Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alitus

Soczewki kontaktowe a pigułki anty???

Polecane posty

Gość alitus

Chciałam zapytać, czy jak chce zacząć brać pigułki antykoncepcyjne to bede musiała zrezygnowac z soczewek kontaktowych. słyszałam o takim poglądzie, ale nie wiem czy sprawdza sie w kazdym przypadku? Jak było z wami? tolerowalyscie soczewki przy pigulkach? ja stosuję wprawdzie soczewki , które dotleniaja oko (o2optix) wiec licze, że bedzie w porzadku, bo nie chciałabym z nich rezygnować :(

Gość osieńka
Jak masz te oddychające soczewki , to raczej nie musisz z nich rezygnowac, alke to pewnie indywidualna sprawa. Sama ich nie stosowałam jeszcze, ale wiem ze znajoma nosila optixy i brała pigułki i bylo ok.

Gość Kuleczka miś w natarciu
Żadnych problemów.

Gość Tuturutu
Pierwsze słyszę że trzeba zrezygnowac. Może soczewki starego typu + mocniejsze tabletki anty, ale na pewno niczemu nie przeszkadzają nowoczesne soczewki!!! noszę soczewki od jakichś 10 lat, teraz od jakiegoś czasu biorę też tabletki i nic ale to nic mi nie przeszkadza!!! Aha, noszę Acuvue Advance. Podobnej jakości jak Optixy.

Gość tralalka
Ja też nie mam żadnych problemów, soczewki noszę jakieś 8 lat, pigułki biorę od roku i wszystko jest w najlepszym porządku.

Gość jaskóleczka
Ja też słyszałam o czyms takim, że czasami to koliduje ze soba jak np przyjmujesz mocne tabletki. Ja nosze soczewki od paru lat (aktualnie zamiennie stosuję Pure Vision B&L i O2optix Ciby) i przyjmuję mercilon i nie mam najmniejszych problemów.

chodzi o to, że podczas zażywania pigułek w organizmie może gromadzić się więcej wody - także w oku, jest ono troche wtedy opuchnięte i noszenie soczewek może być bardzo niewygodne. ale nowsze tabletki nie powodują juz takiego gromadzenia się wody, więc problem chyba przestaje powoli istnieć:)

Gość alitus
Rozmawiałam z moja okulistką i powiedziała, że nie powinno być problemów , głównie przez to że to oddychające soczewki (O2optix) ale przy wyborze soczewek kazała miec na uwadze ilość hormonów w pigułce.

a ja slyszalam ze niektore tabletki moga powodowac wysuszenie oka tj zmiejszenie sie ilosci tych plynow ktore nawilzaja oko przy kazdym mrugnieciu i w momencie gdy jest w nim soczewka mozesz odczuwac pieczenie lub jakis inny dyskomfort ale to jest sprawa indywidualna ponoc wiec zawsze mozna sprobowac najwyzej jak bedzie cos nie tak to zrezygnujesz albo ze szkiel albo z tabletek :)

Gość bibelka
Ja tam uzywam soczewek Night and Day ( ciągłe noszenie przez miesiąc bez zdejmowania) i biorę pigułki anty i nie miałam żadnych problemów , jak potrzebuję nawilzyc oczko - choc to się raczej żadko zdarza, to po prostu zakraplam sztuczne łezki :)

Gość yop_kasiulka
ja zauważyłam różnice podczas brania tabletek. Moje oko jest bardziej suche, i przez to soczewki szybciej zaczynaja mi 'przeszkadzac' :/ Muszę się przez to męczyć, no ale cóż... A noszę soczewki B&L trzymiesięczne, wiem ze przy tabletkach powinno się nosić te najkrótsze (jednodniowe lub dwutygoniowe), ale koszta mi na to nie pozwalają :/