Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AzC

Co oznacza wynik badania ?

Polecane posty

Gość AzC

Witam! Mam do was pewne pytanie - w moich badaniach histopatologicznych pojawilo sie rozpoznanie: Endometrium in stadio proliferationis. Czy ktos jest w stanie wytlumaczyc mi "ludzkim" jezykiem co to znaczy i na czym bedzie polegala operacja, na ktora skierowana zostalam wlasnie po tym badaniu? Lekarz, u ktorego bylam nie udzielil mi zadnych wyjasnien tylko wyznaczyl termin operacji :( Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Gość to byl konowal
jak mogl ci nie udzielic informacji? przeciez to jest jego zasranym obowiazkiem konowala jednego :o ja akurat nie wiem co to moze znaczyc, ale nie boj nic :) pewnie nic groznego

Dlaczego go o to nie spytalas??? Poczytaj o endometrium na necie na pewno czegos sie dowiesz! Moja mama miala wlasnie endometrium i miala tzw.skrobanke! Krew ktora ma zejsc z okresem, nie schodzi \"cala\" i zostaje w srodku (nie jestem specjalista i nie powiem Ci dokladnie gdzie) tworza sie tam skrzepy itp. i dlatego trzeba to zeskrobac.To jest zabieg po ktorym moja mama wyszla na wlasne rzadanie w ten sam dzien!

wiesz co moze ja pomylilam te lacinskie nazwy,ale nie boj sie nic pewnie nic groznego!!!trzeba bylo dopytac sie co i jak. Moze idz prywatnie do gina i on Ci powie, doradzi.

Gość taka tam jedna
"Endometrium w stadium proliferacji" Endometrium- blona sludowa macicy proliferacja- namnazanie sie komorek hmm tylko mnie zastanawia fakt....iel masz lat? jestes po menopauzie? faza proliferacyjna to moment okolo 4-14 dnia cyklu miesiecznego a badanie histopatologiczne okreslilo w ktorej fazie znajduje sie macica, nie ma tam mowy o rzadnej patologii....zreszta mam za malo danych, to badanie nie moglo byc podstawa do zadnego zbiegu...kurcze mama nadzieje ze nic nie myle

Gość AzC
Mam 50 lat, jeszcze miesiaczkuje. Badanie zostalo robione po usunieciu guza z jajnika.

Gość taka tam jedna
to bylo badanie histopatologiczne guza czy wymaz czy moze biopsja....? mialas robione USG? usunieto tobie guza czy caly jajnik? wogole wiesz jak sie nazywa zabieg na ktory ciebie skierowano?bardzo bym chciala pomoc ale tez nie chce zamylac, co prawad studiuje medycyne ale zajec z ginekologi jeszcze niemialam wiec moja orientacja jest tyle o ile :| na moje oko laika jezeli badanie bylo z blony sluzowej macicy to ten wynik jest ok jezeli w 4-14 dniu cyklu.....ale to jest tylko okiem laika :/ czy to na pewno oporacja a nie zabieg? a co jest napiasne na skierowaniu na zabieg? praktycznie to nawet nie wiem czy jest sens zadawac tyle pytan...ale same mi sie cisna..masz juz objawy menopauzy? miesiaczkujesz regularnie? krwawienia pomiedzy? kazdy element tu jest istotny, bo wynik w tej chwili nie mowi mi nic..zwlaszcza ze nie wiem ajki material :/ Wogole to masz fatalnego lekarza, jak mnie wkurzaja tacy ludzie :( zapominaja po co sa :/

Gość Ela12226
dziewczyny znacie moze wymiary dopuszczalne szerokosci endometrium w pierwszej i drugiej fazie cyklu? mam przersot endometrium -22mm-moze ktoras z was miala podobny problem? prosze o wszelkie uwagi,dziekuje z gory:)

Gość gość
Witam!!!!! Otrzymałam dzisiaj wynik badania i chciałabym się dowiedzieć co to znaczy:: Endocervicitis chronica(mat.I). Endometrium in stadio proliferationis (mat.II). Z góry serdecznie dziękuję