Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

monamala

co moge zrobić?

Polecane posty

Witam , sama wychowuje 8 letnie dziecko , które ma indywidualne zajecia w szkole gdyż jest nadpobudliwy psychoruchowo , niestety mam problemy ze szkoła , która dyskryminuje i mnie i dziecko chcąc można to tak nazwac pozbyć się go ze świetlicy , ponieważ niedawno podjełam prace a im jak widać to niepasuje a pasuje taki układ gdzie ja całe dnie spędzałam w szkole i niemusieli zbytnio sie nim zajmować .Chodzi też o to że czesto dochodziło do bujek niezawsze z winy mojego dziecka raczej był do tego prowokowany i mimo że nibyła to czesto jego wina i tak spada na niego. Niewiem co mam zrobić , gdyż po ostatnim a mianowicie moje dziecko chodzi na obiady , ono go niezjadło myśle ze celowo panie ze świtlicy to zrobiły nieprzpominając mu i przez tyle godzin siedział głodny i płakał co wiadomo i były newy , poradzcie co mam zrobić bo sama juz niewiem a musze tez pracować

Współczuję tej nieprzyjemniej sytuacji... Może pomyśl o zmianie szkoły na np. integracyjną? Tam chyba mają lepsze podejście do dzieci w ogóle...

Wiesz co, to okropne co piszesz :(. Jak można tak traktowac dziecko? Może idź porozmawiaj z dyrektorem albo paniami na świetlicy?

Jestem nauczycielem, pracuję w szkole integracyjnej. To niedopuszczelne, by tak traktować dziecko z ADHD! Myślę, że powinnaś pomyśleć i zmianie szkoły. Czy twoje dziecko ma orzeczenie z poradni? Co na nim pisze? Czy twoje dziecko ma skierowanie do nauczania integracyjnego albo innej formy nauki?

Gość mamagama
Pani nie da rady przypilnować każdego dziecka z osobna, żeby zjadło obiad. Najlepiej iść do babek do świetlicy i poprosić, żeby zwróciły uwagę, żeby twój syn zjadł obiad. Z drugiej strony ucz synka, że jeśli pzregapi obiad, to będzie głodny, bo nikt za godzinę mu nie da posiłku.

Moje dziecko ma nauczanie indywidualne i wydane orzeczenie przez centrum psychologiczno -pedagogiczne , z rozmowy z dyrektorem wynikało że robi wielką łaske i nieinteresuje go to że moje dziecko ma problemy , bo dla niego on i tak zawsze jest winny .

A czy zmina szkoły wchodzi w rachubę? Jeśli tak to chyba warto się nad tym zastanowić. No bo jeśli nawet dyrektor nie jest przychylny Twojemu dziecku to chyba nic nie wskurasz. Przykro mi, że są tacy ludzie :(

Skoro twoje dziecko ma nauczanie indywidualne dlaczego chodzi do szkoły? Do takiego dziecka przecież nauczyciele przychodzą do domu.

Zastanawiam się nad zmianą szkoły , bo w tej szkole jak rozmawiałam to wręcz straszono mnie że i tak opinia przejdzie do następnej szkoły także bedą poinformowani jaki to on jest , byłam nawet w oświacie z tym problemem , tam mi powiedzieli że decyzje o świetlicy podejmuje dyrektor ale postarają się zadzwonić i dowiedzieć dlaczego niewyraża zgody i to myśle że go tak to nazwe rozwścieczyło a i przez to odgrywają się na dziecku , bo dlaczego inne dzieci jak wszyscy schodzą idą na obiad bo są informowane a moje nagle zostaje wypuszczone na boisko

Wiesz co, ja nie pamietam jak było na świetlicy ale chyba sami musilismy pilować żeby iśc na obiad... Może popsrotsu nacz syna korzystać z zegarka i powiedz o której jest obiad? Nie zmienia to jedank faktu, że opiekunki postępuja niewłaściwie. No i mnie też ciekawi dlaczego Twoje dziecko chodzi do szkoły skoro ma indywidualny tok nauczania? A! I jeszcze jedna sprawa. Po co masz z synem sziedzieć na śwotlicy? Skoro i tak nie mogłabyś pracowac to lepiej posidzieć w domu, co nie?

Nie chce wchodzić w szczegóły sceny z obadem, dla mnie najważniejsze jest, że dziecko z ADHD powinno uczyć się w sprzyjających warunkach. Dla takiego dziecka najważniejsza jest akceptacja i zrozumienie jego choroby. Dlatego takie dziecko powinno uczyć się w szkole integracyjnej, gdzie nauczyciele są przygotowani do pracy z takimi dziećmi i mają doświadczenie. Wiedzą, czego można się spodziewać i jak reagować w określonych sytuacjach. Niezbędny oczywiście jest dobry kontakt z rodzicem takiego dziecka, bo potrzebna jest ogromna współpraca domu i szkoły przy wychowywaniu takiego dziecka. Dlatego jdyne, co mogę ci poradzić, to przeniesienie twojego syna do szkoły integracyjnej.

Gdyż szkoła wyraziła zgode że może brać udział jeszcze w innych zajęciach typu angielski a w domu no niestety też niemoże mieszkają dwie rodziny .Pracować też muszę bo opłaty są a sama go wychowuje a żaden zasiłek mi nieprzysługuję bynajmniej tak zostałam poinformowana