Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BBarteK

prawo

Polecane posty

Gość BBarteK

czy apelacja w sprawie karnej (chodzi o wyrok za uchylanie się od płacenia aliemntów) jest taka sama jak w sprawie cywilnej? chodzi mi o formę zaskarżenia wyroku oczywiście

Gość do BBarteK
chcesz zaskarżać wyrok? nie chcesz płacić alimentówna własne dziecko? dupek z Ciebie :P

Masz 7 dni od ogłoszenia wyroku na złożenie wniosku o uzasadnienie wyroku na pismie (czyli tzw. zapowiedź apelacji) po tym czasie już nie możesz składać apelacji .Po 7 dniach wyrok będzie prawomocny . Jeśli zmieścisz się w terminie, to sąd uzasadni wyrok na pismie i doręczy ci go do domu. Wtedy od daty doręczenia będziesz miał 14 dni na napisanie i złożenie apelacji ( do tego sadu który wyrokował ) a potem ten sąd twoja apelacje wysle razem z aktami sparwy do Sadu II instancji .

Ale jeśli nie płacisz alimentów , to od czego chcesz się odwolywac . Takie jest prawo. Niepłacenie alimentów w naszym kraju jest przestepstwem i koniec kropka. I bardzo dobrze. Nawet nie wiecie ilu jest takich \"ojców\" ... I jeszcze czują się pokrzywdzeni .

Gość BBarteK
Gdy alimenty płacisz, a Pani Sąd uzna: że "nie placisz" - to ty alimenty płacisz, czy nie płacisz? nie znasz aprawy to nie komentuj. pytałem tylko czy apelacja w sprawie karnej jest taka sama jak przy cywilnej, bo może się czymś różnią?

Gość BBarteK
A pewna pani adwokat z urzędu położyła mi pięknie już jedną kasację. Musiałem później wnieść skargę do Trybunału. Przy drugiej sprawie okazało się, że opłacałem "nieboszczce" adwokata, który z ramienia swojego zawodu miał dbać o moje interesy. Jeżeli jesteś "adwokatem z urzędu" to i tak w hierarchii sądowej jesteś tuż za panią sprzątaczką w sądzie rejonowym w (...)

Gość KKasieńka
do Adwokata z urzędu - przecież twoja odpowiedź jest wogóle nie na temat. BBarteK - apelacja w sprawie karnej nie różni się zasadniczo od tej cywilnej. możesz ja złożyć, jeśli: - postępowanie było nieważne, np. zamiast sądu okręgowego orzekał rejonowy - naruszono prawo materialne przez błędną jego wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie - naruszono przepisy postepowania co miało wpływ na wynik sprawy - kara jest rażąco niewspółmierna -miał miejsce błą w ustaleniach faktycznych przyjętych za podstawę orzeczenia