Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jennyfer

Kadzidełka-negatywny wpływ na zdrowie???!

Polecane posty

Gość Jennyfer

Często zapalam kadzidełka,lubię ten zapachw domu,ale ostatnio ktoś mi powiedział,ze maja one bardzo szkodliwy wpływ na moje zdrowie.....:( Czy to prawda??Szukałam w internecie o tym,ale nic nie zanlazłam w tej sprawie.

Gość główny czynnik
...który ma bezwzględnie zabójczy wpływ na zdrowie - to życie. Każdy przypadek życia nieodwołalnie kończy się śmiercią. I nie ma na to lekarstwa... Jak lubisz kadzidełka, to sobie je pal.

Czytałam kiedyś artykuł, że wśród mnichów przebywających najdłużej w świątyniach, gdzie palą się kadzidełka (w Tybecie) jest o 30% wyższa zachorowalność na raka.

Gość z tego co wiem
to tacy mnisi żyją po 100 lat i o wiele dłużej nawet

Jak siedzisz w dymie godzinami, to raczej oczywiste, że Ci zaszkodzi. Albo jak masz alergię, czy jakąś chorobę płuc. Ale jak jesteś zdrowa i nie palisz kilkunastu kadzidełek na raz po całych dniach, to nie sądzę, żeby Ci zaszkodziło. W centrum miasta stężenie rakotwórczych substancji zwłaszcza w godzinach szczytu jest dużo większe. Głupia świeca spalając się też wytwarza różne świństwa, bajcowane, malowane, czy lakierowane meble trują ...

Czytałamo tym w Vicie, więc nie sądzę, żeby ta informacja była zmyślona. Ale oczywiście popieram Morgaine - trzeba by w tym dymie siedzieć całymi godzinami przez lata, żeby zachorować na raka.

Gość nokia3410
jak palisz kadzidla to najlepiej uchyl troche okno

Gość Jennyfer
Jakies jeszcze ciekawe opinie...??

No co ty...W Chinach Czy Japonii od lat palą kadzidła i zobacz sobie jaka jest średnia ich wieku to sie zdziwisz. Oczywiście ma na to wpływ(na ich żywotność) ich styl życia i odżywianie. A kadzidełka nie są rokotwórcze...to kolejny bezsensowny wymysł gazet...klepią po to żeby mieli tylko o czym pisać...i nie warto wierzyć we wszystko co sie przeczyta;)

Gość wytłumacz mi po co
zasmradzać mieszkanie róznorodnym smrodem z kadzideł? Innego smrodu i tak nie zagłuszysz, tylko wymieszasz dwa smrody :P Aby miec świeże powietrze i zapach czystości trzeba otworzyć okno i wysprzątać mieszkanie.

Gość kadzidełka nie pali sie po to
by miec inny zapach w mieszkaniu, w tym celu mozesz sobie kupic ambi pur i jednym smrodem "zagłuszac" inny, ale nie kadzidełkami :O

Też słyszałam/czytałam już z kilku źródeł, że dym z kadzidełek ma podobny wpływ na płuca, jak dym tytoniowy - czyli rakotwórczy. Oczywiście, można to wiedzieć i dalej palić papierosy, co ileś tam mln Polaków robi, można też palić kadzidełka i tłumaczyć sobie, że smród z samochodów jest bardziej szkodliwy... Tylko po co dodatkowo psuć sobie zdrowie, jesli można kilku zagrożeń uniknąć? Dla mnie zdrowie jest jednak wazniejsze niż kadzidełka i już ich nie palę

Gość cocakarola
Może i kadzidła są szkodliwe...nie wiem...Ale w sumie to co nie szkodzi. Czekolada na zęby, tłuszcz na figurę, cukier na cholesterol,sól na wątrobę...a mimo to używamy tego.Gdyby ludzie zaczęli myśleć kategoriami szkodzi-nie szkodzi,pochowaliby się w jakichś sterylnych pomieszczeniach. Myśle,że gdyby kadzidła naprawdę szkodziły, powiedzianoby coś o tym w TV.Poza tym takie badania prowadzą poważne Instytucje badawcze,które publikują swoje odkrycia... Ja tam wiem,że zapach kadzideł może skłonić do szybszego zpamiętywania i kojarzenia Pozdr :)

tak, wszystko szkodzi.... części tych szkodzących spraw nei da sie uniknąć, do części jesteśmy bardzo przywiązani, a z części możemy zrezygnowac chyba, dla naszego zdrowia :) ja z kadzidełek moge bez bólu zrezygnować, ze słodyczy za to juz nie, ale akurat po mojej figurze i po wynikach cukru nie widać, żeby mi szkodziły, jak zaczną, to może odstawię co do publikacji w tv... nie wiesz, że telewizja kłamie? :) :) :)

Gość joanna panna lalalunia
ja pale kadzidła jakos polubiałam ten zapach...daja jakieś odprężenie i inny zapach w domu niż mamy w rzeczywistosci....wiadomo ze aby ladnie pachnialo trzeba mieszkanie wietrzyc i sprzatac ale takie rozno zapachowe kadzidła napewno nikomu nie szkodza i ładnie pachną (zalezy kto jaką kompozycje zapachową lubi ) pozdro