Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja taka toto

HOMEOPATIA-co sądzicie?

Polecane posty

Gość ja taka toto

Jakie jest Wasze zdanie na temat leczenia homeopatami, oczywiście pod kontrolą specjalisty? Jeśli chodzi o mnie to właśnie stosuję takowe i muszę przyznać, że to działa, chociaż początkowo podchodziłam do tego sceptycznie (nawet bardzo), tylko się trzeba stosować ściśle do zaleceń lekarza, zażywanie homeopatów na tzw. "pałę" nic nie daje - próbowałam

Gość Bajońska suma
W tym oto roku udowodniono naukowo, że to ściema. Poszukaj artykulów w internecie na temat wyników ostatecznego obalenia tezy o leczącym działaniu homeopatii.

Gość Jeśli
ściema, to dlaczego działa? i tym pytaniem bez odpowiedzi żegnam się z wszystkimi papa

Gość a ja tak_____________
zaczęliśmy kilka lat temu, po nieskutecznym leczeniu antybiotykiem, od tego czasu tylko homeopatia

Gość Bajońska suma
Hahaha, ludzie w różne cuda wierzą :D. Ja polecam natomiast odwołanie się do tegorocznego raportu o końcu wątpliwości nt. homeopatii. Niestety, nie działa.

Gość elleelle
najpierw lancet opublikował podsumowanie badań z wnioskiem, że homeopatia nie działa, a kilka tygodni później w Japonii udowodniono "pamięć wody"- mechanizm, którym tłumaczono działanie homeopatii. i jesteśmy w punkcie wyjścia- może działa, a może nie. raczej nie zaszkodzi.

Gość ja taka toto
ciekawe tylko czy któryś z tych naukowców kiedykolwiek leczył się homeopatami....

Gość Bajońska suma
"Newsweek" z 5 września br. publikuje wyniki tych badań, to tylko fragment artykułu, jednego z wielu jakie powstaly po ich ogłoszeniu: W XXI wieku kurujemy się środkami równie skutecznymi jak puszczanie krwi i ziele mandragory. Homeopatia, w którą święcie wierzymy, to nic innego jak współczesna magia. Poniżej zamieszczamy fragment artykułu Doroty Romanowskiej oraz Jolanty Zarembiny. Czy można omamić 300 milionów ludzi i bezkarnie naciągać ich na comiesięczne poważne wydatki? Jeżeli wierzyć tygodnikowi "Lancet", jednemu z największych autorytetów medycznych, firmom farmaceutycznym specjalizującym się w lekach homeopatycznych udaje się to od lat. Według grupy niezależnych uczonych, którzy przeanalizowali 220 badań, specyfiki te, przepisywane i stosowane masowo na całym świecie, mają wartości lecznicze na poziomie kostki cukru - zwykłe placebo. Nigdy jeszcze w dziejach medycyny nie zakwestionowano z taką siłą środków określanych jako "leki" i sprzedawanych w aptekach. Po publikacji zawrzało. Ugodziła ona w interesy firm farmaceutycznych, produkujących "słodkie kuleczki". Tylko w Polsce w ubiegłym roku obroty sprzedających je firm przekroczyły 120 mln złotych. Na świecie liczy się je w miliardach dolarów. Rząd Szwajcarii już podjął decyzję o wycofaniu się z refundowania pieniędzy za leki homeopatyczne. Decydująca jednak będzie reakcja pacjentów. Za dwa miesiące, jak twierdzą znawcy, poznamy prawdziwe skutki publikacji "Lancetu". Dowiemy się, ilu z nas przestało ufać homeopatii. Lekarze od dawna byli podzieleni na dwa obozy: wyznawców homeopatii i jej przeciwników. Ci ostatni dostali teraz do ręki nowe argumenty. Spór przybrał na sile. Producenci leków ostro bronią swoich interesów. Oskarżają "Lancet" o stronniczość i próbę wyeliminowania ich z rynku. Dorota Romanowska , Jolanta Zarembina, współpraca Marzena Sygut Pełny tekst w 36/05 numerze tygodnika "Newsweek"

do Bajońska suma: no, ja Ci z checią podrzuce kilka artykułów o przeciwstawnej treści... kazdy wierzy w to, co mu pomaga. A jak ktos woli szprycowac sie antybiotykami to droga wolna... P.S. ja sie lecze od mniej wiecej roku homeopatycznie i jestem bardzo zadowolona. Wczesniejsze tradycyjne kuracje u tradycyjnych lekarzy wiecej mi zaszkodzily niz pomogły. I niech mi ktoś powie ze homeopatia nie działa...

Gość Bajońska suma
od zawsze powstawały artykuły za i przeciw, to jednak pokłosie szeroko zakrojonych badań, opublikowanych przez środowiska medyczne, których opinii się nie kwestionuje. Ponad dwa miesiące temu ich wyniki obiegły świat w nagłówkach wszystkich gazet i portali. Zegnam :).

Gość ja taka toto
Szczerze powiedziawszy to mi to coś zalatuje marketingiem....nieczystą grą rynkowa (wiecie co mam na myśli) Homeopaty są o wiele tańsze od leków chemicznych.... A w sumie nawet jeśli to wszystko bujda, a homeopaty (nota bene nie tylko to są "słodkie kuleczki") to zwykłe placebo, to skoro pomaga.....po co się truć chemią??? Oczywiście lecząc się tym sposobem - przynajmniej - ja kontroluję swój stan zdrowia u lekarza w swojej przychodni zdrowia.

Hmm, a ja myslałam ze zainteresuja Cie jednak inne wyniki badań, ale jak ktoś patrzy na problem tylko z jednej strony, to nie ma rady. W takim razie zegnam również:) Juz kiedys dyskutowalismy na forum o homeopatii, zawsze znajda sie ci za i ci przeciw. Acha, jeszcze tak a propos kontrolowania swojego stanu zdrowia w przychodni - o którym pisała \"ja taka toto\" - mój homeopata jest z wykształcenia lekarzem konwencjonalnym i całe lata leczył ludzi tradycyjnymi metodami. Zaczynając stosować homeopatię zauważył jej wieksza skuteczność, a przede wszystkim jej długofalowe i nieszkodliwe działanie na organizm. Zatem lecząc sie u niego - na bieżąco kontroluję swój stan zdrowia,a wiec wizyta u homeopaty tego nie wyklucza :) I niech kazdy leczy sie tak, jak chce i jak uważa za stosowne i mysle ze dalsze dyskusje nie maja sensu, bo kazdy bedzie bronic tego, co mu pomaga...

Gość ja taka toto
Moj tez jest lekarzem konwencjonalnym, ale ja i tak mimo stosowania homeopatii wole byc pewna, ze jestem zdrowa (lub nie) ZAMYKAM WIEC TEMAT, bo faktycznie nie ma sensu chyba o tym gadac. POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Gość MagdaaZ
farmaceuci wiedzą najlepiej, zobaczcie co oni sądzą! homeopatia zrodziła się na błędnych założeniach dlatego nie można traktować jej poważnie http://tf.vdd.pl/viewtopic.php?t=17

Gość a dlaczego mam uwazac
A co mozna traktowac powaznie????tą chemie w aptece ktora Cie zatruwa????hmmmm

Gość ariadnaaa
A co nie jest chemią?? przypomnę jeśli nie chodziłaś na chemię że zwykła woda to też "chemia" jej wzór chemiczny to H2O... a zawarty w niej magnez to pierwiastek oznaczany Mg.... źle ci z tym że chemia jest wszędzie i nie zawsze jest szkodliwa - także ta z apteki a niby jak działa homeopatia??/ w sposób magiczny a nie chemiczny!! powodzenia!

Gość Aptekarka
z przymrużeniem oka?... powszechnie wiadomo że witamina c dana osobie cierpiącej na bezsenność jest równie skuteczna jak zolpidem. Niestety wiara to jest dobra w kościele na przykład katolickim a nie w aptece. Owszem jest potrzebna w terapii ale nie może być jedynym jej składnikiem i to jeszcze sprzedawanym za pieniądze!! to zwykłe oszustwo i jeśli nie wierzysz farmaceutom którzy sami często w to nie wierzą to możesz dalej łykać swoje homeopatyczne pseudoleki. Znajdź mi jakiś podręcznik akademicki z farmakologii w którym jest wzmianka o homeopatii? Żaden poważny wykładowca nie mówi o homeopatii... a tacy którzy wykorzystują ludzką naiwność zawsze się znajdą... wystarczy czasem zobaczyć program UWAGA na TVN

Gość majka_30
Niewatpliwie powolywanie sie na TVN dowodzi naukowego podejscia do tematu. Aspiryna dziala i homeopaty dzialaja. Wiara nie ma tutaj nic do rzeczy

Gość farmaceuta
więc jak wytłumaczysz działanie homeopatycznych specyfików... do niedawna Ustawa prawo farmaceutyczne, która nota bene powinna chronić pacjentów przez specyfikami niesprawdzonymi zawierała zapis że produkty (bo nie leki) homeopatyczne nie wymagają dowodów skuteczności terapeutycznej! no niestety po prostu ich nie ma!?? prosta sprawa!!

Gość maja_to_ja
A mi generalnie zwisa, jak dzialaja leki homeopatyczne, albo jak dziala aspiryna... wazne, ze dziala. A jak slysze bajdurzenia o czarach to smiech mnie pusty ogarnia, KK jest ostatnia instancją, ktorej bym sluchala, jesli chodzi o moje zdrowie.

Gość lemmerdeur
wymagaja: "Dyrektywy Europejskie 2001/83/EC i 2004/27/EC klasyfikują produkty homeopatyczne jako leki. W Polsce złożone leki homeopatyczne są rejestrowane zgodnie z Art. 10 ustawy Prawo Farmaceutyczne. Oznacza to, ze w trakcie procesu rejestracyjnego muszą one spełnić wszystkie restrykcyjne wymagania dotyczące przedstawienia opisu metod kontroli dla każdej formy farmaceutycznej oraz wyników sprawozdania z badań jakościowych, biologicznych i farmaceutycznych wraz z medycznym raportem eksperta."

Gość dlatego własnie
warto siegac tylko po leki prawdziwe ,wiec sprawdzone,czyli homeopatyczne:)jak miło,że nareszcie doszliśmy do porozumienia:)buzka

Gość gość
Jeżeli interesuje was homeopatia to musicie rozejrzeć się za miejscem, w którym otrzymacie leki homeopatyczne. We Wrocławiu znajduje się sieć aptek www.pharmateka.pl Tam otrzymacie leki tego typu.

Gość gość

Warto się nad tym zastanowić. Jeżeli mieszkacie w Szczecinie i rozglądacie się za lekami homeopatycznymi to polecam wam skontaktować się z apteką www.podwaga.pl Oni mają szeroki wybór tego typu leków.