Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NowaMama

ile podawać mleka modyfikowanego 2-tygodniowemu dziecku ?

Polecane posty

Gość NowaMama

Dzisiaj mijają dwa tygodnie od narodzin mojej córeczki. W szpitalu była karmiona mlekiem NAN 1, bo ja nie miałam pokarmu i nie mam do tej pory ( udało mi się ściągnąć zaledwie 80 ml i koniec ). Jak wychodziłam tydzień temu i pytałam pediatrę ile mam podawać jej mieszanki w domu odpowiedziała mi, że na opakowaniu od NAN wszystko jest napisane. Ale w domu w jakimś poradniku przeczytałam, że to wylicza się na podstawie wagi dziecka i nie zależy tylko od wieku. Mała tydzień temu ważyła 2.750, teraz nie wiem ile waży. Wypija ok. 70 - 80 ml mieszanki 7 razy na dobę. Czy to za dużo czy za mało ? Czekam na wizytę położnej, myślałam też, że przyjdzie pediatra i się skonsultuję ale okazało sie, że przyjdzie tylko położna. Żeby dostać sie do pediatry muszę mieć PESEL dziecka, który dostanę dopiero za 3 tygodnie. Pomóżcie !

Jak nie masz peselu dziecka, to też możesz iść do lekarza. Sama tak chodziłam i nie było problemu. Karmiłam moje dziecko mlekiem modyfikowanym i dawałam jej zawsze tyle ile było napisane na opakowaniu mleka. Warto pamiętć, że zgodnie z obecnymi trendami (i zaleceniami pediatrów) mlekiem tzw. sztucznym również karmi się na żądanie. A wagę dziecka skontroluje Ci pielęgniarka w przychodni przy najbliższej wizycie (to chyba wrótce, prawda?). Sprawdzi czy dziecko dobrzy przybiera na wadze, a co za tym idzie, czy jest właściwie karmione.

Jeżeli córka nie wydaje Ci sie głodna ani nieulewa po zjedzeniu zbyt dużej porcji mlkea to wszystko jest w pożądku. Normy podane na opakowaniu od mleka sa danymi orientacyjnymi a wszystko i tak zależy od dziecka. Przyjrzy sie dokładnie córce a sama będziesz wiedziała ile jej potrzeba Powodznia

Gość kajaaaa
nie martw się, wszystko jest ok dziecko nie będzie ci jadłao dokładnie tyle ile napisane jest na opakowaniu NAN 1, ale będzie to mniej więcej przybliżona ilość. ja też karmię mlekiem modyfikowanyma mam już 6 miesięcznego synka, wszystko jest ok, karmiłam na rządanie i zjadał ile chciał ( zazwyczaj mniej niż jest napisane na puszce). najważniejsze jest prawidłowe przygotowanie mleka ( ilośc miarek na ml) a ilośc porcji i ich wielkośc trochę zależy od dziecka. twoja mała zjada prawidłowo, bo powinna jeśc 30-90 ml, więc myśle że wszystko jest w normie:) pozdrawiam

na razie przygotowuj na karmienie około 100 ml mieszanki, dziecko zje tyle ile potrzebuje - karmąc piersią tez sie nie wie przecież ile tego mleka tak naprawdę maluch dostaje. Jeśli zauważysz że mała wypija wszystko co do kropelki, to znaczy że trzeba przygotowac więcej mleka, poza tym obserwuj ją, jeśli jest po karmieniu zadowolona, to znaczy że się najada, po karmieniu w buteleczce zawsze powinno coś zostać, wtedy masz pewność że dziecko już jeść nie chce, a bez peselu też możesz skorzystac z porady lekarza, musisz mieć chyba przy sobie swoją książeczkę

Gość IZ-Bea
Ja też miałam braki pokarmowe,karmiłam córeczke 2,5 miesiąca i mała miała niedowagę,dostałam tabletki które jednak mało pomogły i dlatego dokarmiałam małą nan-em.Robiłam zawsze takie proporcje jak napisane było na opakowaniu i wreszcie moje dziecko zaczeło mieć prawidłową wagę...a teraz jest z niej już duża i zdrowa panna!

Gość kajaaaa
aha jeśli chodzi o PESEL, to muszą cię przyjąc bez PESELu do 3 miesiąca. po tym terminie nie przyjmują, a na razie to ich obowiązek, potem PESEL im doniesiesz

Gość obserwować musisz
Po pierwsze pediatra powinien Cię przyjąć bez peselu i możesz go donieść później wszystko zależy jak sympatyczna jest pani w rejestracji. One doskonale wiedzą że czeka się miesiąc na pesel. Po drugie w ciągu miesiąca od urodzenia lekarz robi wizytę domową oprócz wizyty położnej. Każde dziecko je indywidualnie jedne jedzą co 2 godziny inne co 4 z tego co piszesz to twoje dziecko je co jakieś 3 godziny czyli można powiedzieć że standardowo jak maluszek w tym wieku. Ważne jest żebyś mieszankę dobrze sporządzała czyli odpowiednia ilość miarek na odpowiednią ilość wody tak jak jest na opakowaniu. A ile dziecko zje czy 80 czy 100 to zależy od dziecka jeśli jest głodne i widzisz, że jest niedojedzone to daj troszkę więcej.

Gość obserwować musisz
To leniuszek jeden z tego pediatry no no. U mnie był i nawet poprosiłam o wizytę jak mały miał 8 dni zaraz po tym jak wróciłam ze szpitala bo non stop płakał i przyjechał bez problemu na wizytę domową mimo tego, że najpierw pani w rejstracji powiedziała, że w ciągu miesiąca przyjedzie.

U mnie trudno było załatwić wizytę patronażową położnej więc o lekarza wogóle juz nie pytałam :O

:D Ale potem się okazało, że to jeden z lepszych pediatrów, który odbywa tez wizyty prywatne (czasem się przydają) i dodatkowa jego specjalizacja jest alergoligia, co w dzisiejszych czasach jest bardzo pomocne. :)

Gość NowaMama
Dziękuje za szybki odzew. Bardzo mnie uspokoiłyście. W przychodni powiedzieli, że pediatra jednak nie przyjdzie, tylko położna. Mam w książeczce ze szpitala zalecenie, żeby zrobić usg bioderek po 3 tygodniach, czy do tego muszę mieć skierowanie od pediatry ?

O ile pamiętam, to nie potrzeba dodatkowego skierowania. Ale na pierwszej wizycie u pediatry byłam chyba ok. 6-7 tygodnia. Ważyli i mierzyli dzieciaczka. Lekarz obejrzał i osłychał. Pewnie położna wszystko Ci jeszcze wyjaśni.

ja musiałam mieć skierowanie od pediatry na usg bioderek, bez skierowania badanie można było zrobić odpłatnie, ale może teraz cos sie zmieniło

O, no tak. U nas tego nie refundowali. Płaciłam 35 zł i dlatego nie musiałam mieć tego skierowania.

Gość Powinno być skierowanie
U mnie też musiało być skierowanie i na dodatek bardzo długo czeka sie na wizytę.

ale prywatnie można to niemal od reki załatwić - tu akurat nie ma co zwlekać - moja córka miała dysplazję bioderek akurat i dzięki temu że zostało to wykryte bardzo szybko nosiła poduszkę około 2.5 miesiąca

Pediatra wystawi skierowanie do ortopedy a dopeiro ten kieruje na USG i to tylko w uzasadnionych przypadkach.

ja butelka karmiłam właściwie od początku ,też mi powiedizeli że ,,instrukcje przygotowania melka znajde na opakowaniu\" zero dodatkowych rad.Powiedzieli żeby nie karmić częsciej niz co 3 godziny żeby dziecko nie było przejedzone.Teraz ma 2 miesiece i je 6-7 razy na dobre 120 ml ,ale kiedy miał 2 tyg. to też jadł tyle samo tylko że 90 ml

Gość powinno być skierowanie
U mnie pediatra daje faktycznie skierowanie do ortopedy a na wizycie u ortopedy każde dziecko ma robione usg bioderek. Widać co przychodnia to inne podejście.

Sądzę, że to rzeczywiście zależy od tego, czy trzeba płacić, czy nie. Jak w ramach NFZ, to musi być skierowanie. A jak trzeba samemu płacić, to po co komu skierowanie, skoro płaci?

Gość powinno być skierowanie
Ninka zgadzam się z tobą tylko nie każdego stać na prywatną wizytę i nie wszędzie ta wizyta kosztuje 35 zł bo u mnie trzeba było płacić prywatnie 60

No tak, ale ja nie miałam wyboru. Musiałam zapłacić, bo inaczej nie odbyłoby się to usg wcale. Poza tym, dziecko nie miało dysplazji, ale chodziłam 2 razy na kontrolę. Więc łącznie odbyłam 3 wizyty po 35 zł. Nikt mnie nie pytał czy mnie stać, czy nie :(

Gość NowaMama
Dzięki dziewczyny. Dzisiaj była położna środowiskowa - bardzo miła babka, wcześniej zresztą zadzwoniła - rozwiała wszelkie moje wątpliwości, kazała podawać przez 2 tygodnie od 80 do 100 ml po 7 razy na dobę, zrobiła mi "program werandowania" na tydzień i potem kazała wychodzić na spacery. Jak "Mała" skończy 3 tygodnie to kazała podawać po 1 kropelce witaminy D3. Lekarz pediatra jednak przyjdzie, ale na wizytę u mnie ma czas ok. 1 miesiąca, a ja to usg mam zrobić za 3 tygodnie, tylko nie wiem czy od urodzenia małej czy od wypisu ze szpitala - w którym tygodniu robiłyście usg stawów biodrowych ? Chyba nie zdążę "zdobyć" skierowania, więc zapłacę.

według zaleceń trzy lata temu - robiłam jak dziecko skończyło 4 tygodnie

Gość położna14587
odpowiedź na Twoje pytanie brzmi 0ml Zawsze jest szansa na zwiekszenie i przywrocenie laktacji jesli sie tylko tego chce.

Zależy ile maleństwo zje. Jeżeli chcesz poznać dokładny schemat żywienia niemowląt to koniecznie kup poradnik na ten temat. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Jeżeli chcesz dokonać zakupu to skorzystaj z porównywarki cenowej CoZaCena, sprawdzisz ceny produktów w jednym miejscu.

Gość gość
jeny kobieto post był sprzed 10 lat !! a ta znowu ze spamem!! zgłosic do usunięcia! zakaz reklam!!! ten nick co tylko się gdzies udziela to wiecznie podaję tą strone.