Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fałszywa

IN VITRO dowiedziałam się po 21 latach...

Polecane posty

że jestem dzieckiem z probówki... płakałam jak bóbr gdy przez przypadek się o tym dowiedziałam od mamy. Teraz mam pustkę w głowie, nie wiem po co zrobiłam cały ten cyrk, ale jednocześnie nie wiem też co mam o tym myśleć... co czuć w związku z tym?

Gość a co cie to obchodzi czy
wyszłaś z fiuta czy ze słoika, jeden karabin, nie?

Gość wlasnie
bo niw wpada sie z probowka...;-)))

Gość tylko to
powinnaśczuć że twoi rodzice mieli ogromny problem aby mieć wymarzony skarb, małego dzidziusia i że bardzo chycieli mieć ...Ciebie i Pan Bóg trochę im dopomógł w tym szczęściu i posłużył się nowoczesną technologią i zlepił 2 komóreczki mamusi i tatusia poza ciałem mamusi ale za chwilkęwsadzono ciędo ciała mamusi z powrotem abyś mogła urosnąć i być piękną młodą damą i wielką radością mamy taty i Pana Boga który stworzył ciętak samo jak mnie ciebie i innych wesołych świąt kochana...głowa do góry:) świat jest dla ciebie a życie cię kocha bo powstałaś i żyjesz i jesteś Bożym dziełem

Gość Kasiaaaaaaaaaaaaa
Docenic rodzicow ze zrobili wszystko by dac Ci zycie. Z tego co wiem wiele trzeba posiwecic... nie tylko pieniedzy ale przede wszystkim czasu i wielu innych rzeczy ktore powinnas docenic. Jestes takim samym czlowiekiem jak wszyscy - pojawilas sie na swiecie z milosci pozdrawiam!!!! ps i podziwiam rodzicow

teraz już wiem że nie potrzebnie tak to przeżywałam... ale najbardziej wkurwiające było to że wszyscy o tym wkolo wiedzieli tylko nie ja... znajomi rodzicow itd

Gość Po prostu
No, wiesz jak możesz mieć pretensje??? Czy zdajesz sobie sprawę ile musiała Twoja Mama i Tato przejść żebyś była na świecie??? Na szczęście dziś medycyna czyni cuda. To naprawdę lepsze niż dowiedzieć się że jest się np. wpadką, która unieszczęśliwiła 2 ludzi.

Gość ja powiem Ci
współczuję.. miałaś prawo tak zareagować, ale nie za długo się bocz..no cóż, Twoi rodzice też pewnie nie wiedzieli czy Ci mówić wcześniej czy w ogóle.. Tak postanowili, (nie mówić Ci) ale chcieli dla Ciebie dobrze i to powinno się liczyć. A jak niektórzy w takim wieku dowiadują się, że są adoptowani? ehhh...

swoją droga ile oni kasy musieli wydac skoro to bylo 21 lat temu.. w glowie mi sie to nie miesci... dlatego cale zycie tak na mnie chuchali i dmuchali...

Nie marudzic, tylko sie doedukowac w temacie :-) Tak jak pisza przedmowczynie - to znaczy, ze rodzice bardzo chcieli, zebys przyszla na swiat :-) I tylko tyle. Masz taki sam organizm, takie samo DNA, jak kazdy inny czlowiek, powstalas z polaczenia komorek taty i mamy. Nie ma w praktyce ZADNEJ roznicy miedzy Toba a dziecmi poczetymi naturalnie. Nie martw sie, bo nie ma czym 🌻

Gość tylko to
ale ona też wyszła z fiuta ( co za brzydkie słowo) z penisa powiem bo plemnik i komórka były jej rodziców, połączono je poza organizmem matki a później połączoną 21 latkę :) (obecnie) włożono do macicy abu się zagnieżdziła i urosła :) wiec nie z zadnego słoika tylko z penisa i jajnika mamy jak każdy z nas i ty niedouczony też

Gość Po prostu
Przypuszczam że rodzice długo się o CIebie starali, a mając znajomych nie ukrywali tego faktu. W końcu to nic dziwnego. Nie bądź zaściankowa, mając 21 lat powinnaś być dojrzalsza.

Gość bestka
A jaka to dla ciebie różnica ???? Jaki cyrk????? Jesteś już dorosłą kobietą i chyba wiesz, że jak wszystkie metody zawodzą to in vitro jest ratunkiem. Ciesz się że Twoi rodzice z taką determinacją walczyli o to żeby mieć Ciebie, doceń to. Robisz z tego faktu nie wiadomo jak wielką tragedię. Teraz jest coraz wiecej par które maja problem z potomstwem, a twoi rodzice tyle lat temu (w ówczesnych czasach takie metody nie były łatwo dostepne) tak walczyli o to żeby mieć dziecko. Weź zimny prysznic i podziekuj rodzicom i nie rób tragedii. Z twojego topiku niestety można wywnioskować, że mimo wieku jaki masz to jesteś smarkatym małolatem. Spójrz w okno i zobacz że świat jest piękny i ciesz sie że możesz go oglądać.

Gość bestka
A jaka to dla ciebie różnica ???? Jaki cyrk????? Jesteś już dorosłą kobietą i chyba wiesz, że jak wszystkie metody zawodzą to in vitro jest ratunkiem. Ciesz się że Twoi rodzice z taką determinacją walczyli o to żeby mieć Ciebie, doceń to. Robisz z tego faktu nie wiadomo jak wielką tragedię. Teraz jest coraz wiecej par które maja problem z potomstwem, a twoi rodzice tyle lat temu (w ówczesnych czasach takie metody nie były łatwo dostepne) tak walczyli o to żeby mieć dziecko. Weź zimny prysznic i podziekuj rodzicom i nie rób tragedii. Z twojego topiku niestety można wywnioskować, że mimo wieku jaki masz to jesteś smarkatym małolatem. Spójrz w okno i zobacz że świat jest piękny i ciesz sie że możesz go oglądać.

Gość Po prostu
Przypuszczam że rodzice długo się o CIebie starali, a mając znajomych nie ukrywali tego faktu. W końcu to nic dziwnego. Nie bądź zaściankowa, mając 21 lat powinnaś być dojrzalsza.

Gość tylko to
ty też powstałaś z plemnika i z komórki pobranej od mamy nie z zadnego słoika, połączono 2 komórki poza organizmem matki ale po połączeniu zagnieżdzono zarodek w macicy aby sięrozwinął, więc niedouczeni do książek!!!!! jesteś identyczna jak kazdy z nas tylko że połączono ciętrochęinaczej, ale jakie to ma znaczenie, jesteśi już !!!!!!!!!

Gość Po prostu

Nie jestem zaściankowa, ja to w końcu zrozumiałam i wiem już że nie ma się czym przejmować. Jest tylko taki problem że jeden ze znajomych moich rodziców właśnie z powodu tego że jestem z zapłodnienia in vitro uważał mnie i nadal uważa za gorszą od innych. Przykre to jest a domyślam się że jest więcej ludzi którzy tak myżlą a tego nie mówią. To boli.

Rzepka widzę że mało wiesz o życiu, wejdź sobie do pierwszej lepszej wyszukiwarki wpisz in vitro i masz czartno na białym. A mi zarzucaja że jestem małolata i nic nie wiem, he he

Gość iciar
metoda in vitro ma 27 lat.Pierwsze dziecko urodziło się w 1978 roku. ale w Polsce z tego co wiem metoda stosowana jest od kilkunastu lat... Mieszkasz za granicą?

Gość iciar
i doprawdy nie rozumiem dlaczego twoi rodzice powiadomili wszystkich swoich znajomych o tak intymnej sprawie. Ta metoda dzisiaj budzi kontrowersje a co dopiero 21 lat temu!

Gość a czy.....
Pierwsze polskie dziecko poczęte metodą in vitro przyszło na świat 12 listopada 1987 r. w klinice Akademii Medycznej w Białymstoku. ot co!

Gość iciar
dziękuje nie umiałam znależć

Gość a w jakim kraju

Gość a czy.....
może źle to ujęłaś, "powiadomili". oni nie rozgłaszali tego wszem i wobec jak już, ale z bliskimi znajomymi praktycznie rozmawia sie o wszystkim :P więc nic dziwnego, ze znajomi wiedzieli. ja tez wiem, że jedni moi znajomi są zapisani w kolejkę do in vitro, więc jak tamat koboeta zajdzie w ciążę, to wiadomo skąd to będzie. bo na naturalne poczęcie akurat tamci już szans nie mają. a tak an marginesie, to kiedy mieli powiedzieć? jak miała 5 lat, "dziecko, jwesteś inna, jestes z probówki"?:o przecież tak by to maluch idebrał. a tak w ogóle, to wg mnie to czy jest się "zwyczjenie poczętym" czy z in vitro nie ma żadnego znaczenia. przynjamnije dlka mnie. w końcu i tak moi rodzice są moim rodzicami i tyle. wg mnie nie ma o czym mówić. co, rodzice mają sie spowiadac dziecku, co robili, żeby je mieć? to tak jak ktoś napisał, że nikt (a przynajmniej większosć) nie mówi dzieciom, że są wpadkami, i że w sumie to nikt się o nie nie starał. in vitro to normalne zapłodnienie, połączenie komórki jajowej i plemnika, i rozwój dziecka w łonie matki. tutaj njie ma co się dowiadywać, mama zaszła, mama urodziła. nie ważne jak. to nie to, co adopcja, gdzie komuś po latach na głowę spada wiadomość, ze mama i tata tak na dobrą sprawę nie są prawdziwymi rodzicami :o

Gość a w jakim kraju
ej, pomylilas nicki i tyle:) Mysle, ze wymyslilas ten temat ale w sumie i o tym mozna podyskutowac. Choc nie lepij ujac temat "co byscie czuly wiedzac ze jestescie z probowki" a nie podszywac sie pod dziecko z in vitro