Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Doonatella

Sumamed- azithromycinum. Czy obniża działanie tabletek antykoncepcyjnych?

Polecane posty

Gość Doonatella

Gość nie powinien
niekoniecznie, bo nie wsyztskie antybiotyki to robią. tylko z niektórych grup, antybiotyki nie sa wszystkie takie same, a na ulkotce od sumamedu nie ma ani słowa o tym, że moze obniżać skuteczność tabletek, to raz. a dwa, w ulotkach do tabl. antykonc. nie są wymienione antybiotyki z tej grupy, co sumamed, jako obniżające skuteczność. antybiotyki to bardzo szeroka grupa związkó, o bardzo różnych właściwościach chemicznych i naprawdę nie wszystkie powodują obniżenie skuteczności antykoncepcji hormonalnej.

Gość Doonatella
Dziękuję, teraz mogę się leczyć. Jeszcze raz dziękuję mądrym i uczynnym ludziom.

Gość mgr farm
Wedlug najnowszych zalecen WHO, kazda kobieta stosujaca hormonalna antykoncepcje, a przyjmujaca antybiotyk powinna zabezpieczac sie dodatkowo przez czas kuracji i 7 dni po jej zakonczeniu. Oczywiscie wybor nalezy do Ciebie.

Gość nie powinien
to dlaczego te zalecenia WHO nie są uwzględnianie w ulotkach? bo przy sumamedzie ani słowa na ten temat, zresztą w ulotkach do tabletek wyraźnie piszą, że NIEKTÓRE antybiotyki mogą obniżać skuteczność tabletek. i sumamed akurat nie obniża, bo sama tego doświadczyłam na sobie, no chyba, że któreś z nas nie może mieć dzieci, takiej ew. też nie mogę wykluczyć. ale gdyby obniżał, to przede wsyztskim ginekolog by mnie uprzedził, bo w koncu to on mi zapisywał ten lek.

Gość mgr farm
Nie odpowiadam za to co producenci lekow pisza w ulotkach, co uwzgledniaja, a czego nie. Nie odpowiadam rowniez za znajomosc (a glownie brak znajomosci) interakcji lekow Twojego, ani zadnego innego lekarza. Pisze tylko o zaleceniach WHO. Co zrobisz z ta wiadomoscia Ty, czy inne dziewczyny zalezy od Was. To, ze raz wzielas antybiotyk i nie zaszlas w ciaze, nie jest zadnym argumentem. Statystyka nie opiera sie na populacjach jednoosobowych.

Gość *Dunia*
A czy w takim razie powinno sie to dodatkowe zabezpieczenie stosowac w trakcie brania antybiotykow i 7 dni po? Ja jestem na etapie brania zastrzykow, w ulotce jest napsane, ze moga obnizac skutecznosc domacicznych srodkow hormonalnych, wiec na wszelki wypadek zachowujemy wstrzemiezliwosc w tym okresie, mimo, ze nie mam wkladki, biore pigulki. Jednak bym chciala wiedziec jak to jest z tymi antybiotykami, bo zastrzyki mam brac przez 2 tygodnie i jak jeszcze potem bedzie trzeba tydzien dodatkowo sie zabezpieczac to wlasciwie rownie dobrze moglabym w tym miesiacu tabletek nie lykac., prawie na jedno wychodzi :) A na moim Harmonecie nie ma takich madrych informacji wylozonych lopatologicznie o tych antybiotykach i zabezpieczeniu dodatkowym, wiec mam o tym znikome pojecie. Wypowiedzcie sie prosze.

Gość aala78858
Jeśli chodzi o Sumamed jego skład nie obniża skuteczności antykoncepcyjnej, Chodzi o to że ten lek jest dość silny i "wjeżdża" na układ pokarmowy- biegunka- wiec lepiej zabezpieczać się tydzień po końcu kuracji :) Pytałam ginekologa, który sam brał ten antybiotyk i wie jak działa, dlatego zalecił mi przezorność:)