Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość slubik

właśnie się dowiedziałam że po slubie konkordatowym nie możną wziąść rozwodu

Polecane posty

Gość slubik

tylko w watykanie, bo nie ma slubu cywilnego. Akta podpisuje się w kościele i w razie chęci rozejscia sie trzeba starac sie o rozwód w watykanie to prawda????

NIe. Ślub konkordatowy, to cywilny i kościelny w jednym. Cywilnie możesz go rozwiązać. Ale dla kościoła jest i tak ważny.

Gość zeberka
Kto ci takich rzeczy naopowiadal? Oczywiscie,ze mozna wziac rozwod. Tak,jak w przypadku kazdego cywilnego slubu (Konkordatowy,to koscielny + cywilny).

Gość grusza
jak dla mnie to dziwne, aby pzred ślubem martwic się o to, że rozwodu nie mozna wziąć....

Gość w kościele katolickim
nie ma rozwodów, nigdy nie było, dlaczego przed ślubem myslisz o rozwodzie? Jak masz wątpliwości czy przesłanki ku temu, to daruj se ten slub

Gość MjakMiłość
Wszystko sie moze zdarzyc to jest bardzo rozsądne mysleć o rozwodzie przed ślubem. popieram

Gość MjakMiłość
Wszystko sie moze zdarzyc to jest bardzo rozsądne mysleć o rozwodzie przed ślubem. popieram

Gość bzdury do jasnej ciasnej
Po pierwsze kto zeniac sie od razu mysli o rozwodzie???????????????????? :-o Po drugie przy kazdej kurii istnieja sady biskupie w ktorych mozna stwierdzic czy malzenstwo bylo zawarte wazne, jesli nie mozna je uniewaznic, najwyzszym szczeblem jest stolica apostolka (moi znajomi to zalatwili po 10 latach, jeszcze jak zyl Jan Pawel II) ale mieli mocne podstawy (on zatail ze jest bezplodny) Nie ma rozowdow w Kosciele mozna tylko slub uniewaznic. Mimo wszystklo powodzenia :-o 🖐️

Gość mam pytanie
Czy jezeli zona przed slubem twierdzial,ze chce miec dzieci,a po slubie zmienila zdanie i nie chce miec dzieci-to czy mozna slub koscielny uniewaznic?

Gość grusza
jak któres nie chce dzieci - to mozna uniewaznic kościelny; wśród znajomych dalszych miałam taki przypadek;

Gość watykanistka
piszę, bo uderzyło mnie to,że chcesz brać ślub w watykanie, a nie wiesz na czym to polega. Otóz by móc wziąć ślub w Watykanie (mozna jedynie ślub kościelny), musisz mieć wcześniej zawarty slub cywilny w swoim kraju. Dodatkowo zaświadczenie biskupa oraz proboszcza o tym, że jesteś praktykująca. To nie wszystko. Najlepeij szukać w kurii odpowiedniego księdza, który zajmuje sie kontaktami z Watykanem i prosić go o poprowadzenie sprawy We wszystkich krajach procedura jest taka sama. Piszę, bo moja koleżanka brała ślub koscielny w Watykanie, więc wiem, jak to wyglądało. Aha, mogą wyznaczyć Ci termin ślubu w ciągu np tygodnia od otrzymania informacji i trzeba być na to przygotowanym. Poza tym kto powiedział, że nie można się "cywilnie" ozwieść? Skoro sie jest małżeństwem z prawa cywilnego w swoim kraju. Pozdrawiam i powodzenia, zacznij szukać jakiegoś kontaktu w kurii:)

Gość watykanistka
A jeżeli chodzi o kokordatowy, to można , przecież jest to normalne małżeństwo cywilne. Ludzi, skąd wy bierzecie takie niesamowite historie!!!!!!!!!! Ślub konkordatowy to ślub kościelny ze wszystkimi skutkami prawnymi i cywilnymi. Rozwodzić się po nim też można, tylko, że cywilnie. Dla kościoła nie ma rozwodów, bo małżeństwo to sakrament i ślub może byc tylko unieważniony z pewnych przyczyn.