Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Poori

Cytologia - kiedy?

Polecane posty

Gość Poori

Chcialam zapytac, czy ginekolog powinien/moze wykonywac cytologie u dziewic? Jestem pod opieka ginekologa od ok roku, jestem na Dianie, ale to tylko i wylacznie ze wzgledu na moja cere oraz bole miesiaczkowe ktore mialam. Lekarka ani razy nawet nie zapytala, czy chce miec zrobiona cytologie. I zastanawiam sie, czy po prostu jest niekompetena, czy mnie, jako dziewicy, nie powinno sie robic tego badania? Bylabym wdzieczna za odpowiedz, bo jutro na 17 mam wizyte :)

Gość LULKA25
CYTOLOGIE WYKONUJE SIE BEZ WZGLEDU NA TO CZY JEST SIE DZIEWICA CZY NIE.POWINNO BYC ROBIONE PRZYNAJMNIEJ RAZ NA ROK. JESLI LEKARZ NIC NA TEN TEMAT NIE MOWI TO LEPIEJ SIE UPOMNIEC BO MY SAME MUSIMY SIE TROSZCZYC O SIEBIE.I TAK JUZ JEST Z TYMI LEKARZAMI ZE SAME MUSIMY O WSZYSTKIM PAMIETAC I SIE DOPOMINAC.POZDRAWIAM WIOLA

Gość Poori
Ale nawet kiedy jestem dziewica? Bo gdzies mi sie obilo o uszy, ze to badanie powinno byc robione regularnie ale u kobiet, ktore rozpoczely wspolzycie.. wiec sama nie wiem..

Gość LULKA25
NIC BARDZIEJ MYLNEGO NIE WAZNE CZY JESTES DZIEWICA CZY NIE

Gość do Poori
to ty masz racje. Jesli nie masz jakichs uplawów, ani nic złego sie nie dzieje i nie rozpoczęłaś jeszcze współżycia seksualnego, to cytologia jest ci zupełnie niepotrzebna. Co najwyżej jakieś USG lub badanie hormonów by się przydało, czy wszystko w porządku podczas brania hormonów.

Gość kiedyś
też dziewicą byłam i cytologie miałam regularnie robioną, lekarz sam mi o tym powiedział, że trzeba to że jest się dziewicą nie ma z tym nic wspólnego

Gość do Poori
Lulka - co ty mowisz??? To w takim razie dziewczynka po skończeniu roczku już powinna mieć cytologię robioną? Bo skoro twierdzisz, że nieważne czy dziewica czy nie, to musi co rok :-)

Gość gobi
przecież dziewica też poże mieć raka lub usuniętą pierś

Gość ojejkuuuu
nie wiem jak u dziewicy USG by wyglądało jest to bolesne badanie i u kobiet które współrzyły boli a co dopiero u dziewicy. badanie hormonó pozatym jest dość drogie a cytologia jest bezpłatna

Gość LULKA25
Badanie cytologiczne (Papanicolau) szyjki macicy jest badaniem przesiewowym mającym na celu wykrywanie zmian nowotworowych szyjki macicy. Polega ono na pobraniu rozmazu złuszczonych komórek nabłonka szyjki macicy, utrwaleniu oraz wybarwieniu sposobem Papanicolau, a następnie tak uzyskany preparat ocenia się w badaniu mikroskopowym. Jest to badanie bardzo proste do przeprowadzenie. Każda kobieta powinna je wykonywac przynajmniej raz w roku. Kobiety z grupy ryzyka częściej. Grupy Papanicolau: I grupa: Prawidłowy. Rozmaz zawiera prawidłowe składniki nabłonka. II grupa: Obraz zmian zapalnych, zmian wstecznych, odnowy nabłonkowej. Zmiany te uznaje sie za niepodejrzane, ze względów bezpieczeństwa powinny być leczone np. przeciwzapalnie III grupa: Obejmuje ciężkie zmiany zapalne lub zwyrodnieniowe, oraz takie zmiany komórkowe które narzucaja podejrzenie zmian nowotworowych. III grupa wymaga wykonania kolejnego badania cytologicznego w krótkim czasie. (po leczeniu np. przeciwzapalnym). Jeżeli nadal w badaniu utrzymuje się III grupa należy wykonać badanie histologiczne. IV grupa: Rak in situ. V grupa: Inwazyjny rak płaskonabłonkowY Znaczenie praktyczne badania cytologicznego: I - wynik niepodejrzany II - wątpliwy, ale niepodejrzany III - podejrzenie raka, ale niepewne IV - duże podejrzenie raka V - rozmaz przemawia za rakiem

Gość sdrg
bolesne usg ;) no cóż, z odczuciami sie nie dyskutuje... a cytologie reularnie powinna miec każda miesiączkująca kobieta, niezależnie od tego czy jest dziewicą czy nie... przepraszam, czy na przykład dziewica w wieku 30 lat :D nie powinna miec zrobionych tych badań?

Gość ja nie moge
do porri nie wiem kto ci takich bajek naopowiadał, w takim razie starsza kobieta która nigdy nie współżyła też nie ma po co się badać? to dlaczego moja sąsiadka ok50lat upośledzona która nigdy nie wspólżyła ma raka szyjki macicy?

co wy tu dziewczynę wkręcacie. Jak będziesz miala jakies uplawy, swedzenie czy pieczenie, to cytologia potrzebna. USG przez faldy brzuszne polega na dotykaniu kamerka brzucha po nasmarowaniu go żelem - więc skąd niby ma być ten ból? A badanie hormonów w przychodni jest tak samo bezpłatne jak cytologia. Jeśli dziewczyna nie współżyła i nic sie nie dzieje w pochwie, to cytologia jest bez sensu

Gość czy cytologię
robi się w konketnym momencie cyklu? słyszałam różne opinie, i nie wiem własciewie, kiedy wybrac się do ginekologa...czy tuż po okresie, czy w środku cyklu? jak to jest?

Gość gobi
tak,tak ,zawsze polak jest mądrzejszy od pana boga o lekarzu nie wspominając...:p

i nie sądzę żeby Poori mając kłopoty z cerą była 40 letnią dziewicą :-)

cytologie na ogół robi sie w okresie 4 dni po skończeniu miesiączki do 4 dni przed spodziewaną miesiączką. Chyba, że istnieją poważne powody, to można w czasie krwawienia nawet

Gość kokoijk
skoro chodzi do ginekologa to jest badana i co za różnica czy będzie miała zrobioną cytologie czy nie. w mojej przychodni badanie poziomu hormonów jest płatne ok50zł za hormon. a usg nigdy nie miałam robione przez fałdy brzuszne a przez pochwe

Gość z tego co wiem
a wiem prawdę mówiąc niewiele, to rak szyjki macicy u dziewic nie występuje. za to duże jest prawdopodobieństwo u kobiet często zmieniających lub mających wielu partnerów seksualnych. a u dziewic to chyba tylko jakby miały dłuuugie stany zapalne to może się coś takiego zrobić.

Gość Poori
Hehe nie, 40 lat nie mam :P Przed 20 jestem ;) Chyba najlepiej bedzie, jak sie jutro po prostu lekarki zapytam, czy by mi sie jakies badanie nie przydalo. Bo chce byc spokojna po prostu. No wlasnie,a czy cytologie robi sie w jakims okreslonym momencie cyklu? Bo jestem zaraz po okresie, a wlasciwie w ostatnim jego dniu, czyli z tego co folek mowi, to nie za bardzo bym nawet jutro mogla :P

jutro nie, bo za wcześnie. Wtedy w rozmazie miałabyś krew. Wiec raczej w środkowej fazie cyklu miesięcznego

Gość Poori
Dzieki wielke folek :D ale zapytam jutro lekarke czy nie powinnam miec jakiegos badania zrobionego, tak dla pewnosci :D

Gość IVA23
Moze i za pozno pisze ale to w niczym nie zaszkodzi.Mam 23 lata i chodze do ginekologa co miesiac.Rok temu stwierdzili u mnie III grupe cytologi i do dzis ja mam.Teraz zmienilam lekarza i bede sie leczyc w prywatnym szpitalu.Co to za glupoty,ze jak jest dziewica to nie musi miec robionej cytologi.Pewnie,ze nie musi jak nie chce wiedzec czy wszystko z nia ok,przeciez nic nie zaszkodzi jak zrobi sobie to badanie.Kochana,to nic nie boli,tylko jest nieprzyjemne uczucie zimna,trwa to moment.Ktoras z was sie dziwila ze USG jka ma bolec jezeli jest robione przez brzuch.Troche malo wiesz na ten temat,bo USG robi sie tak jak ty napisalas ale rowniez dopochwowo i to wtedy boli.Ja mialam to robione wiec wiem.Nastepna z was stwierdzila,ze ona (pytajaca) jak jest dziewica to nie sposob zeby miala raka albo byla zakazona .Nie prawda!!!ja mam wirusa HPV,IIIgr cytologi ,zalazenia roznojakie,i ginekolog powiedzial,ze to moglam zlapac albo od parntera,albo z powietrza.Duzo pisza na ten temat ze tego wirusa lapie sie przede wszsytkim od tego jak kobieta wspolzyje co rusz z nowymi partnerami.W moim zyciu bylo ich malo,na palcach jedne reki bym mogla policzyc,nie mowie ze to wukluczone ze jakis z tych kolesi ale rowniez moglam to zlapac z powietrza,wkoncu to wirus,dodam ze bardzo dbam i higiene bo to tez wazne.Mam nadzieje,ze podejmiesz rozsadna decyzje sie podejmiesz sie cytogi.Wkoncu nic nie zagrozi a jedynie uspoki wewnetrznie ze jest wszystko ok.Dodam ze wirus HPV bierze sie przede wszsytkim u kobiet ktore lekcewazyly badanie cytologiczne... Kochane,ja mam juz komorki rakowe,pierwsze stadium,i prosze was,badajcie sie jka najczesciej.Pozdrawiam

Gość trochę poczytałam
do IVA23 : trochę poczytałam o tym wirusie (poradnikmedyczny.pl) i tam jest napisane, że aby uniknąć zakażenia naley ograniczyć liczbę seksualnych partnerów, a także "jedyną, efektywną w 100% metodą uniknięcia zakażenia wirusem HPV jest unikanie kontaktów seksualnych z osobami zakażonymi". Zatem, bez urazy, Twój przypadek nie odpowiada tu na pytanie czy należy robić cytologię u dziewic, bo dziewicą nie jesteś. Ale myślę, że będzie on bardzo pomocny dla innych kobiet, które lekceważą badania cytologiczne lub nie wierzą, że nawet u systematycznie badanych kobiet może się taki problem pojawić. życzę Ci sukcesów w walce o zdrowie. :)

Gość Matoły
Wpiszcie sobie w google "cytologia" i tyle.

Gość Jak można
zrobić sobie cytologię będąc dziewicą....?? Przez odbyt.........??!!

Gość jeeejejjj
Będąc dziewicą nie mając upławów żadnych dolegliwości zrobiłam cytologię i przebadałam się (są wzierniki małe dla dziewic) i okazało się że mam nadzerkę. I po pędzlowaniu czymś tam wygoilo się bez wypalanki.Teraz mam męża 2 dzieci i żadnych problemó z cytologią(papaI)