Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wspomnienie z prl-u

Archiwum Prl-u

Polecane posty

--> belkotka Zrób konkretne porównie. Bo samo stwierdzenie że było \"lepiej\" do mnie nie przemawia. Ja pamiętam \"tamte\" czasy.

Gość V I X E L I
No lepiej lepiej... I te więzi międzyludzkie zadzierzgnięte w kolejkach po żeberka albo salceson... Nie to co teraz... :-o

Gość Rodzic
Ja tez jeszcze sklerozy nie mam. I dokladnie pamietam, ze wtedy za mieszkanie placilem 1/10 wyplaty, jak jest teraz - kazdy wie :O

Co do ludzi tez się zgadzam, egoizm i konsumpcjonizm, brak jakichkolwiek wartości (nie mam na myśli katolickich)

Oooo, ja też jeździłam z mamą z Mokotowa na Pragę, moja ukochana babcia tam mieszkała, jechałyśmy \"4\" prawie godzinę.....

Gość wspomnienie z prl-u
🖐️ ooooooo jak miło, rozpisaliście się kochani...a ja już myślałam, że nic z tego :D Myrevin...nie mam sklerozy :) czasy były ciężkie, jak zaznaczyłam lecz żyło się łatwiej, miałam na myśli, że ludzie byli inni...dzisiaj każdy sobie rzepkę skrobie...:o kiedyś jak ktoś potrzebował pomocy; otrzymywał ją od bliskich, od obcych a dziś...idź i powiedz, że potrzebujesz pomocy np. do sąsiada...co ci odpowie, albo radź sobie sam albo u nas bieda aż piszczy... fakt w sklepie mało było albo wcale...sama pamiętam jak stałam pod rzeźnikiem od 3 rano aby dostać kawałek padliny a teraz idziesz i kupujesz...jak masz pieniądze ;) święta były całkiem inne, zapach pomarańczy jak już tu ktoś zauważył, zapach szyneczki itp. program telewizyjny też był inny, zaczynał się od południa a kończył w nocy ok. 1, w poniedziałki "Teatr telewizji" w czwartki filmy kryminalne "Kobra" itp a teraz lecą te wszystkie badziewia i nie wiadomo co oglądać...już nie wspomnę o bajkach...wczoraj moje małolaty oglądały bajkę i wkurzyłam się, bo jak w bajce dla dzieci jedna postać do drugiej może powiedzieć "ty szmaciarzu lub głupek z ciebie" to nie jest wcale edukacyjne! wiem, że usłyszą to na ulicy, od kolegów lecz po co utrwalać jeszcze to w domu...? jeszcze coś...może to będzie niektórych śmieszyło ale jak kiedyś chodziłam do kościoła to chciało mi się tam iść...ksiądz na gitarze grał albo zakonnice, msza dla dzieci była tylko dla nich i docierała do dzieciaków a teraz jedna kołomyjnia...bleblanie o niczym i o wszystkim... większy szacunek do osób starszych był, w tramwaju lub autobusie to głupio było nie wstać jak staruszek stał obok ciebie a teraz młodzież porozsiada się na fotelach aż spodnie w kroku pękają i nie ruszy się choćby starsza osoba mdlała :o oj teraz mamy ciężkie czasy, nie żyje się wcale łatwo, nawet jeśli ma się pieniądze, wyścig szczurów...zakłamanie, krętactwa, oszustwa, kradzieże, pedofilia, modrobicie, nie mówię, że tego nie było ale chyba mniej niż teraz...🖐️

Gość Tigana
Uwielbiałam "Sondę", a jak byłam młodsza to "Zwierzyniec".

i te slynne talony na damskie majtki, ktore dostawaly Panie ale tylko te , ktore okazaly zaswiadczenie , ze pracuja na drabinie. ech ... czasy... i obyczaje.