Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

teletubiś

artykuł o tolerancji - pomocy

Polecane posty

piszę artykuł o tolerancji dla jednego z magazynów społeczno-kulturalnych. Proszę w zwiazku z tym o pomoc - odpowiedzcie na te pytania: 1. co to jest tolerancja 2. czy Polska jest krajem tolerancyjnym Odpowiedzi moga byc opublikowane, wówczas podpisze je nickiem chyba że ktoś chce inaczej dziekuje i pozdrawiam

Gość wspolczuje
ciezko pisac o czyms tak abstrakcyjnym

Gość tolerancaj

Gość tolerancja
tak,jest tolerancja ale nie w Polsce! Nasz nowy prezydent jest przykladem jednego z najbardziej nietolerancyjnej osoby homofob jakich mało,wg ktorego homoseksualisci (wg niego dewianci okrutni) nawet nie powinni na ulice wyjsc bo to wstyd,wstyd dla kraju,a tymczasem inne kraje sie z tego smieja. porazka-mozesz pisac o tolerancji ale przykładow bedzies z musiała szukac w innych krajach bo w polsce wszystko co odbiega z gory ustalnych norm jest dewiacja i czyms nienormalnym.Nawet własnego zdania nie mozna wyrazic Nie wiem czy chcesz pisac o tolerancji ogolnie czy tylko w odniesieniu np do jakiegos kraju czy grupy osob?

chce napisać co sadza ludzie na temat tolerancji z naciskiem na nasze własne podwórko. Albo: Jak ludzie rozumieją tolerancję?. Materiały tu zgormadzone będą źródłem cyatów, stanowią rodzaj sondy internetowej.

1.Tolerancja dla mnie to zgoda na odmienność. Świadomość zróżnicowanych potrzeb, postaw życiowych, poglądów. To próba zrozumienia drugiego człowieka, z którego pogladami mam prawo się nie zgodzić, natomiast nie mam prawa ich dyskredytować tylko dlatego, że są różne od moich. Oczywiście pomijam tu poglądy, zachowania i postawy ewidentnie złe czy szkodliwe, bo wtedy zgoda na nie jest złem. 2. Polacy lubią myśleć o sobie, że są tolerancyjni. Dla naszego społeczeństwa tolerancja jest czywś pozytywnym, pozostało to w nas z czasów szkolnych, kiedy uczylismy się o wielkiej Rzeczpospolitej, europejskiej ostoi tolerancji... Wiele osób deklaruje tolerancję, bo to w dobrym tonie w niektórych kręgach, ale już po kilku minutach rozmowy okazuje się, że ta tolerancja jest tylko w sferze słownej. Podam przykład mojej babci - gdyby ktoś zarzucił jej rasizm, oburzyłaby się, gdybym jednak przyprowadziła na niedzielny obiad czarnoskórego chłopaka i powiedziała - to jest mój przyszły mąż, potrzebowałaby dużo czasu, żeby się z tym pogodzić. Przy czym argumenty byłyby typu \"bo on ma takie brzydkie usta, i co powiedzą ludzie \" . Część Polaków jest bardzo konserwatywna, to co nie mieści się w ich ustalonym porządku, co jest nowe, odmienne, z gruntu określane jest jako szkodliwe i złe. I nie wykazuje chęci poznania i zrozumienia, nawet nie akceptacji, a tolerowania zjawiska. Z drugiej strony, ponieważ polska nietolerancja w większości przypadków wynika chyba z uprzedzeń i lęków przed obcością, a nie jest nietolerancją podniesioną do rangi ideologii, nie jest aż tak agresywna mimo wszystko. W każdym razie j e s z c z e, bo niestety, są ludzie, którzyte uprzedzenia próbują wykorzystać do swoich celów, manipulują nimi coraz sprawniej i to jest moim zdaniem bardzo niebezpieczne zjawisko.

Gość Biały Fan 83
Tolerancja- to inaczej możliwość porozumiewania się człowieka, z innymi ludźmi, niezależnie od ich odmienności.Tolerancja moim zdaniem polega także na nie obrażaniu innych ludzi z racji na ich wyglądu zewn. wyznania, itp. Czy Poska to kraj tolerancyjny ??? Odpowiedź na to pytanie jest oczywista! NIE! i całe szczęście :) Choć i tak pedały panoszą się na ulicach miast krzycząc o swojej normalności, i domagająć się równych praw! A lesby mówią o "miłości lesbijskiej" której nie ma! bo oczywiście być nie może, a co gorsza o wierze w Boga. Zasłaniają się przy tym brakiem tolerancji w Polsce, i zacofaniem ludzi, i Kościoła. To zagadnienie to zaledwie część większej całości, wypływającej z tak umiłowanego przez "polaczków" Zachodu, tego samego który sprzedał Polskę w każdej wojnie, i w każdym zaborze.I nic to dla nich, że zginęło wielu ludzi. Historia znowu zaczyna zataczać koło, w celu zgnębienia katolickiej wiary, tym razem pod pretekstem tzw."tolerancji"W rzeczywistości to kolejna agresja tym razem psychologiczna. Najśmieszniejsze w tym wsztstkim jest to, iż feministki bratają się ze zboczeńcami, a bardzo chodzi im podobno o prawa kobiet. Szkoda tylko, że zboczone interesy są dla nich ważniejsze niż życie, zdrowie, i bezpieczeństwo tych maltretowanych kobiet, których tak bardzo chcą bronić. Żenujące, naprawdę wstyd i hańba. To właśnie jest TOLERANCJA w polskim wydaniu- HAŃBA!Nad tym tematem nie warto dłużej się rozwodzić. Dziękuję!!!!

Gość babcia super jajo
tolerancja to szanowanie odmienności innych, ktora jak wiadomo wszem i wobec nie jest główną cechą naszego nowego rządu . Lpr propaguje narodowy nacjonalizm:| czy to nie jest śmieszne? hahaha skini w rządzie:D:D no i to tyle :)

Gość maraX
czy tolerancja zawsze oznacza akceptacje, czy jedynie przyjecie do wiadomosci, ze cos istnieje?? czy tolerancja oznacza akceptacje i czy akceptacja oznacza adopcje??

1.Tolerancja dla mnie to poszanowanie, akceptowanie poglądów innych, ich odmienności, pozwolenie na realizowanie ich -często odmiennych - potrzeb i preferencji. 2.Tolerancja jest ostatnio bardzo trendy;), trendy jest być otwartym na innych, akceptowac ludzi bez wzgledu na to jakiej sa rasy, wyznania, orientacji. Ale mysle, ze kiedy ktos mowi ze jest tolerancyjny, to najczesciej nie jest. Trudno obecnie byc tolerancyjnym, trudno tolerowac wszytsko i wszytskich zwlaszcza jesli cos uderza w nasz system wartosci.. w utrwalony od wiekow model np. model rodziny, trudno wowczas akceptowac to ze geje maja ochote wchodzic w zwiazki malzenskiei adoptowac dzieci. Mysle ze Polska nie jest krajem tolerancyjnym, bo stereotypy zawsze byly i beda.. zawsze bedzie stereotyp murzynka Bambo co w Afryce mieszka. Wiekszosc ulega powszechnej opinii spoleczenstwa. Chociaz wydaje mi sie ze z tolerancja jesli chodzi o kolor skory w Polsce nie jest tak zle, nie ma - albo ja nie zauwaylam;) - zadnej zewnetrznej dyskryminacji osob o innym kolorze skory niz biala. Polska pod tym wzgledem jest bardziej tolerancyjna niz np. USA. no a jesli chodzi o orientacje seksualna .. mysle ze ostatnie wydarzenia mowia same za siebie :)

moze nie tyle akceptacje co pozwolenie by ktos myslal inaczej i nie rzucanie do niego jajkami z tego powodu

Gość tobie zapłacą nie nam
więc pisz, zgnilizno i nie ociągaj się :P

Gość ja12345
napisz do jakiego artykułu to piszesz w jakim miescie?

Gość czego marudzisz
Kilka osób Ci pomogło :P

Ahhhhh.... no to może jeszcze ja sie wypowiem :P Dla mnie tolerancja to akceptacja poglądów i stylów życia innych, o ile oczywiście są zgodne z prawem (czyli na przykład pedofilii nie będę tolerować) Tolerancja w Polsce? No cóż... jakby Ci to powiedzieć... do tego czasu był pewien pozór tolerancji; partia rządząca wywodziła się z lewicy, Polacy zresztą bardzo lubią być tolerancyjni, żeby nie odstawać od zachodu. Teraz jednak, kiedy władza sie zmieniła, poglądy rasistowskie mają nawet pewien poklask. Nie wiem, czy ktoś widział te żółte plakaty w Krakowie(podejrzewam, że w innych miastach też)- stop dewiacjom.Na tolerancję to nie wygląda. Swoją drogą geje i lesbijki przesadzają. Jeśli decydują się na homoseksualizm, to powinni być świadomi, że muszą zrezygnować z Kościoła, bo ten ich nie akceptuje. Oprócz tego chodzenie na parady jest co najmniej śmieszne i prowokujące. Ja na przykład nie chodzę na parady żeby zamanifestować mój heteroseksualizm. Jeśli ktoś chce być uważany za równego (normalnego), niech sie zachowuje normalnie. A tak na marginesie, Tubisek, to CHarytatywnie się pisze :]

Gość człowiek74
cccc

Gość bralczyk prof.
po cholere wygrzebujecie stare goowna?

Tolerancja to nie jest akceptacja, ale znoszenie czegoś/kogoś mimo, że nam sie coś tym kimś/czymś nie podoba.

Gość człowiek74
Tolerancja to bzdura!W Polsce obecnie panuje rasizm,dzięki Bogu że obozów nie ma bo kto wie????Jestem Romką i nie wstydzę się tego,ale nie mierzcie ludzi jedną miarą.Piętno TEJ CYGANKI pozostanie ze mną do końca życia.Staram się żyć uczciwie,pracuję!!!!!mój syn uczęszcza do Technikum Hotelarskiego uczy się rewelacyjnie,córka do czwartej kl.szkoły podstawowej.Jestem dumna że moje dzieci są wychowane w słowie Bożym które mówi KOCHAJ BLIŻNIEGO SWEGO JAK SIEBIE SAMEGO.W Polsce brakuje kultury, dobrego wychowania za to panuje nienawiść do CYGANÓW

skoro Polacy nie tolerują siebie samych to jak mają być tolerancyjni dla mniejszości narodowych i odmiennych kolorów skóry. Taka jest wlasnie Polska mentalność, jesteśmy niestety zacofanym krajem, bez poczucia wlasnej wartosci -> stąd brak tolerancji. Ale co mozemy na to poradzić? Polska była jest i będzie konserwatywnym państwem, i nic tego nie zmieni :O dziekuje

Gość człowiek 74
Bałam się że po mojej notce przeczytam niemiłe komentarze,ale mile się zaskoczyłam i zasmuciłam zarazem.Żyję jednak nadzieją że przyszłe pokolenia będą szły na przeciw uprzedzeniom rasowym,będą zasługiwały na obywateli państwa europejskiego.Ja mam dopiero34lata ale moja mama i babcia i prababcia i pra pra rodzili się w Polsce uważam się za obywatelkę Polski chociaż chwilami nie wiem czy chcianą.Kocham również mój naród w którym ktoś kiedyś powiedział CYGAŃSKIE ŻYCIE TO RAJ>oby kiedyś było tak w Polsce,a nie za granicą. Z uszanowaniem Ania

Gość Wyzdrowiała z gryppy uczennica
Ja dodam ci taką opinię, że charytatywnie pisze się przez CH, a nie H, aż dziwne, że osoba pisząca do gazety nie zna ortografii. Podejrzewam, że to twoje wypracowanie, nabierasz nas, chcesz, byśmy za ciebie odwalili robotę.

Gość Filozof-------14
Cóż gdyby spojrzec na tolerancje w Polsce z perspektywy tej garstki ludzi prawdziwie tolerancyjnych a nie ludzi udajacych akceptacje innosci to widzielibysmy nasz kraj jako gesta mase ludzi odmiennych i ludzi ktorzy te odmiennosc staraja sie zaakceptowac lub udaja aprobate.Publicznie o tolerancji w Polsce mowi sie wiele ale malo sie robi w kierunku spopularyzowania tej wartosci wsrod wiekszosci narodowej.Co do samego słowa"tolerancja" i jego znaczenia to wielu ludzi oczywiscie uznaje to wyrazenie jako "znoszenie" lub "akceptacje innosci",lecz tolerancja wedlug mnie jest wartoscia z ktora nie trzeba sie urodzic--- trzeba ja sobie wyrobic.W miare jak człowiek dorasta widzi przed soba wiele rzeczy sprzecznych z opinia publiczna-- i wlasnie w jego sprawie lezy zaakceptowanie wartosci ludzi mu przeciez pokrewnych ktorzy spełniaja "własna legende" jak napisał Coelho.takie jest moje zdanie jakie jest zdanie innych-----mam małe pojecie bo w dzisiejszych czasach nie ma az takiej swobody wypowiedzi jaka moglaby byc bez takich obiektow jak:np ojciec Rydzyk.ale zawsze bede tolerowal zdanie innych zgodne z prawem,Konstytucjąi moralnymi wartosciami.to tyle.Pozdro dla Tolerancyjnych i Tolerujacych!!!!!!!!!!!!!