zapalenia.Płyn do higieny intymnej nie ma znaczenia ani dieta.Z chlopakiem mozesz sie kochac ale w czasie leczenia nie!

Gość to dobre pytanie
ja rowniez mialam nadzerke i niby mialam ja wyleczyc, a potem byla cytologia i wyszlo cos nie tak no i czekala mnie kolposkopia:/ Mam nadzieje,ze tabletki pomoga nie chce krioterapi ani zadnego zabiegu na nia - to nieprzyjemne badania...

Gość PaCiUnIa
Też miałam nadżerkę,ale mój ginekolog powiedział że tomłodzieńczai że zabardzo mam się tym nie martwić! Nadżerka toskupisko bakterii i może się robić od noszenia tamponów lub od częstego brania antybiotyków.

Gość jakie skupisko bakterii
głupoty piszesz aż żal.

Gość do założycielki
Przecież byłas u lekarza, czemu jemu tych pytań nie zadałas??????? Ale wy czasami nie myślicie, az przykro naprawde

Gość 8700
To lekarzowi sie zadaje pytania a nie tu gdzie każdy inaczej odpowiada ale widocznie nie wpadłas na to, śmieszne i puste zarazem

Gość aiiiiiiiiiii
Tak naprawde to nikt nie wie skad się biora nadżerki. Moga powstawać na skutek pekniecia. Ale tosa tylko przypuszczenia. O higiene dnaj jak dotej pory. Unikaj tyamponów ( tylko w wyjatkowych sytuacjach i na krótko) sex - niema przeciwskazan.

Gość a potem będziesz soię stosowac
do rad nastolatek ze wsi, które uważają, że nadżerka to skupisko bakterii:D

Gość kasik...
nadżerka to ubytek błony śluzowej, najczesciej dotyczy szyjki macicy. Przy nadżerce czesto wystepuja upławy,powtarzajace sie grzybice i inne zapalenia.Ja miałam usuwana za pomoca krioterapi czyli wymrazania.Pomogło w 100%. Uzywaj plynu do higieny intymnej Lactacyd. A dodatkowo ginekolog mówił zeby nie jessc słodyczy bo wysoki poziom glukozy sprzyja powstawaniu zapaleń w miejscach takich jak nadżerka.I miał rację..

Gość aiiiiiiiiiii
Nadżerka - pekniecie porasta niepraidłowym nabłonkiem . Prawidłowy nabłonek , to nabłonek płaski charakterystyczny i prawidłowy dla szyjki macicy. Jeżeli porośnie nabłonkiem walcowatym , a taki znajduje sie w srodku w macicy, to wtedy mamyt nadżerkę. Nabłonek ten rogowaciejąc zatyka różne gruczoły , przez co moga tworzyć sie torbielki. Skłonnosc do zakażen - nadżerka czesto produkuje duża ilość sluzu o odczynie zasadowym (a jak wiadomo w pochwie powinien byc kwaśny), co zwiększa zagrożenie infekcjami. duza ilośc cukru moze sprzyjac rozwojowi grzybicy.