Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _frezyjka_

Metody naturalne - kto stosuje?

Polecane posty

Gość lek med
mogą przypadac na czas kiedy powinien wystąpić "prawdziwy" ale często jest inaczej-kobiety często mówią ze mają krwawienia raz co 2 tygodnie a raz co miesiąc lub dwa miesiące-czyli zupełnie nieregularnie

Gość lek med
to zalezy od przyczyny tego krwawienia.-bo są one rózne

Gość pomaranczowata
ahaa...czyli to srodcykliczne popaadlo akurat na ten czas kiedy powienien byc okres a one myslac ze to bedzie okres sie kochaly...tylko sie potem okazalo ze to jednak nie okres...mnie by chyba troche zdziwilo ze mam "okres" bez objawow..chyba ze nie kazda kobieta tak przezywa zespol napiecia przedmiesiaczkowego;]

Gość pomaranczowata
przepraszam jesli niektore moje pytania moga sie wydac dziwne, ale ostatnio zaczelam duzo o tym myslec i jestem bardzo wnikliwa, wiec to stad sie bierze;]

Gość lek med
niekażda.Ale "okresy " tez sie różnia-dłuższe krótsze mniej lub bardziej obfite (u tej samejkobiety) jeżeli dodatkowo są nieregularne to można podejrzewać krwawienie śród. Ostatecznei wyjaśnia to pomiar temperatury.

Gość lek med
spoko-tu znajdziesz -jeżeli nie odpowiedz na każde pytanie-to życzliwe i cierpliwe duszyczki :-)))

Gość pomaranczowata
hmmm..to mnie uspookoilas, a w zasadzie uswiadomilas, dzieki;] przynajmniej wiem wreszcie ze niemozliwe jest taka zupelnie druga owulacja w ciagu cyklu (bo tak na logike, to i okres musialby byc drugi raz tak niedlugo bo cos sie z ta druga kom. jajowa musi stac) i ze jezeli czuje objawy PSM to to bedzie miesiaczka, a jesli krwawienie bez objawow to z tym ostroznie bo o nit to co wiekszosc mysli. czy to nie mogloby byc latwiejsze ;]

Gość pomaranczowata
nieregularne tzn???

Gość lek med
to znaczy nieregularne miesiączki-cykle o różnej długości

Gość pomaranczowata
aa... i jeszcze cos. bo pare razy slyszalam cos takiego ze bedac w cizy , pare pierwszych miesiecy ma sie jeszcze okres. ale czy to prawda? a moze to jest wlasnie to srodcykliczne?? bo pisalas ze nie mozna zajsc w ciazy w ciaze, a w takim przypadku jaki przytoczylam byloby to mozliwe, wiec to chyba jakas bzdura. ale ja nie wiem. dla mnie sie wydaje dziwne zeby kobieta w ciazy dalej miala okres..;/

Gość pomaranczowata
a czy dlugosc i obfitosc miesiaczek moze sie zmieniac z wiekiem?? bo kiedys mialam 6 dniowe, a teraz tak od roku mniej wiecej 4-5 i nie tak obfite...tego 4-5 dnia to poprostu widac ze juz dobiega konca...tyle ze zawsze pierwszego silny bol brzucha...aa... a podczas tych srodcyklicznych boli brzuch???

Gość lek med
właśnei-nie okres tylko krwawienie-moze nie śródcykliczne ale takie ze zmainy stężenia hormonów.(w ciązy),Nie rozumiem tylko czemu piszesz ze "mozliwe" w atkim przypadku jak piszesz

Gość lek med
to jakie są odczucia w przebiegu krwawieniaśród. zależy od jego przyczyny.Można się czuć jak przy normalnym okresie lub nie czuc go wcale.Miesiączki zmieniaja sie z wiekiem (pod kazdym kątem)

Gość pomaranczowata
chodzilo mi o to, ze jezeli kobieta w ciazy nadal mialaby prawdziwy okres, tzn ze normalna owulacje, czyloi kom jajowa moglaby byc zaplodniona, a skutkiem tego ze nie jest zaplodniona jest okres...przepraszam za niejasne formulowanie mysli;]

Gość lek med
hormony ciązowe blokują owulacje-na całą ciążę-AUTOMATYCZNIE (progesteron tak robi)

Gość pomaranczowata
ok czyli mozna sie czuc jak przy normalnym okresie, ale wczesniej nie wiemy ze owo krwawieniesrod. nadejdzie, tak jak to wczesniej ustalilysmy..bo to taka wredna niespodzianka dla kobiety, bez objawow przed...a czy te krwawienia spotykaja kobiety w kazdym wieku??? bo o ile pamietam to nie przypoominam sobie zeby mi sie krwawienie w srodku cyklu , takie oprocz okresu, przytrafilo, a mam 21 lat.

Gość lek med
oj trudno pwiedziec ile kobiet -trzeba by było badać (ALBO MIERZYC TEMPERATURE) biorąc pod uwagę ze moga przypadać w czasie spodziewanej miesiaczki to moze byc qwięcej niż myslimy.

Gość pomaranczowata
to skoro one blokuja owulacje, to bez owulacji nie ma okresu, czyli nie ma tez PSM i takie krwawienie nie jest okresem tylka ta "niespodzianka";]

Gość lek med
no

Gość pomaranczowata
a moze byc jednoczesnie okres i to krwawnienie??? no powszechnie sie uznaje ze seks podczas okresu jest bezpieczny. a z tego by wynikalo ze niekoniecznie

Gość pomaranczowata
pomijajac ze to niehigieniczne;]

Gość lek med
eee przesadziłaś :-) czemu niby jedno i drugie :o ale tak właśnie-miesiączkę uznaje sie za "bezpieczny czas" a to nie tak (no chyba ze wiemy ze to prawdziwa miesiączka )

Gość lek med
znikam na czas prysznica ;-) jak nie padne po nim to jeszcze tu zajrze -jeśli nie to pewnie jutro.

Gość pomaranczowata
to w takim razie papa:]

pomaranczowata a moze byc jednoczesnie okres i to krwawnienie??? no powszechnie sie uznaje ze seks podczas okresu jest bezpieczny. a z tego by wynikalo ze niekoniecznieMoże wystąpić owulacja w trakcie miesiączki (tu już nie dojdziesz, czy wystąpiło plamienie okołoowulacyjne) ale zdarza się to bardzo rzadko i najczęściej przy cyklach krótkich lub nieregularnych (bywa tak też przy Zespole Policystycznych Jajników - głównie ze wględu na ową nieregularność).Takie sytuacje da się jednak przewidzieć w przypadku kiedy obserwujesz swoje cykle, mierzysz temperaturę i zpaisujesz wszelkie zmiany zachodzące w tym czasie w Twoim organiźmie. Na podstawie długość cykli oraz skoków temperatur po roku badań ma się już zazwyczaj wyraźny obraz. 2-3 cykle to żadna podstawa do wnioskowań (to na wypadek gdybyś zapytała - czemu tak długo :) )

ja w swojej naiwności myślałam, że cały problem czy to miesiączka czy śródcykliczne rozwikłać można jedną kwestią: skokiem temperatury - był przedtem skok, znaczy się miesiączka, nie było skoku, znaczy się co innego:) poza tym, jakoś nie zawracam sobie głowy takimi abstrakcjami jak podwójna owulacja, czy owulacja w czasie miesiączki, tak samo jak biorąc tabletki nie szalałam, że będę w tych 0,x % kobiet, które jednak zaszły w ciążę mimo brania. na marginesie, mój drugi cykl już nie jest taki wzorcowy, jak w zeszłym miesiącu, temperatura rośnie od czterech dni po jednym stopniu, w sobotę zasuwam na wesele przyjaciółki i z niego prosto na pociąg, więc na te osławione trzy niezakłócone temperatury na poziomie wyższym chyba przyjdzie mi nieco poczekać... ech życie. ngLka - skończył mi się na ff VIP trial:( pytanie z cyklu Polak potrafi - zakładałaś nowe konto, żeby mieć znowu te gratisy wszystkie? czy teraz ten program zaznaczy mi koniec fazy drugiej? na moje powinien już to zrobić, 4. temperatura pow. poziomu temp. niższych? pozdrawiam

pani_wonka ngLka - skończył mi się na ff VIP trial pytanie z cyklu Polak potrafi - zakładałaś nowe konto, żeby mieć znowu te gratisy wszystkie? czy teraz ten program zaznaczy mi koniec fazy drugiej? na moje powinien już to zrobić, 4. temperatura pow. poziomu temp. niższych? Hahaha Amerykanie to się już nauczyli tego, co Polak potrafii nie masz możliwości ponownej rejestracji z tego samego kompa :DPowiem tak - nie wiem jak teraz wygląda ten nowy VIP, ja ostatnio miałam jeszcze na starych zasadach ale będzie dalej zaznaczał tempki tylko bez opisów co się dzieje w danej fazie, czyli: temperatury, bez zaznaczenia o dodatkowych informacji na wykresie (drinkig, tender nipples itd). Nie będzie też odliczać cyferkami dni fazy lutealnej (1, 2, 3...), będziesz musiała sama podliczać. Nadal będzie zaznaczać owulację ale chyba nic poza tym.

Gość pomaranczowata
dzieki ngLka;]

Gość nie wiem co zrobić....
Bardzo proszę o radę.Kilka miesięcy temu urodziłam dziecko.Teraz jestem szczęśliwą mamusią ale wtedy, gdy dowiedziałam się o ciąży miałam niemal depresję.Też stosowałam metody naturalne, przez ponad rok z powodzeniem, i nagle bum!ciąża... Teraz chcę zapobiec kolejnej ciąży no i stąd moje pytanie...Czy zaufać ponownie NMPR????Strasznie się boję z drugiej jednak strony co mi pozostaje?Sex w gumce nie dla nas, tabletki-boję sie skutków ubocznych i tej całej ingerencji w hormony, spiralka nie wchodzi w rachubę...WIĘC???? Przez ten rok gdy stosowałam met. naturalne było tak super wiedziałam co, kiedy się dzieje, czułam kontrolę nad swoim organizmem, płodnoscią , byłam bardzo zadowolona no ale...WPADŁAM!!!Nie chcę drugi raz przechodzic przez to samo... Zastanawiam się czy warto jeszcze raz spróbować czy zdecydować się jednak na tabletki. Dodam, że po tamtej wpadce mój mąż baaaardzo sceptycznie podchodzi do NMPR... Poradzicie mi coś???