Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

IVANA

zoltaczka chroniczna typu b u dzieci

Polecane posty

Gość ziołówka
Czegoś tu nie rozumiem! Typu B- chroniczna?- u dzieci? Przecież żółtaczka typu B to jest tzw wszczepienna, która nie zdarza się chronicznie u dzieci! A noworodki przechodzą zupełnie inną żółtaczkę! Nic nie rozumiem.

Gość karola___
Ziolowka, zupelnie sie na tym nie znasz. Zoltaczka (czyli poprawnie zapalenie wtaroby w tym przypdku typu b) jest takie samo we wszystkich grupach wiekowych, rozny jest natomiast jego przebieg, tzn. dorosli zakazajac sie wirusem przechodza to najczesciej jako postac ostra,tzn. z podwyzszonymi enzymami watrbowymi, zoltaczka, zlym samopoczuciem, po kilku tygodniach nastepuje calkowite wyleczenie i wyelimonowanie wirusa, uzyskuje sie przeciwaciala anty HBs, znika antygen HBs i czlowiek jest zdrowy i niezakazny. Natomiast u dzieci (im mlodsze tym wieksze ryzyko, nowordki 95%) zakazenie rozwija sie podstepnie,subklinicznie,bezobjawowo i przechodzi w postac przewlekla (czyli chroniczna),tzn.dziecko zakaza sie wirusem (roznymi drogami,wiadomo jakimi),poczym ma slaba o dpowiedz immunologiczna,wirus wbudowywuje sie do genomu hepatocyta (czyli w material genetyczny komorki wtarobowej) i tam siedzi i sie replikuje, a wiec osoba ma dodatni antygen HBs,ujemne przeciwciala, i zaleznie od nasilenia procesu chorobowego (stopnia zapalenia, wloknienia w wtarobie) moga byc podwyzszone lub nie enzymy, najczesciej prawidlowe. Taka osoba jest zakazna, a stopien zakaznosci zalezy od: obecnosci antygenu HBe lub tez przeciwcial anty-HBe (wtedy mniej zakazny) a takze od ilosci DNA wirusa we krwi (rozne poziomy referencyjne). To tak pokrotce. Wiem cos o tym bo primo: mam wzw B od 25 lat, secundo: jestem lekarzem. Pozdrawiam!

Gość ziołówka
O matko, faktycznie, wiem ,że nic nie wiem!

Gość lena60
jeżeli matka ma HBe+ to noworodkowi podajemy Gamma anty HBs? Bo rozumiem, że gdy jest anty-HBe Ag+ to mamy do czynienia z serrokonsekwencją i immunoglobuliny noworodkowi niw dajemy. A co z określeniem HBe+ i Anty-HBe+ - czy w przypodku takiego zapisu noworodka szczepimy?