Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

palula

i co wy na ten pomysl?

Polecane posty

Szczerze mowiac, ja tez bym sie cieszyla... nie mialoby wiele matek dylematow dot. czy isc do pracy czy wychowywac dzieci. Kobieta czula by sie doceniana, a nie wykorzystywana. Takie jest moje skromne zdanie Pozdrawiam kury domowe i kobiety sukcesu!! 🌻

No tak, na jedno dziecko dostaniesz 240 zł brutto. Teraz będziesz moga juz żyć pełnią życia.

Gość taaaa....
... ubezwlasnowolnienie to swietny pomysl :-) w kazdej z wersji milego dnia

Gość taaaa....
padlinka - ty podobno studia skonczylas, a takie pierdoly gadasz ubezwlasnowolnienie :-) kochana, a co z matkami, ktore chcialaby sobie pojsc do pracy, he?

no to co im to przeszkadza? sa opiekunki, sa przedszkola prywatne...nie rozumiem... a co maja wspolnego ze sprawa moje studia ;-) , czy nie mam prawa do wlasnego zdania w tej dziedzinie, czy musze myslc jak wszyscy? hę? :-P Pozdrawiam

Gość Taką bzdurę ...
mogła wymyslic tylko LPR ha ha :-D Ciekawe skąd na to pieniądze ? A co zrobićjeżeli matka bo urlopie chce iść do pracy, bo np. mąż jest bezrobotny i ona jest jedynym żywicielem rodziny, albo wlaśnie ona więcej zarabia od męża ?????????????

a ja nie wyobrazam sobie zeby moje dziecko mialo nie isc do przedszkola... przeciez ono bedzie pozniej starsznie zalezne ode mnie, nie bedzie przygotowane do zycia w spolecznosci... tacy ludzie sa chorzy... aspołeczni... tragedia...

Co za głupi pomysł. Likwidacja przedszkoli??? I jeszcze \"pensja\" dla matek. Brrrr. Oczywiście LPR pragnie udupić matki w domu i to jeszcze za pomocą jakże nędznej kasy. Niech wprowadzą głupia likwidację. Przynajmniej nastolatki (i nie tylko) będą sobie mogły masowo dorabiać pilnując dzieci, oby tylko miały odpowiednie kwalifikacje... Ehhh....

Gość LPR zapomina ...
że mamy XXI wiek. Kraje zachodznie ida do przodu, a oni chcą żeby kobiety cofnęły się do czasów średniowiecza. Ja proponuje żeby LPR zajęła się przede wszystkim tymi milionami rodzin, które żyja na skraju ubustwa. Najwazniejsze jest zeby zlikwidowac bezrobocie i na tym niech się skupia nasze partie, a nie na tematach zastępczych

zgadzam sie z taa... owszem jak ktoras chce wychowywac w domu to niech zostaje ale mysle ze wiekszosc woli oddac do przedszkola. ja bym oddala nawet gdybym nie miala pracy. sama chodzilam do przedszkola, za to moj facet nie i ma teraz problemy interpersonalne juz w podstawowce nie umial nawiazywac kontaktow z innymi dzieciakami. zauwazylam to rowniez u innych ktorzy nie chodzili do przedszkola. a myslicie ze matki sie tymi dziecmi odpowiednio zajma? ze beda sie te 6-8 godzin bawily z dziecmi? nie- bo obiad, prasowanie, pranie... a dziecko bedzie samo siedzialo w kaciku i samo sie bawilo. a co z przedszkolami integracyjnymi gdzie dzieci niepelnosprawne ucza sie zyc w spoleczenstwie a dzieci zdrowe sa uwrazliwiane na potrzeby niepelnosprawnych? moj siostrzeniec chodzi do takiego przedszkola i zauwaza sie u niego duuze zmiany na lepsze, jak mnozna z tego zrezygnowac skoro przynosi lepsze efekty niz rehabilitacja? z reszta nawet jak nie bylo przedszkoli to naturalnie tworzyly sie domowe przedszkola bo matkom tak bylo wygodniej, wszystkie dzieci do jednej a inne robia wtedy cos w domu i obiad gotuja dla wszystkich. w czasach kolejkowych w czasie wakacji moja mam i dwie sasiadki tak robily. jedna zajmowala sie 6 dzieciakow a dwie szly stac w kolejkach. to jest baardzo plytkie myslenie. w atykule jest ze dla matek beda pieniadze z funduszu dla bezrobotnych bo sie bezrobocie zmniejszy.. hehe.. rzeczywiscie sie zmniejszy jak zlikwiduja zlobki i przedszkola to na pewno kilkaset albo wiecej przedszkolanek sie przekwalifikuje na ... hmmm no wlasnie na kogo?beda prywatne przedszkola kosily gruba kase a panstwo a przede wszystkim obywatele obudza sie z reka w nocniku... i co naiwniacy, myslicie ze dostaniecie ta kase? na poczatku chyba pierwsza wyplate a potem sie cos \"pokomplikuje\" jak we wszystkim i wielkie zero dostaniecie a przedszkoli juz nie bedzie albo drogie prywatne. a kasa z przedszkoli pojdzie do kieszeni politykow jak zwykle. czemu ludzie nie potrafia sie uczyc na wlasnych bledach??

Gość LPR niech pomysli ...
lepiej jak zlikwidować ponad 3 milionowe bezrobocie, to rodziny same sobie poradzą. Opowiadaja wirtualne bajki.

Gość taaaa....
padlinka... bo studia to zawsze te 5 lat, ktore ucza czlowieka myslec... itd. niezaleznie od kierunku taka jestes madra - opiekunki i przedszkola prywatne wiec myslenie twoje jest takie - tobie bedzie lepiej bo bedziesz w domu z dzieckiem za 240zl siedziec, a ze komus ma byc gorzej, bo dla kogos innego jedynym rozwiazaniem ma byc opiekunka lub prywatna instytucja (w naszych realiach przeciez drozsza) to juz niewazne brawo kochana brawo

Gość taaaa....
popieram canis w 100%

Gość hapetka
To jeden z tych pomyslów rodem z cyrku. Cieszę się, że mnie osobiście już nie dotyczą. Nasz nowy rząd z każdym tygodniem pomaga mi w podjęciu decyzji o zostaniu poza krajem dlużej niż planowalam. :) Oby tak dalej:-[

Gość taaaa....
hapetka - zdziwilabys sie ilu ludzi mysli i decyduje sie teraz na wyjazd z kraju niedlugo nie bedzie kto mial zarabiac na te nowo plodzone dzieci, bo wszyscy uczciwi ludzie z potencjalem stad zwieja ubezwlasnowolnienie bosz kochany - gdzie ten kraj zmierza? i dlaczego tyle osob to popiera?

Gość Wioletta---
Canis - chyba źle interpretujesz, tu nie chodzi o przedszkola a o żłobki. Ja też jestem za chodzeniem do przedszkola od 3 lat, ale mniejsze dzieci lepiej jak wychowują najbliźsi (mama, tata). Wydaje mi się, że dla rodziców dzieci do 3 lat pomysł jest świetny. Z tym, że tak jak wczesniej ktoś napisał, nie zawsze dać kasę to dobry pomysł. Lepszym rozwiązaniem wg mnie byłoby dac ulgi pracodawcom zatrudniającym rodziców, na razie niestety narzuca się na nich coraz to kolejne obciążenia, a żadnych ulg w tym kierunku. Podsumowując przepisy Kodeksu Pracy i świadczeń z ZUS stwierdzam, że trudno jest czasami być pracodawcą, a szególnie jeśli chodzi i małe firmy. Tak na koniec zastanawiam się skąd wezmą kasę w budżecie państwa na takie świadczenia, pewnie podniosą podatki osobom pracującym - błędne kółko się zamknie.

Gość hapetka
taaa---> przeczytalam prawie 200 wypowiedzi osób pdo artykulem na ten temat na Onecie - i rzeczywiście jestem zdzwiona, bo na te wszystkie posty może kilka procent bylo glosami przeciw wyjazdowi. Dotąd takie topiki byly bardzo podzielone. Nagle internauci mówią jednym glosem, że mają tego stanowczo dość.

ja jestem kobieta swiadoma swoich praw, ale przede wszystkim matka, dlatego tez uwzam ze ten pomysl nie jest zkly. jak was stac na zlobek i przedszkole to stac i na opiekunkę do dziecka, wklejam argument z komentarzy pod tekstem:"poza tym otworzy się wspaniała perspektywa dla prywatnych przedszkoli, czy żłobków , gdzie twoje dziecko będzie miało lepszą opiekę niż w państwowych , w wielu krajach za granicą podobny system funkcjonuje bardzo dobrze,wszystko zależy od matki , jej zostawia się wolną wolę.Jestem również za tym ,żeby te same prawa przysługiwały mężczyznom , czasami kobiety zarabiaja więcej."

Gość LPR jak zwykle
ma idiotyczne pomysły. Może o. Rydzyk im to podpowiedział ? :-D Ciekawe, a co z tymi nauczycielami i pracownikami obsługi z przedszkoli, maja powiększyć liczbe bezrobotnych? Niech zobaczą jak ten problem jest rozwiązany na zachodzie. Tam nie likwiduje się przedszkoli, a wprost przeciwnie dzieci musza chodzic do przedszkola (na 3 , 5 lub 8 godz. - decydują rodzice) , bo to dobrze wpływa na ich rozwój ... LPR niech pomyśli jak zlikwidować największe w porównaniu do innych krajów europejskich bezrobocie w Polsce.

Gość Wioletta---
Kurde, przedszkola też chca zlikwidować, durny pomysł

Gość LPR oszalała
jeśli zlikwidują żłobki i przedszkola, to zostanie kolejna spora grupa ludzi bez pracy: przedszkolanki, kucharki, sprzątaczki itd. matki będą dostawać pieniądze.. ale skąd, jeśli będzie też potrzebne mnóstwo kasy na zasiłki dla bezrobotnych? dla mnie to nierealne chyba że LPR nalewa z pustego jak Salomon

Gość ha ha
PALULA - ale tez pieprzysz, dziewczyno, chcesz powiedziec, że za 240,- zł bedzie ciebie stac na dużo więcej ha ha Umiesz liczyć? A skąd wezma takie olbrzymie pieniądze, jak wiadomo manna z nieba nie spadnie :-D No ja na pewno nie dam sie zamknąc w domu, zarabiam więcej od męża :-D i co? Jak zwykle LPR chcialaby zepchnąć kobiety do średniowiecza, tylko mamy XXI wiek. :-D

Gość Wioletta---
Moje dziecko chodzi do prywantnego przedszkola, bo do innego go nie przyjęli, i stwierdzam z pełną świadomością tego co mówię, w państwowym kadra ma dokładnie w d... jakie są warunki, poza oczywiście tymi do sprawdzenia, i czują się jak państwo w państwie decydując czy dziecko będzie przyjete czy (a może chodzi o łapówki?????) Dodam jeszcze, że kwota opłaty nie jest dużo wyższa od państwowego, dodatkowo nic nie muszę kupować (kredek, bloków .....), dziecko dostaje drobny prezent na Mikołaja, Dzień Dziecka, robiony jest tort urodzinowy - też bez dopłaty

Gość hapetka
Pieniądze planują wziąć m.in. z puli na zasilki i pomoc w aktywizacji bezrobotnych, ponieważ nie będa już potrzebne (bo bezrobocie znacznie spadnie :-D.

Gość taaaa....
irenka ciekawe co zrobisz, gdy okaze sie, ze 240zl nie wystarcza, bo wam sie sytuacja finansowa pogorszyla i zdecydujesz sie isc do pracy - i nagle sie okaze, ze nie jestes w stanie zarobic na PRYWATNE przedszkole poniewaz konkurencja w tej dziedzinie nie bedzie zdrowa i te instytucje beda bardzo drogie bosz - nie rozumiesz kobieto, ze to nie dziala tak pieknie jak ty bys chciala? to sa pieniadze! zywe pieniadze szansa... ty myslisz, ze to jest szansa? to jest utopia! dziewczyno, zycze ci, zebys nigdy nie plakala przez skutki takich decyzji rzadu

Gość Wioletta---
Ha ha ha - bo to nie chodzi o kwotę a zrobienie wielkie szumu, tak samo jak z tym becikowym, narobili szumu a tak na prawdę to przecież ono jest od roku w wysokości 500zł, z tym, że małej grupie się należy

Gość hapetka
taaa-> no coś Ty?! Polepszy się im! Tylko sluchaj : "Według LPR, mają one (środki na pensje dla mam wychowujących dzieci-przyp. autora postu) pochodzić ze środków na zasiłki dla bezrobotnych - bo będzie ich mniej, funduszu opieki społecznej - dzięki zmniejszeniu liczby rodzin żyjących w ubóstwie. Inne źródło to pieniądze wydawane do tej pory na żłobki i publiczne przedszkola, które zostaną zlikwidowane." Jak widzisz liczba rodzin żyjących w ubóstwie zmniejszy się. Nie strasz ludzi!;) Takie perspektywy:)

Gość Wioletta---
No właśnie jeśli zlikwidują przedszkola to dofinansowania do nich pewnie też - w tej chwili przedszkola (prywatne też) są dofinansowywane