Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Peter Gragelmann

Polki mieszkajace na stale w Niemczech

Polecane posty

Gość heatboy
Witam!!Mam pytanie.Ja tez niedlugo dostane stale pozwolenie na prace w Niemczech i kiedy je juz bede mial to czy bedzie ono wazne caly czas??Przykladowo gdybym wyjechal do Polski to w kazdej chwili moge wrocic do Niemiec i to pozwolenie bedzie nadal wazne czy strace je opuszczajac Niemcy i wracajac do Polski??Z gory dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam.

Gość ciekawe smerfetko na jakich
prawach ty tu siedzisz.no chyba ze wyrwalas meza polaka z papierami,bo inaczej to nie wiem jakim cudem ty robisz ausblidung, hmm ale twoj maz dopiero na kursy niem.chodzi, nie wiem jak wy to robicie,masz obywatelstwo po rodzicach czy po babci?

Gość do heatboy
ciekawa jakim cudem niby dostaniesz to pozowolenie? bez papierow jest ciezko je dostac,no chyba ze znajdziesz pracodawce ale nie wydaje mi sie,bokto bedzie robil sobie kopfschmerzen i zalatwial te wszystkie formalnosci? pracodawca wezmie niemca zamiast ciebie.

Gość ok to niby jak to bylo 10
lat temu.? w 1996 nie bylo takich mozliowsci to nie stan wojenny

Gość heatboy
No ja takiego pracodawce wlasnie znalazlem i teraz koniec pazdziernika bede mial juz rok przepracowany i dostane pozwolenie na prace.Wciaz czekam na odpowiedz na moje pytanie.Bo mam zamiar wrocic na troche do Polski i w zwiazku z tym czy to pozwolenie bedzie wazne kiedy bede chial kiedys wrocic tu spowrotem.

Heatboy ja słyszałam ,że pozwolenie można dostać maxymalnie na 5 lat, a potem trzeba znowu przedłużać, no i trzeba wykazać , że jest się w stanie samemu utrzymć, bez pomocy państwa, chyba , że w międzyczasie dostaniesz obywatelstwo niemieckie, Ale nie wiem czy to wszystko jeszcze jest aktualne, bo przepisy zmieniają się bardzo szybko i często, że trudno za nimi nadążyć.

Gość hey heatboy a ja kci
sie udalo znalezc tego pracodawce, gdzie pracujesz? daj mi prosze jakis tip,tez szukam pracy ale bezskutecznie :( mimo iz mam b.dobry niemiecki zawsze mowia w arbeitsamcie ze nie mam pozwolenia :(:(:(:(

Basiu ja nie mam niemieckiego obywatelstwa. Pozwolonie na prace mam nieograniczone czasowo na cala unie. Na poczatku dostalam na 3 miesiace. U mnie laczy sie to z pozwoleniem na pobyt. Nie wiem jak wyglada sprawa w przypadku powrotu do pl.

Limes no to miałaś perypetie, a ztymi urzędnikami to dziewczyny kiedyś pisały jest różnie, jedne mówią że urzędnicy w niemczech są super , zawsze z uśmiechem próbują załatwić sprawy z petentem i służą pomocą, a inni mówią ,że to straszne gbury i na niczym się nie znają, więc wychodzi na to , że tak jak w polsce , ludzie są różni i zależy na jakiego się trafi.

Gość ruanda
Urzednicy Niemieccy, maja tzw. "Scheuklappen" na oczach. Kazdy z nich ma dokladnie wyznaczony zakres swoich obowiazkow i kompetencji, a to co wychodzi poza zakres ich obowiazkow, poprostu ignoruja. Straszna biurokracja!!! Pozdrowienia z Mannheim🖐️

Gość do limes
a jesli chodzi o stacje radiowe to wiekszosc ma opcje POSLUCHAJ , np na rmf tak jest - po prawej stronie u gory pozdro ;)

Jedyne polskie radio jakie slucha to Radio chrzescijanin. Maja kilka programow. http://radio.chrzescijanin.pl/ polecam heatboy co do pozwolenia to ja sie oczywiscie nie znam. W kazdym landzie moze byc inaczej. Wydaje mi sie, ze na pozwoleniu bedzie pisac na jak dlugo wazne. Ja jako zona niemca (bawara hihih) mam na czas nieograniczony. Pozwolenie na pobyt tez nieograniczone, i nie dostalam pieczatki do paszportu tylko papierek, kterego nie musze nosic przy sobie :). Tak wiec widac, ze to wcale nie jest tak latwo odpowiedziec na Twoje pytanie, bo kazdy tu ma inaczej, w zaleznosci od landu, okolicznosci pobytu i widzimisie urzednika. No lece na kurs Nordic Walking 🖐️

Dziewczyny, a ja mam do was pytanie, orientujecie się ile się w de czeka na przydział mieszkania z zasobów gminy? Lepsze takie niż jakieś wynajmowane, w polsce to jest śmieszne , np u nas w mieście się czeka około 8 lat bo nie ma lokali.

Gość do heatboy
u mnie w BW jest tak, ze jezeli opuszcze Niemcy na dluzej niz 6 miesiecy to pozwolenie przepada :(

Janta obiecała ,że się odezwie jak będzie miała internet, mam nadzieje ,że już niedługo napisze do nas.

Dziewczyny jade do Polski!!!Jutro wieczorem wyjazd!!Po przekroczeniu granicy ucaluje z radosci polska ziemie!Jejku jak ja sie ciesze!W sobote ide na weseli kumpeli z lat szkolnych.Chcialam w tym dniu wygladac jak czlowiek i poszlam dzisiaj rano do fryzjera.Obcielam warkocze i wygladam jak ges wyscigowa.Nie maci to jednak mojej radosci.Pocieszam sie ,ze wlosy odrosna,a ja na slubie mojej kumpeli wygladac bede bardzo szczegolnie,jak nigdy dotad i juz nigdy wiecej.hmm chyba robie postepy w mysleniu pozytywnym.Pozdrawiam Was Wszystkie ,kochane Kobitki i zajrze tu jeszcze z wieczorka.PS:I bigos bedzie..i zasmazka,i kluski beda ...i zasmazka...i biala bedzie ..i zasmazka!!!Gdyby radocha miala skrzydla,latalabym jak golebica.PA.Do wieczorka.Lece pakowac walizy.

witam was dziewczyny wieczorowa pora, barbara-na tzw.Sozialwohnung napewno nie czeka sie 8 lat,ale w zaleznosci od gminy,to jak sa,to dostajesz od razu albo pare miesiecy musisz poczekac.Ja jeszcze pare lat temu znalazlam ogloszenie w gazecie,bo wlasciciele sie rowniez oglaszaja.Ja napisalam o Sozialwohnungach,o tych z puli gminy nie wiem za duzo.

Limes a to linki ktore byc moze wykorzystasz a moze nie ale podaje:) a) internetowa telewizja TVP www.itvp.pl masz tam sapisy programow, uwielbiam np.Maklowicza i kuchnie z okrasa:):) a takze w nd. o 20. serial Oficerowie - transmisje na zywo, rewelacja:) zreszta poprzegladasz programy.....ekspres reporterow, sopot, opole..itp.itd:) 2.) 997 - uwielbiam ten program, ale to dla wybrancow;) http://www.997.tvp.pl/emisje.htm 3. program uwaga http://uwaga.onet.pl/ 4. interwencja http://interwencja.interia.pl/ na razie tyle mi sie przypomnialo:) upiecz sobie jablecznik, wez kawke i bedzie jak w Polsce:) marzenia co....;) Ale piekna pogoda, ciesze sie, ze jest tak slonecznie i bajkowo.... Postanowilam kupic sobie niemieckie ksiazki i wiecie os czego zaczelam...Dzieci ´z Bulerbyn:))) Kocham ta ksiazke:) Czytam dzidziorowi! I wszystkim dziewczynom, co staraja sie o malenstwo - trzymam kciuki!!!

Eva dzięki, wiesz te z socialu to kojarzą mi się zaraz z tymi polskimi socjalnymi bez cieplej wody i z wc na klatce, wiem ,że w niemczech takich nie ma , ale jakoś polska rysuje taki obraz w naszych głowach.

Limes a to linki ktore byc moze wykorzystasz a moze nie ale podaje:) a) internetowa telewizja TVP www.itvp.pl masz tam sapisy programow, uwielbiam np.Maklowicza i kuchnie z okrasa:):) a takze w nd. o 20. serial Oficerowie - transmisje na zywo, rewelacja:) zreszta poprzegladasz programy.....ekspres reporterow, sopot, opole..itp.itd:) 2.) 997 - uwielbiam ten program, ale to dla wybrancow;) http://www.997.tvp.pl/emisje.htm 3. program uwaga http://uwaga.onet.pl/ 4. interwencja http://interwencja.interia.pl/ na razie tyle mi sie przypomnialo:) upiecz sobie jablecznik, wez kawke i bedzie jak w Polsce:) marzenia co....;) Ale piekna pogoda, ciesze sie, ze jest tak slonecznie i bajkowo.... Postanowilam kupic sobie niemieckie ksiazki i wiecie os czego zaczelam...Dzieci ´z Bulerbyn:))) Kocham ta ksiazke:) Czytam dzidziorowi! I wszystkim dziewczynom, co staraja sie o malenstwo - trzymam kciuki!!!

Tygrys - szczesiaro:) Baw sie dobrze i zrob sie na bostwo!!! masz byc odrobinke mniej piekna niz Panna mloda;):):) Chlon Polskosc i laduj baterie!!! ps. przepraszam, za powtorzenie wypowiedzi:\\

tygrys miłego pobytu w polsce i milej zabawy, liczymy na zdjęcia po powrocie, napisz do jakiej miejscowości jedziesz na ten ślub?

Barbara-ta nazwa glupio brzmi,ale to sa czesto nowe mieszkania.Ja juz 2 razy mialam takie mieszkania.Jedno przed 16 laty jak bylam jeszcze w ciazy i rok w niemczech.Wlasciciel dopiero wybudowal blok,moglam wybrac pietro na ktorym mialam mieszkac.Drugie mieszkanie znalazlam poprzez ogloszenie i blok byl 5 letni.Bylam druga wynajmujaca.Sozialwohnung nazywa sie dla tegi,bo to dla ludzi z niewysokimi zarobkami.A bloki sa nowe,bo wlasciciele dostaja od panstwa czy miasta korzystne kredyty,ale w zamian musza odstapic mieszkania na Sozial,a to znaczy,ze czynsz tez nie moze byc za wysoki.Zeby dostac takie mieszkanie musisz miec z Landratsamtu Berechtigungsschein.A u nas mieszkania z gminy sa starsze,bo gminy nie maja pieniedzy.

Eva, a te mieszkania są przejsciowe, na jakiś czas tylko, czy jak urząd takie komuś przydzieli to może tam mieszkać np. kilka lat?

Barbara-mozna mieszkac dlugo,moja ex-tesciowa mieszka juz w tym mieszkaniu(mieszkala w tym samym bloku,co ja wtedy)17 lat. To,co napisalam jest na bawarii,ale mysle,ze obowiazuje na terenie calych niemiec.