Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nescafe

Co to jest konflikt serologiczny?

Polecane posty

Gość ćwierć mrówki
wyguglaj sobie

Z biologii pamietam ze jest problem w ciazy, jesli meski potomek ma inne RH niz matka, wiecej znajdziesz nizej :) http://www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=648 niezgodność serologiczna jest sytuacją w której na krwinkach czerwonych płodu występują antygeny układu czynnika Rh lub antygeny grup głównych, które są nieobecne na krwinkach matki. Do konfliktu serologicznego dochodzi wtedy, kiedy matka w wyniku immunizacji rozpocznie wytwarzanie przeciwciał przeciwko krwinkom płodu jak ma to miejsce w konflikcie w układzie Rh. W konflikcie w układzie ABO za uszkodzenie krwinek płodu odpowiedzialne są przeciwciała naturalnie występujące we krwi matki. Choroba hemolityczna do której dochodzi w wyniku konfliktu serologicznego jest złożonym procesem w efekcie którego dochodzi do rozpadu krwinek czerwonych płodu (hemolizy). Należy podkreślić, że jest to wyłącznie choroba płodu całkowicie bezobjawowa dla matki. Najczęściej występuje konflikt w układzie grupowym Rh i ABO. Konflikt w układzie Kell występuje rzadko , ale ma równie silny przebieg jak w układzie Rh, natomiast konflikty w innych układach występują sporadycznie. Ryzyko konfliktu Rh obniża się przy współistnieniu konfliktu w grupach głównych

Gość chcesz prosto
matka Rh - ojciec Rh+ = konflikt + ojca dziedziczy dziecko i organizm matki traktuje płód jako coś co trzeba wyeliminować- bo ma przeciwciała przeciwko +

Gość chcesz prosto
badasz tyko swoja krew bo ojca krew jest bez znaczenia.Jak ty jestes Rh + to ojca krew niewazne jaka jest

Gość chcesz prosto
Twoj wynik Rh - sprawia dopiero ze trzeba zbadac i krew ojca

Gość a ja mam Rh minus
usmieszka>> wszystko dobrze napisałaś, ale z jednym wyjątkiem: obojętnie jaką płeć ma dziecko. tutaj chodzi o Rh matki i ojca.

Chodzi tylko o Rh matki, jeśli ma - , wtedy i tylko wtedy jest konflikt. Zdawałam maturę z biologii :D Przy pierwszej ciąży zazwyczaj wszystko jest w porządku, problemem mogą być kolejne ciąże. Moja ciotka ma Rh - i pierwszą ciążę donosiła, z trzema kolejnymi miała problemy, ale teraz znowu urodziła chłopczyka.

Gość no widzisz
niech zyje RH - !!!