Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hana

Dodatkowe szczepienie- haemophilus

Polecane posty

Gość Hana

Lekarka zaproponowała mi aby dodatkowo zaszczepić dziecko w 2 m-cu przeciw zapaleniu opon mózgowych itd. Szczepionka ta kosztuje w całości ok. 150 zł. Czy jest to konieczne ? Nie chodzi mi o koszta bo zdrowie dziecka jest dla mnie najważniejsze ale kiedyś nie było takich rzeczy i dzieci też zdrowo rosną. Zastanawiam sie czy nie jest to znowu jakiś wymysł aby tylko zarobić na tym wielkie pieniądze? Co o tym sądzicie?

Gość karolka77
Nie wiem, ktora szczepionke Ci zaproponowala - pewnie Infanrix.Hib, ktory oprocz zapalenia opon, ma jeszcze blonice, tezec, krztusiec czyli szczepionki obowiazkowe. Jest jeszcze Hiberix tylko na opony i jest znacznie tanszy ( chyba ok.40 zl). Ja swojego malutkiego szczepilam bo ten sam wirus, ktory u doroslych wywoluje grype u dzieci powoduje zapalenie opon mozgowych, a jak wiadomo sezon sie zbliza.... A zapalenie opon mozgowych u takich malenstw to nie zarty...

KONIECZNIE ZRÓB TO DODATKOWE SZCZEPIENIE! Gdybym zrobiła je swojemu synkowi, to nie miałby zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i posocznicy w wieku 14 m-cy. Wyszedł z tego bez żadnych komplikacji (teraz ma 3,5 roku i świetnie się rozwija), ale przeżyłam z nim miesiąc niepewności w szpitalu, kroplówki, zakładanie 10 razy wenflonu (już pielęgniarki nie wiedziały gdzie, bo tak mu żyły pękały), 4 punkcje do kręgosłupa....KOSZMAR! Każdemu swojemu znajomemu doradzam: szczepcie dzieci na zapalenie opon!

Gość szczepionka
ja szczepilam szczepionką HIB 4 razy dziecko. Koszt szczepionki to 45 zl.

Gość w Gdańsku kosztuje
60 zł za jedno szczepienie, szczepi się 3 razy

Gość radze zaszczepic

Gość szczepionka
zalezy w którym miesiącu zaczniesz szczepic. ja zaczelam w 2 miesiacu. 4 szczepienie bylo po roku jako przypominające. Jak bym zaczela szczepic jak dziecko mialo pol roku to byloby tylko 2 razy szczepione.

Gość eliska111
czyli na przełomie 2-3 m-ca mozna spokojnie zaszczepic?potrzebna recepta?

Gość dam ci radę
ja zaszczepiłam swoje dziecko. Gdyby tak zachorowało na którąś z chorób, których mogło uniknąć, to nigdy bym sobie tego nie wybaczyła. Teraz zastanawaim się nad pneumokokami, ale to 300 zł :(

Gość loja
Mój junior ma 7 tyg, już jest po pierwszym szczepieniu i chcę wykupić osobno szczepionkę na HIB hiberix i nie wiem czy lepiej poczekać do następnego szczepienia (wtedy będzie miał 3 kłucia i dużą dawkę bólu za jednym razem), czy podać osobno (wtedy będzie miał 1 kłucie osobno a potem 2 razem) i co zrobić alby maluszka bolało jak najmniej??? Mój junior się po prostu DARŁ, mało co to ja sie nie popłakałam jak się objawia zapalenie opon mózgowych?

Trzeba być świadomym, że zaszczepienie przeciwko Hib nie wyeliminuje w 100% ryzyka zachorowania na zapalenie opon mózgowych czy posocznicę, bo to cholerstwo jest wywoływane przez wiele różnych wirusów. Na pewno jednak ryzyko będzie mniejsze. Poza tym w razie nieszczęścia (odpukać) nie będziemy mogły sobie wyrzucać, że przez nasze zaniedbanie dziecko zachorowało.

Gość loja
co do szczepienia to podjęłam decyzję że zaszczepię ale nie stać mnie na skojarzone i wezmę te tańsze tylko że bedzie więcej wkłuć i nie wiem czy zaserwować juniorowi więcej wkłuć za jednym razem czy najpierw hiberix a potem te obowiązkowe

Myślę, że wszystko razem będzie najlepiej. Jak będzie bolało to tylko raz. Inaczej chodzenie do przychodni zacznie mu się kojarzyć z bólem.