Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Poori

Cytologia - kiedy?

Polecane posty

w polsce obowiązują standardy przyjęte przez PTG wzorowane na zaleceniach europejskich zgodnie z nimi (fragment, cytat): 1. Populacją objętą badaniami profilaktycznymi polegającymi na corocznej kontroli cytologicznej winny być kobiety po skończonym 25 roku życia (najpóźniej w wieku 30 lat). W sytuacji wczesnego rozpoczęcia współżycia należy rozpocząć skryning cytologiczny nie później niż 3 lata po inicjacji seksualnej. Prawidłowe wyniki wymazów cytologicznych i brak czynników ryzyka zachorowania na raka szyjki macicy pozwalają na prowadzenie skryningu co 3 lata. 2. Kobiety wymagające kontroli cytologicznej, co 12 miesięcy: -zakażone wirusem HIV -przyjmujące leki immunosupresyjne -zakażone HPV - typem wysokiego ryzyka -leczone w przeszłości z powodu CIN2, CIN 3 lub raka szyjki macicy 3. Kobiety, u których w poprzednich wymazach cytologicznych nie stwierdzono obecności komórek pochodzących ze strefy przekształceń, endocervix lub też poprzednie wymazy cytologiczne były mało czytelne z powodu domieszki śluzu, krwi lub obecności stanu zapalnego, powinny mieć powtórzone badanie cytologiczne w okresie krótszym niż 12 miesięcy. 4. Dopuszcza się odstępstwa od corocznej kontroli cytologicznej w następujących grupach: -kobiety 30 letnie i starsze nie podlegające kryteriom wymienionym w pkt.2, które mają prawidłowe trzy kolejne wyniki wymazu cytologicznego -kobiety po usunięciu macicy wraz z szyjką z powodu zmian niezłośliwych. 5. Zalecanym systemem klasyfikacji wymazów cytologicznych w Polsce jest The Bethesda System. Należy zwrócić uwagę na modyfikację pierwotnej wersji klasyfikacji ze szczególnym wskazaniem na korekty z roku 2001. itd... koniec.

Gość IVA23
Do "troche poczytalam",przeciez ja napisalam,ze w wiekszosci przypadkow kiedy kobieta jest zarazona wirusem HPV to przez kontakty sexualne,ale to,ze ja spalam z 3 w sowim zyciu nieoznacza ze spalam z calym haremem facetow bo taka nie ejstem,Moglabym spac z jednym i on by mogl mnie zarazic.Wiec o co chodzi??? i dodam,ze ten wirus tez bierze sie powietrza-tak mi powiedzial ginekolog.

Gość Poori
No, ja w kazdym razie bylam dzis u mojego ginekologa. Zapytalam o cytologie, na poczatku lekarka powiedziala, ze nie ma potrzeby i ze moze byc ciezko przez blone dziewicza, ale w trakcie badania powiedziala, ze sie chyba bedzie dalo, bo moja blona jest akurat tak zbudowana, ze sie ud.. No i uzyla wziernika i pobrala co tam trzeba :D Ciesze sie, bo przynajmniej spokojna bede :) Wyniki za 2 tyg. :) Mam nadzieje, ze beda okej. Skierowala mnie na USG piersi, bo cos tam jej sie troszke nie podobalo w jednej, ale mowi, ze raczej nie, ale woli mnie wyslac. Aha, no i chciala mi zrobic "usg ginekologiczne"(ale nie mialam akurat przy sobie wiecej pieniedzy). Czy takie USG jest wykonywane tak normalnie, jak usg brzucha? Bo slyszalam cos o jakims usg przez pochwe, ale czy u dziewicy to przejdzie? Nie wiem, troche sie boje tego :( Za 3 miesiace w prawdzie, ale jednak :(

Gość julia 2234
Kurde czytam te niektore wypowiedzi i normalnie szarpie nerwy....!!!!!!!!!!!!!oj Baby Baby-w środe moja mama byla z moja 14letnia siostra u ginekologa(tam takie problemy)i normalnie lekarka jej zrobila cytologie-mimo ze jest dziewica. .....co to za glupoty????ze jak dziewica to badanie przez odbyt???ludzie litosci!!!!!!!!!!!!jesli jeszcze ktoras z was nie wie na czym to polega to juz wam pisze-a wiec lekaraka ma taki przyrzadzik cos podobnego go strzykawki okragło zakonczone,wklada delikatnie do pochwy wystarczy kawaleczek-bo przeziez sluz macie w calej pochwie...i daje odrobinke tego sluzu na płytke szkalaną...no i po badaniu...i prosze was nie piszcie ze nie da sie-bo macie blone dziewicza...przeciez tej strzykawy nie wklada calej...........!!!!!!!!!!!

cytologia w wieku 17 lat...........buahahaha to się rzadko zdaza

Gość moniSSka
dziewczyny a kiedy najlepiej zrobic cytologie? po okresie czy przed?

Gość zaraz po

Gość do jaca
dlaczego żadko sie zdarza , zalezy jakiego się ma lekarza, właśnie że teraz to częto się zdarza że młode dziewczyny maja raka

Gość cherry123445
ja mam 17 lat i na mojej pierwszej wizycie u gin (miesiąc temu) lekarz zrobił mi cytologię oraz USG. Moim zdaniem zrobił dobrze, bo mogę być pewna, że nic mi nie jest. Badania profilaktyczne są bardzo ważne, ponieważ na raka szyjki macicy chorują coraz młodsze kobiety, nawet w moim wieku!

Gość jqa
a jak mnie szlag trafia,ze jestescie takie glupie. WYMAZ SIE BIERZE Z SZYJKI,A NIE ZE SLUZU KTORY JEST W POCHWIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość zuzannnaa
Nie ma to znaczenia. Ja miałam 25 lat byłam dziewica i normalnie mozna pobrac próbke.Nie twierdze natomiast ze obyło sie bezbolesnie.Prawie jęczałam z bólu ,ale tylko dlatego ze jestem w srtodku bardzo ciasna,tak pani powiedziała.Ale miałąm infekcje i trzebabyło zrobic.

Gość kochatka87
Moja lekarka powiedziała że badanie cytologiczne powinnam przejść każda kobieta ok 20 roku życia... i nie jest ważne czy jest ona dziewicą czy nie... Powiedziała również że nawet gdyby rozpoczęło się współżycie po zrobieniu cytologii nie jest konieczne aby ją zaraz powtarzać:) Powiedziała że jest ważna przez cały rok:)

Gość kochatka87
Generalnie lekarz musi dotrzeć do szyjki macicy oraz trochę głębiej do trzonu szyjki macicy... Ja miałam po raz pierwszy cytologię jak byłam dziewicą... Bolało ale nie było tak strasznie:) a wydzielina na ścianach pochwy też jest ważna!

Gość andrea22
a ja jestem dziewicą i jak bylam u ginekologa to zapytalam czy mi nie zrobi cytologii a on powiedziala ze nie moze skoro jestem dziewica. i moglaby mi na siel przerwac blone ale bedzie to bardzo bolalo i ona mi tego nie zrobi...

Byłam dzisiaj na badaniu usg jamy brzusznej.Lekarz miał zdiagnozować skąd u mnie niedokrwistość.Był to lekarz ogólny, do którego chodzimy z gardłem czy katarem. Niestety o niedokrwistości niczego sie nie dowiedziałam, za to o raku szyjki macicy usłyszałam wiele. Pytał kiedy ostatnio byłam u ginekologa itp. Ze wstydem stwierdziłam że byłam 11 lat temu po porodzie.Mam 39 lat i bardzo mnie zaniepokoił tymi pytaniami. Dopiero sprawił że ze strachu odpłynęła mi cała krew. Stwierdził że mam jakieś mięśniaki na macicy. Czy lekarz internista może stwierdzić takie coś? I co to są mięśniaki macicy? prosze odpowiedzcie.

Gość pelaska
Słyszała może któraś z Was o używaniu aparatu fotograficznego do cytologii,albo badania ginekologicznego?

Gość ana_ katia
do olus 7 oczywiscie ze co na badaniu usg wyszly miesniaki... lepiej je obejrzy gin na usg dopochwowym ale i w takim wychodzi miesniaki sa baaardzo czesto przyczyna niedokrwistosci, bo powoduja duze krwawienia i zywia sie nasza krwia..

No to już wiem co mam.To nie są żadne mięśniaki. Dostałam od gin. na przezpochwowe badanie usg i okazało sie że to jest jakiś pęcherzyk otoczony płynem na jajniku. Lekarz powiedział że to jakiś guz. to ma 67 mm na 45 mm średnicy. Cytologia wyszła rewelacyjnie pap1. Dostałam skierowanie do szpitala na operację usunięcia tego guza. Jestem przerażona :(

Gość leoburzyn
bardzo zaniedbałam badania i panicznie boję się wyników. Czy jest jakaś inna metoda sprawdzenia czy wszystko ok prócz cytologii?

Gość cytologia jest jednym z badań
które należy wykonywać co jakiś czas. Cytologie w każdym wieku nalezy wykonywać co roku, do tego USG dopochowe co rok-dwa i USG lub mamografia piersi podobnie

Gość magdusia123
Byłam dziś u ginekologa na zwykłej co 3-miesięcznej wizycie ( tabletki hehe). Przy okazji zrobił mi badanie cytologiczne. Nie po raz pierwszy, bo miałam już niejedno (mam 3-letnie dziecko). Ale pierwszy raz bolało jak diabli. Myślałam, że mu tam zemdleję na tym fotelu, a i potem przez dłuższy czas nie mogłam dojsć do siebie (nawet pani w aptece zauważyła że źle się czuję i dała mi wody). Zauważyłam krew na tym wzierniku (lekarz nic nie powiedział), a potem w domu na bieliźnie). Czy to może być skutkiem nadżerki? Podobno mam taką do leczenia (miałam wyleczyć w zeszłym roku ale jakoś zlekcewżyłam). I czy spore upławy, występujące czasem swędzenie i bolesność podczas seksu to też skutek nadżerki? Bardzo proszę o odpowiedź osoby które miały podobne problemy lub znają sie na rzeczy.

Gość nie słuchać niemądrych...
kazda kobieta powinna sie badać. jeden wpis mnie tutaj rozwalił- ze dziewczynka konczac roczek powinna miec cytologie!!!!!!!!! Moze konczac roczek to nie, ale KAZDA mloda dojrzewająca dziewczyna ktore juz dostala okres moglaby sobie zrobic cytologie dla wslanego spokoju. Zyjemy w czasach gdzie jest mnostwo chorob, zanieczyszczen, kobiety dojrzewają szybciej wiec moim zdaniem robiąc sobie cytologie od 15ego roku zycia to naprawde powienien byc standard! tak samo USG piersi!!!! naprawde warto to robic bo jak to sie mow "rak nie boli". Ja mialam pierwszą cytologie bedąc dziewicą w wieku 17 lat i to nie prawde ze musi byc robiona przez ODBYT! da sie i normalnym sposobem. pozdrawiam

ja mam pytanie - czy może nie powinnam w takim razie zmienić ginekologa? zaczęłam współżyć już ponad półtora roku temu i mimo tego, że cały czas jestem z tym samym partnerem, zapytałam ginekologa o cytologię. W odpowiedzi usłyszałam, że cytologia to "tylko od 25 roku życia". W tym momencie mam prawie 19 lat. To już nie pierwsza nieścisłość usłyszana od mojej lekarki... Posłuchać, czy uprzeć się i pójść do innego lekarza?

Gość malylemur
CYTOLOGIA JEST DLA KOBIET, czyli mówimy o dziewczynach dojrzewających mających miesiączkę, więc po co wciskacie w to dzieci? JAK CZYTAM WYPOWIEDZI NIE KTÓRYCH OSÓB TO MI ŁEB URYWA!! Może najpierw poczytajcie o tym co to w ogóle jest błona dziewicza ? (albo raczej jak ona wygląda) to będzie dobry początek, bo mam wrażenie że część z wypowiadających się tu osób nie ma nawet o tym pojęcia ;) Tak podsumowując: CYTOLOGIE ROBI SIĘ TAKŻE DZIEWICY. Najczęściej pierwszą robi się w wieku ok. 25lat (bo wtedy kobieta się zaczyna interesować własnym tyłkiem, chyba że złapie jakąś infekcje to popełznie tam wcześniej i przy okazji...), lecz powinna zrobić to każda dziewczyna która dojrzała, tak jak i badanie piersi ;) USG są dwa rodzaje: przez brzuch, czyli to co widzicie w tv jak ginekolog ogląda dzidziusia i przez pochwe. To drugie usg jest nie przyjemne (chyba nie trzeba tłumaczyć że wkładanie sobie czegoś do środka bez podniecenia jest nieprzyjemne? :P)

Gość gość
O szczegóły badania cytologicznego myślę, że warto w pierwszej kolejności zapytać lekarza. Jeśli planujesz zrobić badanie cytologiczne po raz pierwszy to przede wszystkim ważne jest, abyś wybrała odpowiednią placówkę, która zrealizuje je dla Ciebie szybko i profesjonalnie. Ja w ubiegłym roku byłam na swojej pierwszej cytologii w www.histamed.pl