Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

budka

Mam problem z OPIEKUNKA

Polecane posty

Mam opiekunke do dziecka, ktora jest w wieku mojej matki, jest dobra kobieta, tylko jakby tu powiedziec, oprocz tego ze nie jest wyksztalcona, to brak jej pewnych zasad kultury, powiedzmy, ze jest dosc prosta. Ta osoba, z punktu, mimo ze ja ciagle do niej mowie -pani, ona zaczela mowic mi po imieniu, mojemu mezowi po ok 3 mies, no to w sumie nic takiego, ale ja wolalabym z nia pozostac na per pani. Poza tym dosc niepoprawnie mowi po polsku, caly czsas walcze o ta wymowe z moim dzieckiem, ktore sila rzeczy, podlapuje jej slownictwo. Jednak najgorsze jest to, ze moje dziecko mowi do niej per babcia, ona tak to zalatwila sobie i ona utrzymuje przed innymi opiekunkami z piaskownicy, ze jestem jej rodzoną corka!!!! W swej naiwnosci, mimo ze sie domyslalam, powiedziala mi o tym!! Ja sie na to nie godze, pochodze z innej, inteligenckiej rodziny i nie chce zeby moje dziecko, badz co badz w swoim srodowisku uchodzilo za wnuczke, zreszta polowa osob sasiadow z mojego domu mysli, ze to moja matka, moja matka jest lekarzem mieszka daleko i rzadko przyjezdza, powiedzcie jak wybrnac z tej sytuacji ? Np. spotkala dzis kolezanke, a ta jej mowi, ze widzialam twoja corke, z zieciem i dzieckiem, tam i tam i tu nastepuje dokladny opis tego w co bylismy ubrani.

Gość onikkka
wyrzuc ja i tyle co z tego ze jest dobrym czlowiekiem dziecko bedzie jak wiesniak mowic i wszyscy beda ci epaluchami wytykac :O tyle jest mlodych kobitek po studiach co nie maja pracy a ty sie zastanawiasz :O

a czemu wybrałaś akurat tę panią do opieki nad Twoim Skarbem? Nie chcę Cię martwić, ale dziecko bardzo szybko \"łapie\" wzorce zachować i za niedługo nabierze manier tej pani. Moim zdaniem zwracanie się do pracowadcy (przecież dałaś jej pracę) po imieniu jest po prostu niegrzeczne, a już na pewno bez zgody pracodawcy a ta pani tej zgody nie otrzymała. Chcesz aby dziecko też zaczęło mówić do przypadkowo poznanych dorosłych po imieniu? Prostota tej pani może być dużą zaletą, ale jak mówisz, pani niepoprawnie się wysławia i kiedy dziecko nabierze tej maniery to może mieć pźniej problemy w szkole z językiem, może być obiektem drwin kolegów:( Oczywiście, mogę zrozumieć, że ta pani potrzebuje pieniędzy i może jest Ci szkoa się z nią żegnać, ale w końcu chyba Twój skarc jest najważniejszy... Jego dobro... Nie mogłabyś tej pani zatrudnić np. do sprzątanie a do dziecka kogoś kompetentnego? Nie chodzi tu o tytuł magistra, ale kogoś kto zna się na rzeczy ;) pozdrawiam, 3-maj się:)

onikka- wolalabym, raczej jej to jakos powiedziec, w zasadzie powiedzialam, ze ja przed jej kolezankami nie bede utrzymywac ze jest moją matka, ale jak grochem o sciane, no bo w sumie raz sklamala i to sie ciagnie; o wyrzuceniu nie ma mowy, dziecko sie przyzwyczailo, poza tym innych pretensji nie roszcze... ale z ta matka mnie wkurza!!!, moze ktos mi cos poradzi, zeby ona mnie zrozumiala, bo wydaje sie ,ze mnie ignoruje, moze sie wstydzi byc opiekunka i chce sie poczuc ciut lepsza? Moje dziecko ubiera w najlepsze , nowe rzeczy... zeby sie pochwalic?? Nie mam tez nic przeciwko temu, ale moze podpowiedzcie mi , co ona by mogla powiedziec zeby lagodnie odkrecic swoje klamstwo?

Gość najważniejsze...
dla ciebie jest co ludzie powiedza??????????????????????????

papaja- bylam postawiona pod murem na 9 do pracy, a dzien wczesniej zrezygnowala z nas umowiona opiekunka i polecila ja, nie mielismy wyjscia, a i potem dopoki dziecko nie mowilo bylo ok, zreszta bledow jezykowych sie nie czepiam, sama jest uczciwa, to tez wazne i kocha moje dziecko

Gość Maja bez jaja
Generalnie ważne jest czy ogólnie nie jest obciachowa kobietąnp.brudną,niegrzeczna do dziecka. Jak opiekuje sie dzieckiem dobrze to sobie daru,weźmiesz inną,ładnie mówiącą poprwanie,a może taka kraść i mieć 1000 innych wad!

tak jest to dla mnie wazne, jak cie widza, tak cie pisza, stare powiedzenie a poza tym, czy to takie dziwne, ze nie chce aby obca kobieta podawala sie za moja MATKE

Gość Maja bez jaja
Kobieto każdy ma wady jak to jej główna wada daruj sobie,chyba że kobieta nie ma zębów,śmierdzi i przynosi ci wstyd!

budka moim zdaniem to zakrawa na jakies problemy psychiczne skoro obca kobieta podszywa sie przed ludźmi za Twoją matkę...Normalny człowiek by sie tak nie zachował bo i po co? To nie jest całkiem normalne...Ja kategorycznie zażądałabym aby sprostowała tę sytuację bo Twoi znajomi, sąsiedzi zaczepiają Cię i musisz im sie Ty tłumaczyc czy cos w tym stylu...Powiedz, że to dla Ciebie bardzo niezręczne itd...

Gość to sama zostan
z dzieckiem a nie masz pretensje do prostej kobieciny ktora dba o twoje dziecko

Gość 1_8L
baba Toba manipuluje i tyle. Jeżdze po domach, udzielma korków, ale czegos takiego to jeszcze nie widzialam. Sorry, ae ja jestem z Wawy. Zapytaj ją wogóle dlaczego ona to robi?

sorry, ale nie wiem czy jest uczciwa... czy uczciwością można nazwać to że podszywa się pod Twoją Matkę? Może sama pochodzi z biednej rodziny a Ty jak wynika z Twoich słów nie masz problemów finansowych w ogóle żyjesz na poziomie i ona chce się dowartościować Twoim kosztem? Wydaje mi się, że jeśli prosisz tu na forum o radę bo coś Ci nie pasuje, to jednak masz jakieś wątpliwości co do tej Pani, czy rzeczywiście ona powinna zajmować się Twoim dzieckiem. Przyjrzyj się Twojej wypowiedzi - zaczęło się od jednego - kłamstw które rozpowiadaprzed znajomymi, potem zaczelas - moze nieświadomie wymieniać jej kolejne wady - prosta, nieładnie się wysławia, mowi po imieniu, itd itp. może po prostu nie chcesz zeby ona zajmowała się Twoim dzieckiem, na siłe szukasz wad... Nie chcesz - okej, masz prawo jako Matka, masz prawo wybrać taką opiekunkę jaka Ci się podoba. I jeśli czujesz ze ona nie jest odpowiednia, poszukaj kogos innego, zebys kiedys sobie nie wyrzucala ze nie zrobilas wszystkiego by np. Twoje dziecko nie mialo klopotów z wymową. niby banał, błahostka, ale jednak nie

Mel-----Ja nie wiem, nie wyglada na chora psychicznie, wydaje mi sie ,ze jej wstyd sie przyznac przed tymi paniami, ze ona pracuje u nas, mozliwe tez ze sytuacja materialna nasza jej imponuje, jak prosilam zeby wozek brala z garazu, to ona mi na to: ze teraz jest jak jakas business woman????:O nie wiem co to znaczy, moge sie tego domyslac ... my nie lezymy na kasie, mamy tylko troche wiecej niz ona i inaczej ja wydajemy, wakacje, jedzenie, no nie wiem po prostu inny model

Gość 1_8L
ta kobieta już Was wzięła "za buzię" - ona rządzi. Poza tym to chyba nie jest bezpieczne dla was, jesli bca babka jest informowana przez każdego kto Was spotka, co robicie.

Gość 1_8L
zapytaj ją DLACZEGO tak mówi, dlaczego podaje się za Twoją mamę

Gość no widzisz
wylalabym babsztyla na zbity leb. dziecko sie przyzwyczailo, to sie odzyczai.

Gość Zima zła
Może masz za duże mniemanie o sobie kochana? "Moja mama jest lekarzem" i co z tego , czy to czyni ja lepszym człowiekiem od tej pani? To może popros Twoją wykształcona mamcię ,żeby się wnusiem zajęła:P

poradzcie mi, jak jej to powiedziec elegancko, skoro jedno znaczace zadanie do niej nie trafilo? Podbuntujcie mnie troche, bo chyba w tych kontaktach z nia jestem za \'\'dupowata\" i chyba bylam zbyt bezposrednia...mea culpa, ale wszystko w granicach dobrego wychowania, moj maz twierdzi, ze trzeba tozignorowac, no ale to wkoncu ona sie podaje za moja matke, a nie jego...odpowiedzial mi- no faktycznie :O

Jeśli jak widać ta opiekunka Ci nie pasuje to zmień ją na panią, która skończyła szkołę opiekunek dziecięcych.Wtedy będziesz miała pewność, że przy takiej osobie twoje dziecko jest bezpieczne i prawidlłowo wychowywane - rozwijane.Od Pani z referencjami i dyplomem możesz wymagać profesjonalizmu itp a od przypadkowych osób - no cóż. Zapewne w twojej okolicy jest sporo agencji, które pomagają w doborze odpowiedniej niani. A koszt za taką usługę jest naprawdę nie wielki - a za to otrzymasz listę niań z odpowiednim wykształceniem, które co ważne pozytywnie przeszły test psychologiczne! i po spotkaniu z nimi na któraś możesz się zdecydować,jeśli żadna Ci nie odpowiada agencja szuka dalej, a jeśli którąś zatrudnisz to po 1 miesiącu pracy płacisz agencji bodajże 10% wypłaty opiekunki. Ja sama należę do takiej agencji i za ich pośrednictwem znalazłam pracę. Kożyści są ogromne - polecam wszystkim mamom szukajacym opiekunek dla swoich pociech. Pozdrawiam.

ale ludzie z problemami psychicznymi czy emocjonalnymi nie zawsze maja to wypisane na czole...Nie wiem jaka jest ta kobieta , nie znam jej nie będe oceniać ale wiem jedno gdybym ja miała jakis cień wątpliwości co do kobiety która zajmuje się moim dzieckim juz szukałabym nowej...Pozdrawiam!

Gość wlasniee
moze trafil swoj na swego

zima zla, to ze mja matka jest lekarzem, nie ma nic do rzeczy, ja tez jestem, chcialam tylko przez to powiedziec, ze jest mocno zajeta swoim zyciem zawodowym

Gość no widzisz
"dupowata" i to chyba mocno. przeciez to tylko praca. gdybys zle sie wywiazywala ze swoich obowiazkow, to zapewne by Ci podziekowano. tak samo jest chyba z opiekunka, no nie? chyba jestem slepa jak kret, bo w ogole nie widze problemu... Zima zła -- czy to chodzi o wyksztalcenie? cieszylabys sie, gdyby obca baba podawala sie za Twoja matke? Moze czekac az bardziej wejdzie w role, co?

Gość Zima zła
Nie możesz oceniac ludzi po braku wykształcenia. Mną zajmowała się babcia , kltóra nawet podstawówki nie ukończyła, wojna jej na to nie pozwoliła. Była jednak najwspanialszym człowiekiem na ziemii, potrafiła mi dać to czego nie dała mi moja wykształcona matka.

Gość onaaaa......
Nie obraź sie, ale nie wiem kto gorzej wychowałby Twoje dziecko..... Wydajesz sie strasznie zarozumiałą snobką. Niedługo chyba zaczniesz dobierac dziecku koleżanki i kolegów zeby przypadkiem nie zadały sie z kims kogo rodzice są gorszego statusu społecznego niz Ty Czasem większa słoma z butów wystaje córeczce pani dokror niz córce krwacowej

Gość co zrobić
zima zła, a Twoja babcia też podawała się wszędzie za Twoją matkę?

Gość Zima zła
Mam wrażenie ,że jednak tu chodzi o to ,że ona jest zbyt prosta dla tej rodziny lekarzy. Sama autorka jako główną wadę wykazuje brak edukacji, pomijając podawanie się za jej matkę.

Gość Zima zła
Po co w takim razie pisze o braku wykształcenia i nieumiejętności wysławiania się?! Mogła tylko pisać ,że kobieta poprostu podaje się za jej rodzinę.

Gość see above
a ja ci radze, popytaj roznych osob moze znaja kogos porzadnego uczciwego i odpowedniego dla twoejgo dziecka bo z tego co tu opisujesz ta pani moze sie okazac niebezpieczna na dluzsza mete TU CHODZI O TWOJE DZIECKO!!! zycie pisze rozne historie takze i tragiczne a wariat potrafi tez udawac wiec nie daj sie zwiesc pozorom uwazam ze rozmowa jest konieczna-kawa na lawe kulturalnie tak zeby prosta pani zrozumiala i zobacz co dalej jesli nie jest wariatka to nie powinna sie mscic czy cos w tym stylu powodzenia