Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zwariowany21

napijmy sie piwa

Polecane posty

ło teraz ja 1o lat w browarze robiłem ...znam to od podstaw ....pytaj:D

...noooo! o ile w robocie w browarze mozna jeszcze o czyms pamietac, to fakt, nikt nie ukradnie ;-) i po co ten jezor pokazujesz?

jestem w stanie z detalami opowiedzieć jak sie robi piwo :P i mnie nie nie denerwuj

browar skład sie z warzelni, lezakowni , fermentacji.beczkowni. maagazynów i butelkowni oraz tanków pośredniczących:P

w warzelni gdzie jest serce browaru produkuje sie brzeczke piwną ze słodu, wod,cukru,chmielu, witaminy C, kwasu mlekowego:P

potem ta brzeczka piwna po ugotowaniu leci przewodawi na wydział fermentacji

Wiex Lauren Vel Kamilko :) Lece do Wawki 27 stycznia wiec wysle :) Chcesz porzadny polsko szedzki szwedzko polski... 27 stycznia bede w Polsce juz

to pomóż mi Lauren na wydziale fermentacji w kadziach fermentacyjnych dodaje sie do piwa drożdży w zalezności jakie ono jest ciemne czy jasne...górnego półapu lub dolnego pólapu:P

tam piwo przebywa w zalezności od zawartości balingu czyli ekstraktu chmielowego w piwie od 5 do 8 dno a potem spływa na wydzał lezakowni

potem w zalezności od zawartości balingu na dzale lezakowni piwo lezakuje od 30 dni do 180 dni np. portery ciemne

po osiągnięciu dojzałości piwo poddawane jest wymrażaniu i odzielaniu drożdży od piwa tzw klarowaniu i transportowane na dział butelkowni na tanki pośredniczącze

na butelkownii wiadomo .... w butelki , etykiety , kapsle , w skrynki , na palety i do magazynu i koniec :D no i jeszcze proces pasteryracji w 92Co

no styka bo bedziecie mi tu za chwile browar otwierać:D