Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wspomnienie z prl-u

Archiwum Prl-u

Polecane posty

Gość wspomnienie z prl-u

🖐️ Czy ktoś z was pamięta jeszcze.... Adama Słodowego...? i jego wymyślne konstrukcje? Z kamerą wśród zwierząt...prowadzących Gucwińskich? Piątek z Pankracym...śmiesznego psa kukiełkę? I jeszcze wiele innych programów jakże śmiesznych i zapomnianych, tandetnych do bólu ale bez przemocy i pouczających dla młodzieży... Sonda... Teleranek...niewidzialna ręka...? 5-10-15...dawna wersja? bajki z tamtych lat...Żwirek i muchomorek, Bolek i Lolek, Myszka Miki... Kiedyś czasy może i były ciężkie ale jakieś łatwiejsze... 🖐️

Gość wspomnienie z prl-u
naprawdę nikt nie pamięta?

ależ oczywiście, że pamiętam w końcu sie wychowałam na tym :) a Pan Tik Tak to był mój ulubieniec

\"07 zgłoś się\" i \" Alternatywy 4 - nic lepszego nie da się wymyśleć!!!!

Pamiętam. Ale wcale nie uwarzam żeby czasy były łatwiejsze. Tylko człowiek ze sklerozą moze wypisywać takie rzeczy. :o

Gość belkotka
latwiejsze...

pamiętam.....i święta były jakby bardziej uroczyste...a może to dlatego tak wspominamy, bo to nasza młodosć i w jakich czasach nie miałaby ona miejsca, zawsze będziemy do tego tęsknić......

Gość belkotka
co to za czasy? boje sie napisac,ze wtedy było łatwiej? ale tak czuje

Gość belkotka
i te zakladowe paczki dla dzieci pracownikow,bale karnawalowe. zapach pomaranczy,gumy donald.

Łatwiej było o tyle, że każdy mial pracę i mieszkanie i nie musiał uczestniczyć w wyscigu szczurów, żeby nie wypaśc z rynku.

Gość belkotka
nigdy do pzpru nie nalezalam,ale mialam nadzieje,moze to moje pokolenie takie przegrane?nie odnalezlismy sie.za starzy na zmiany,za młodzi na emeryture.przedtem była nadzieja, na mieskzanie..na prace..teraz nawet marzen o wląsnym mieszkaniu nie am..o pracy sie marzy..jak sie znajdzie 560zl i wyplacą ci pensje tomoze przezyjesz kolejny miesiać..

{ Łatwiej było o tyle, że każdy mial pracę i mieszkanie } W obozie pracy tez każdy ma zajęcie. A to z mieszkaniem to tez bzdura. Kaðy miał bo do większego mieszkania zawsze można było kogos dokwaterować. Mnie z pełanym wkładem na książeczce mieszkaniowej \"oficjalnie\" obiecywano mieszkanie za 25 lat.

--> belkotka W głowie Ci sie przewróciło z dobrobytu. Ot co. Moja pierwsza wypłata(1985 rok) to 15000 zł (cos tak) Tyle kosztowała kurtka zimowa. Dziś zarabiam 1000 zł. Kurtka zimowa w adidasie kosztuje 399zł. Nie widzisz różnicy w zarobkach ? O_O

Gość belkotka
gowno prawda..jak oszczedzales to miales szanse na mieszkanie,a i jak miales prace to mogles na nie zaoszczedzic..teraz nawet jak pracujesz(mowie caly czas o malych maistach gdzie zycie plynie zupelnie inaczej niz w metropolii)..toledwo starcza na zycie..dawniej jeden pracowal utrzymal 5osobową rodzinke jak mama poszla jeszcze do rpacy to sie rodzice pobudowali..a teraz jeden pracuje to nie utrzyma nawet 3 osobowej rodziny a jesli dwoje no to zaczynasz jakos zyc..ale o budowie..oszczednosciach nei am mowy..

Miałam na myśli to, że ludzi nie wyrzucało sie na bruk, Myrevin a obozy pracy to mamy dzisiaj.

-->delicja Jesteśmy jedynym postklomunistycznym państwem gdzie nieodbyła sie lustracja. Ja w tym upatruje nieszczęścia Polski.

Gość belkotka
w 1985 roku pisalam mature..nie wiemile rodzice zarabiali..ale...zylo im sie o niebo lepiej niz teraz...teraz zyja w biedzie..