Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Peter Gragelmann

Polki mieszkajace na stale w Niemczech

Polecane posty

Gość do przedszkolanki
przedszkolanko zajrzyj na te stronke http://www.kleinkind-online.de/seiten/fingerspiele/index.htm znajdziesz tam fingerspiele, reime, singspiele w internecie znajdziesz tekst do BRUDER JAKOB, bardzo tu popularny albo wejdz tutaj http://www.spiellieder.de/kinderlied-standards/kinderlied-standards.htm alle meine entchen , jest muzyka i tekst!!! http://www.kinderreimeseite.de/50185293500f01632/index.html albo tu http://ingeb.org/kinderli.html powodzenia

Gość przedszkolanka..
dziekuje bardzo jeszcze tylko chce byc pewna czy stary niedzwiedz --jest w DE i moze ktos umie to przetlumaczyc dziekuje Iza

Gość przedszkolanka..
dziekuje bardzo troch epo niemiecku to smiesznie brzmi--moze dlatego , z e do polskiego jest sie od dziecka przyzwyczajonym czyli rozumie , ze w De ta pisenka tez jest znana

Gość do przedszkolanki
znacie lokomotye po niemiecku!!!! Julian Tuwim LOKOMOTIVE Die große Lok ist heiß. Ihr Öl tropft auf das Gleis. Und Öl ist, wie man weiß, Lokomotivenschweiß. Der Heizer, der füllt ihr mit Kohle den Bauch. Drum keucht sie und jammert und stöhnt unterm Rauch: „UCH ist das heiß! HUH so viel Schweiß! PUH welche Glut! DAS tut nicht gut!” Kaum kann sie schnaufen, kaum sich noch mucken: Immer mehr Kohlen muß sie verschlucken. Und so viel Wagen stehn auf den Gleisen, große und schwere, aus Stahl und aus Eisen. Die soll sie schleppen. Je, welche Mühe! Im einen sind Pferde, im andern sind Kühe. Im dritten sind Männer, sehr dick und sehr rund, die futtern dort Würste, fast viereinhalb Pfund. Im vierten Waggon stehn sechs große Klaviere, im fünften sind wilde und seltene Tiere: Ein Bär, zwei Giraffen und ein Elefant, , im sechsten, da werden Bananen versandt, im siebten sind eichene Tische und Schränke, im achten gar eine Kanone – man denke! Im neunten sind Schweine, die fett sind vom Mästen, im zehnten nur Koffer und Kisten und Kästen, und dabei gibt’s vierzig solch riesiger Wagen, was da alles drin ist, das kann ich nicht sagen!. Und kämen selbst tausend der stärksten Athleten, und schmausten sie jeder wohl tausend Pasteten, und würden sie noch soviel Mühe sich geben: Sie könnten die Lok mit den Wagen nicht heben! Plötzlich – tschuff, plötzlich – puff,

Gość do przedszkolanki
cd. da staunt jeder: Roll’n die Räder! Erst ging es langsam, schildkröten-langsam, bis die Maschine allmählich in Gang kam. Mühselig zieht sie mit Schnaufen und Grollen, aber die Räder, die Räder, sie rollen. Und nun geht es fort mit Getös und Gebraus und rattert und tattert und schnattert und knattert. Wohin denn? Wohin denn? Wohin? Gradeaus! Auf Schienen, auf Schienen, auf Brücken, durch Felder, Durch Berge, durch Tunnel, durch Wiesen, durch Wälder. Die Räder, sie plappern ihr Sprüchlein (ihr wißt es): „So ist es, so ist es, so ist es, so ist es!” Sie rollen, sie tollen durch Hügel und Tal, als wär die Maschine kein Dampfroß aus Stahl, als wär sie, als wär sie – potz Schwefel und Pech – was Kleines, was Feines, ein Spielzeug aus Blech. Warum nur, wieso nur, weshalb nur so flink? Wer treibt denn, wer treibt denn, wer treibt denn das Ding? Wer macht dies Gestöhn und Geschnauf und Gestampf? Der Dampf, liebe Leute, der zischende Dampf! Der Dampf aus dem Kessel (das weiß ja ein jeder), der Dampf treibt die Kolben, die Kolben die Räder, die Räder, sie treiben die schwere, massive, die keuchende eiserne Lokomotive. Und immerzu plappern die Räder (ihr wißt es „So ist es, so ist es, so ist es, so ist es!” Aus dem Polnischen von James Krüss Georg Lentz Verlag München Abdruck mit freundlicher Genehmigung der James Krüss Erben vertreten durch Kirsten Rickmers-Liebau znalazlam na innej stronie: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3552201&start=90

Gość przedszkolanka..
dzieki laski jestescie kochane

pamietacie sunshein??? (chyba tak sie pisalo) urodzila osiem dni temu synka Aleksa :)

Halli hallo, a u nas St.Martin obchodzi sie bez Konia.I bez rogaliköw. A co do Halloween to mamy mnustwo stojöw do kupienia w Woolwohrt(maski z horroröw) i wiele takich fajnych dupereli ktörymi mozna ozdobic mieszkania.Swieczki, liscie,dynie, babajagi i dözo innych. Halloween- wieczör przed wszystkimi swietymi. Pochodzi z Ameryki i Irlandi. W Wikipedi pisza nawet ze Helloween powoli staje sie wiekszym swietem niz ST.Martin. Halloween pochodzi z czasöw przed Jezusem. Noc miedzy 31.10 a 1.11 jest noca w ktörej lato oddaje sie zimie i jest to jedyna noc w ktörej zmarli moga wstac .Z obawy ze zmarly möglby wziasc sobie cialo zyjacego skladano ofiary. Katolitcy irlandczykowie zmienili to swieto troche w ten sposöb ze zaczeli sie przebierac.Przebierali sie na podobienstwo zmarlych aby ci mysleli ze sa oni tak samo umarli jak oni i zostawili ich ciala w spokoju.Dlatego nakladaja maski tak koszmarne jak to sie z filmöw zna.Irlandczycy przyniesli Halloween do Ameryki.W Ameryce zaczeli sie tym interesowac tez inaczej wierzacy ludzie takze z czasem nawet zaczely to szkoly praktykowac.Miedzy innymi chodza dzieci po domach i prosza o slodycze.Wolaja \"slodkie albo kwasne\"(ma znaczyc ze albo dasz mi cos slodkiego albo ja ci narobie problemöw)Od paru lat zwieksza sie ta popularnosc tez i w europie. Jakies pare lat temu poprzez reportaze na ten temat zrobilo sie w niemczech glosno. Ale juz od 15 lat obchodzi sie w niemczech Halloween i z roku na rok corazbardziej.NRW moze nawet bardziej niz na polödniu niemiec dlatego bo jest to czesc niemiec ktöra möwi sie ma to we krwi .Najlepszy przyklad tego jest Kolonia znana ze swietowania. Kosciöl jest przeciwko Halloween np. dlatego bo chodzi o taka figure jak czarownica. Czarownica = diabel Faktem ale jest ze czarownica byl swojego czasu kazdy kogo tak nazwali i takich ludzi(przedewszystkim kobiety) kosciöl palil na stosie. Czarownica niejest automatycznie zla.Czaronica nazywano kobiety ktöre zajmowaly sie tym co bylo dla tamejszych ludzi niezrozumiale. Naturalnie wyglada to dziwnie jezeli taka kobieta o poranku lub w nocy lub przy pelni ksiezyca zbiera ziola.Albo robi z nich dziwne napoje ktöre maja leczyc.Zwraca uwage na ksiezyc.I tak dalej. Nietrzeba bylo wiele a juz sie plonelo. Niewydaje mi sie ze Jezus kiedykolwiek cos takiego robil.Lub do tego zachecal.

Gość przedszkolanka..
marechen--dziekuje ci jeszcze raz za przetlumaczenie pozdrawiam Iza

nic nie szkodzi wszystko gra cześć i czołem pytacie skąd się wziąłem piwa i wina rzeka jutro mleka świętowane odfajkowane przyklepane o-la-la ale jazda ! hej ! .

Gość wielka prosba.
witam w niedzielny poranek mam do Was wielka prosbe: moze ktoras z Was znajdzie chwilke czasu , ze by pomoc mi w przetlumaczeniu paru zdan zaczelem tlumaczyc ale jest duzo nowych slow w slownictwie polski ktorych nie uzywalem przed wyjazdem do Niemiec i niestety nie daje sobie rady dalej chcialem ulatwic dla polskich przewozikow i przetlumaczyc regulamin w firmie po polsku ale za daleko nie doszedlem z gory dziekuje dobrej diuszy za pomoc pozdrawiam Panie Sehr geehrte Damen und Herren, wir möchten Sie auf folgende Punkte aufmerksam machen: ---der Lkw wird auf dem Lkw-Parkplatz ordnungsgemäß abgestellt ---beim Vwrlassen des Lkws sind Sicherheitsschuhe und Warnweste zu tragen ---die Anmeldung erfolgt im Versandbüro ---im Versandbüro werden Ladepapiere und Pager ausgehändigt ---im Lkw warten, bis mittels Pager ein Tor zugewisen wird ---Verladepapiere werden beim Verlademeister (Tor 1 )abgegeben ---Auto muss ordnungsgemäß gesichert werden; d.h. elektrische Bremsklötze müssen unterlegt und nach der Beladung wieder entfernt werden ---der Fahrer wartet während der Beladung im Auto ---nach der Beladung wird das Auto von der Rampe weggezogen und auf dem Parkplatz abgestellt ---anschließend werden Verladepapiere und Pager im Versandbüro abgegeben, damit die Frachtpapiere erstellt werden können ---im Gegenzug erhält der Fahrer seine Frachtpapiere und Palettenscheine ---Fachtpapiere und Palettenscheine sind zu prüfen und mit Datum, Name, Autokennzeichen und Unterschrift entgegenzunehmen ---Die Frachtpapiere werden beim Kunden abgegeben , vom Kunden unterzeichnet ( mit Datum, Stempel, Name und Unterschrift ) und an den Fahrer zurückgegeben ---Retouren dürfen nur nach Absprache mit dem Versandbüro zurückgenommen werden ---beim Palettentausch ist darauf zu achten, dass es sich um gute Paletten handelt Axhtung bei Laungen ab Nuss ---der Lkw-Fahrer gibt die Ladepapiere bei Spedition Nuss ab --nach der Beladung müssen die Frachtpapiere im Versandbüro abgeholt werden i.A Fr. Muster Versandleitung XXXXX Szanowne Panie i Panowie, chcemy zwrocic uwage na poszczegolen punkty: --- samochod dostawczy nalezy nalezycie odstawic na parkingu dla ciezarowek --- po opuszczeniu pojazdu nalezy zalozyc obuwie ochronne i kamizelke ---zameldowanie sie nastepuje w biurze wysylkowym "VERSANDBÜRO" ---

Gość CIAG DALSZY PROBY POMOCY
W BIURZE WYSYLKOWYM ZOSTAWIAMY DOKUMENTACJE ORAZ PAGER, ZAMOCHÓD CIEZAROWY CZEKA, ZOSTANIE WEZWANY ZA POMOCA PAGERA, DOKUMENTACJA ZOSTAJE , ODDAJEMY PRZY GLOWNYM ZALADUNKU, SAMOCKOD MUSI ZOSTAC ZABEZPIECZONY PRAWIDLOWO, TZN KLOCKI HAMULCOWE ODPOWIEDNIO USTAWIONE, ORAZ CIEZAR ZALADUNKU ODPOWIEDNIO ROZLOZONY, KIEROWCA CZEKA PODCZAS ZALADUNKU AUTA, PO ZALADUNKU LUB ROZLADUNKU NA RAMPIE, AUTO ZOSTAJE ODSTAWIONE NA PARKINGU, AUTO ZOSTANIE, DOKUMENTY SA ODDAWANE, I WYSTAWIANE W BIURZE WYSYLKOWYM, DOKUMENTACJA ZOSTAJE UZUPELNIONA A KIEROWCA DOSTAJE Z POWROTEM POTWIERDZENIE LIST PRZEWOZOWYCH, ORAZ DOKUMENTOW TOWAROWYCH, WSZYSTKIE DOKUMENTY WYMAGAJA SPRAWDZENIA,POTWIERDZENIA NAZWISKIEM, DATA , ZNAKIEM SAMOCHODU. FAKTURY TOWAROWE SA ODDAWANE U KLIENTA , WYMAGAJA PODPISU KLIENTA Z DATA PIECZATKA- WRACAJA DO KIEROWCY. ZWROTY TOWAROWE MOGA ZOSTAC PRZYJETE Z POWROTEM TYLKO W POROZUMIENIU Z BIUREM WYSYLKOWYM. PRZY WYMIANIE PALET NALEZY UWAZAC, WZIASC POD UWAGE TO ZE NIEKTORE PALETY MOGA BYC DOBRE, NIENARUSZONE. WIESZ co sie dzieje na codzien w twojej firmie, moze sklecisz z tego cos sensownego

Gość wielka prosba.
wielkie dzieki wiedzialem , ze na was mozna liczyc napewno cos tam sklete wazne , ze chlopaki jak przyjada to nie musza sie glowic o co chodzi tylko maja czarne na bialym pozdrawiam i milych snow zycze

Gość Kawal
W Warszawie na skrzyżowaniu wypadek. Z jednego auta wychodzi Tusk z drugiego Kaczyński: - To cud, że żyjemy - mówią. - Tak, to znak żebyśmy się wreszcie dogadali - mówi Kaczyński - uczcijmy to. Wyciąga piersiówkę i podaje Tuskowi. Tusk bierze łyk, a Kaczyński zakręca butelkę i chowa. - No a ty? - pyta Tusk. - Ja poczekam aż przyjedzie policja.

wielka prosba=======> jesteś jeszcze ??? ja to zrozumiałam z tego niemieckiego regulaminu ,że np. dokumenty magazynowe ( to sa np. : WZ , PZ ) DOSTAJE !!! się w biurze razem z pegerem , a dopiero po całej akcji kierowca go oddaje :-o no a te palety to one MUSZĄ !!! być dobre i to WSZYSTKIE ;-) czy ja może źle zrozumiałam ?

to maja propozycja : . Szanowni Państwo, przy załadunku należy przestrzegać następujących zasad : ( lub : należy postąpić jak następuje : ) · sam. dostawczy należy odstawić na parking dla sam. ciężarowych · opuszczając pojazd prosimy nie zapomnieć o założeniu obuwia ochronnego i kamizelki · bezpośrednio po przyjeździe należy zgłosić się w biurze „ Versandburo” · tam zostaną wydane (Państwu) dokumenty (magazynowe) i pager · należy czekać w sam. aż za pomocą pagera zostaną Państwo powiadomieni, do której bramy należy podjechać celem załadunku · dokumenty magazynowe należy przekazać kierującemu załadunkiem (osobie odpowiedzialnej za załadunek) · w trakcie załadunku sam. powinien być odpowiednio zabezpieczony ( hamulce i takie tam ;-) · kierowca podczas powinien pozostać w samochodzie · po załadunku należy odjechać od rampy i odstawić sam. na parking · dokumenty magazynowe wraz z pagerem należy oddać w biurze , gdzie (na ich podstawie) zostaną wystawiane dokumenty przewozowe · kierowca otrzymuje dokumenty przewozowe wraz z kwitami na palety · przekazanie dokumentów następuje po uprzednim sprawdzeniu ich zgodności ( data, dane personalne, numery rejestracyjne sam., podpis) · dokumenty powinny zostać podpisane przez klienta ( data , pieczątka, czytelny podpis) i przekazane kierowcy · zwroty wymagają wcześniejszego powiadomienia biura · wymianie podlegają tylko nieuszkodzone palety

ale mam jeszcze jedną ;-) może by zacząć tak : . RODACY !!! . :-D

no i co ? Wielka Prośba, ładnie jest? . no nie mówcie, że indiański wódz Wielka Prośba już tu nie przyjdzie i cała robota Siedzącego Byka na nic 😭 .

idę doprowadzać mój wigwam do ładu po weekendowym świętowaniu :-D . 🖐️ .

Gość do jo 24
wielka prosba pisze tylko na chwile bo jestem wlasnie w pracy i przyszlem o sekretarki zeb ywydrukowala moj mail co wczoraj wyslalem z waszymi tlumaczeniami no masz jo 24 racje , bo to jest jeszcze prosciej zrozumiec wydrukuje im obydwie wersje a jak przyjada kierowcy z polski to mja ich sie spytac co dla nich latwiej brzmi bosze !!!--dwoch mozliwosci sie nie spodziewalem ale z was pracusie dzieki jeszcze raz

Wielka Prosba =====> przychodź częściej ;-) my nie jedno wiemy , wszystkie razem i każda z osobna :-D pomimo że wykształcenie mam humanistyczne to pracowałam przed 7 lat w wielkiej firmie produkcyjnej w pionie handlowym i dostawy , wysyłki , magazyn, urząd celny , skarbówka, granica, kierowcy , celnicy, spedycje to miałam na co dzień ;-) także jakby czegoś któryś nie mógł zrozumieć to ja to mogę \"przetłumaczyć\" :-D . a teraz lecę wstawiać papu 🖐️ .

czy któraś ma Heißwasserspender QUICK & HOT Tefala ? i jak wam to działa ? praktyczne ? . chyba kupię bo mnie drażni, że zawsze muszę więcej wody zagotować niż potrzeba zastanawiałam się jeszcze nad takim z regulacją temp., bo fakt nie zawsze wrzątek potrzebny ale ten przepływowy też nie głupi :-o no to się wypowiedzcie a ja machnę sobie okno ;-) .

Gość Do Kafeterianek
Dzień dobry wszystkim. Od trzech miesięcy mieszkam z Niemczech B-W. Dołączyłam z dwojgiem dzieci do męża (pochodzenie niemieckie), od trzech tygodni uczę się niemieckiego na kursach VHS. Próbuję się zintegrować. Jak na razie same schody, a najgorsze stresy przeżywam mając przed oczyma urzędowe pisma. (Mąż porozumiewa się dość dobrze po niemiecku, ale niestety uczył się języka ze słuchu, można powiedzieć analfabeta) I tu moja wielka prośba do Kafeterianek, chodzi mi o streszczenie sensu tego pisma. Mniej więcej wiem jakie dokumenty należy dołączyć, ale niestety nie rozumiem czy wymagają ode mnie jedynie zaświadczenia z Polski, czy też potwierdzenia w Polsce z Urzędzie Marszałkowskim prawa do wyrównania świadczeń. Będę wdzięczna jeśli któraś z dziewczyn w wolnej chwili pochyli się nad moją prośbą i mnie oświeci. http://i22.tinypic.com/2ng67fr.jpg http://i22.tinypic.com/2nlcutg.jpg (dwie części pisma) Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Halli hallo, Popatrzylam sobie na ten papierek. Oni chca: 1.Zaswiadczenie ze Pan jest ojcem od Adriana i Wiktoria.A jezeli nie jest Pan ojcem to prosze podac Nazwisko i Adres zamieszkania ojca dzieci. 2. Pisemne zameldowanie od kiedy pan jest w niemczech. 3.E-411 musi zostac przez polski urzad wypelniony.Chodzi o to co sie od panstwa polskiego otrzymalo od dnia 01.05.04. 4. Zaswiadczenie ze Pan przynajmniej od 01.05.04 w niemczech stale pracuje. A wszystko to ma byc zalatwione do 10.11.07. jezeli niemozna czegos zalawtwic to trzeba to na tej innej kartce napisac i wytlumaczyc dlaczego nie.

Witamy powyższą, ja tez niedawno wypwłniałam te papierki na kindergeld. Ządali tylko Aktow Urodzenia dzieci, oryginałów, tak jak u Ciebie, Druku E411, to taki żółty druk który musisz pobrać w Familien i wysłać do Polski, do właściwego dla twojego województwa urzędu , U mnie był to Wojewódzki Osrodek Polityki Społecznej, tylko one sa uprawnione do wypełniania E411 i odsyłaja je do niemiec. Acha jezeli jestes zameldowana jeszcze w pl, to bedzie trwało dłużej bo urzad polski wymaga, zasiadczenia o zameldowaniu z twojego urzedu miasta, takze aktów urodzenia i chyba aktu małżeństwa. Acha Familien żada jeszcze poświadczenia meldunku dzieci w niemczech, na specjalnym druku potwierdzisz to w Burgeramcie w twojim miescie.

A ten drugi druczek to jakbys nie mogła sie wstawic w okreslonym terminie, powinnas ich na nim powiadomić.

O widze Kassay mnie uprzedziła . Na E 411 z Polski czeka sie około 3 miesiecy, ja czekałam 6 tygodni, ale przyspieszyli dlatego ,że jesteśmy wymeldowani z PL