Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama mama

szczepionki dla dzieci...płatne czy bezpłatne?

Polecane posty

Gość mama mama

które szczepionki są lepsze, bezpieczniejsze dla dziecka? czy wystarczą zwykłe, bezpłatne szczepionki, czy lepiej zapłacić za szczepienie? Nie jest to wyłudzenie kasy?

jeśli chodzi o te szczepionki to mam mieszane uczucie jak do płatnych czy bezpłatnych. Mój synek narazie miał 2 płatne (po 1 było dobrze,zero marudzenia wręcz przeciwnie jak zwykle jest rozdarty tak był aniołkiem,nie było opuchlizny ani gorączki) teraz przed świętami był szczepiony poraz 2 na to samo co za pierwszym razem i było wręcz odwrotnie- opuchlizna i gorączka. Wybrałam je dlatego że ponoć dziecko lepiej je znosi a przedewszystkim jest mniej razy kłuty

Gość lek ped
płatne-nie znaczy ze nie ma po nich objawów ubocznych

dokładnie,aczkolwiek żal dupe mi ściska że płace i dziecko cierpi.Z biegiem czsu moge swierdzic że ta kase mogłabym coś dziecku kupic(póki co wydaam 129 zł dwa razy,więc nie są to małe pieniądze)

Gość Agnes79
My juz mamy 4płatne szczepionki za soba i teraz dopiero jak córcia skończy rok. Ja jestem zadowolona. Szybko, bez żadnych problemów i przezde wszytskim mniej. Ale jest to drogie.

Gość nie żal
A mi nie jest żal zapłacić te 150 zł za szczepionke bo wiem, że robię to dla dobra i zdrowia mojego dziecka.

Gość mama mama
czyli ile kosztuje jedna szczepionka? 150 zł? jutro mamy szczepienie, czy za jedna szczepionkę tyle czy całość 150?

Gość BEZPŁATNE
Niech sie Pani zastanowi-po co wydwać pieniądze skoro to ma Pani za darmo od państwa?Kiedyś nie było płatnych kombinacji jednego zastrzyku z kilkoma szcepionkami naraz i dzieci owszem byly kilka razy kłóte ale większośC ma sie bardzo dobrze teraz-przeciez taki Maluch nie będzie następnego dnia nic pamiętał:)Pozdrawiam ciepło polecam skorzystac z bezpłatnych

Gość mama X 2
Ja tam juz wcale nie szczepię. Mam temat i dylematy z głowy. Nie daję zarobić ani jednym, ani drugim. córka po pierwszych szczepieniach (płatnych) miała bardzo poważne problemy zdrowotne - skonczyło się bardzo silną alergią - za płacę tylko i wyłącznie ja. Młodszego syna nie zaszczepiłam juz ani razu. Nic mu zresztą nie brakuje. Ma 3 lata, chodzi do przedszkola i wcale nie choruje. Wiecie, że w stanach już wcale nie szczepi sie noworodków - tylko na nas, jak na trzecim świecie ćwiczą i pieniadze zbijają.

Gość nie żal
Szczepionka na hib, polio, tężec, krztusiec i błonnice w jednym kosztuje ok 130 - 150 zł za jedną dawkę zależy od apteki jaka cena. Ja naprzykład nie mogłam zaszczepić dziecka bezpłatną bo dziecko miało napięcie mięśni i szczepionka płatna jest bezpieczniejsza. Nawet gdyby nie było tego zalecenia to wykupiłabym płatną ponieważ w tej szczepionce jest dodatkowo szczepionka na hib czego nie ma w bezpłatnej.

Gość Patticia
Mimo wszystko nie polecam - nie dawajcie zarabiać firmom, które trują nas od początku

Ja miałam tylko bezpłatne szczepionki (oprócz oczywiście dodatkowych) i mój syn nigdy nie miał absolutnie żadnych problemow zdrowotnych. Do mama x 2 - owszem w większości państw nie szczepi sie juz dzieci, bo przez wiele lat był tam odpowiednio wysoki wskaźnik szczepien i można przyjąć, że dana choroba juz zanikła. U nas ten wskaźnik jest wciąż dość niski i dlatego się szczepi się, między innymi przez takie osoby jak ty. Jeżeli nie żal ci dziecka, że może mieć polio, to nie szczep. Ale nie doradzaj tego innym. I nie wypowiadaj sie na tematy, o których nie masz pojęcia.

Gość mama mama
zaszczepiłam i zapłaciłam 140 zł. Cóż...wolę zaszczepić i zapłacić, niż porem się bać, że czegoś nie dopilnowałam

Gość loja
Mój junior ma 7 tyg, już jest po pierwszym szczepieniu i chcę wykupić osobno szczepionkę na HIB hiberix i nie wiem czy lepiej poczekać do następnego szczepienia (wtedy będzie miał 3 kłucia i dużą dawkę bólu za jednym razem), czy podać osobno (wtedy będzie miał 1 kłucie osobno i 2 razem) i co zrobić alby maluszka bolało jak najmniej???

Gość mama x 1
poszukuje mamy x 2!!!!!pilne!!!! nie szczepie swego dziecka, sanepid mi grozi kara!!! pomocy!!!

Gość i bardzo dobrze że wkroczył
sanepid!!!!!!

okokokokokokoko - To uwierz. Ja miałam ostatnią szczepionkę w wieku 6 lat i gdy nie miałam już szczepień od razu zaczęłam być zdrowsza. W szczepionkach są różne rzeczy, szkodliwe dla zdrowia. Swego dziecka też nie będę na wszystko szczepić. Zapłacę za 2 szczepionki, te najważniejsze i więcej nie zrobię. Pozdrawiam !

Gość katahrin
A za nieszczepienie dziecka nie ponosi sie konsekwencji??? Przecież to szczepienia obowiązkowe???

Gość Kamila z Wysp
o matko, nie mowcie, ze w Polsce sie placi za szczepionki kojarzone?????? nie wierze!!!!!!!!

Chyba się nie ponosi. Trzeba jakieś oświadczenie podpisać i tyle...

Grzywna wynosi chyba 5tys. zł. Ja prawdopodobnie odmówię szczepienia MMRII (czyli skojarzona odra, świnka, różyczka), bo uważam że ryzyko powikłań poszczepiennych jest dużo większe niż ryzyko powikłań przy zachorowaniu na którąś z tych chorób. A ponieważ mam córkę to zaszczepię ją pojedynczą szczepionką na różyczkę, ale duuużo później niż wg kalendarza szczepień. Co do tych DTP - szczepię płatnymi (Infanrix Hexa czyli 6w1). BEZPŁATNE - wybacz ale chyba nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz. Tu nie chodzi tylko o 1 wkłucie zamiast 3. Tu chodzi o lepsze bezpieczniejsze szczepionki. O mniejsze ryzyko wszczepienia choroby, o mniejszą toksyczność (bezpłatne WZW B zawiera rtęć!!). Krztusiec w bezpłatnych est pełnokomórkowy, a w Infanrixie acelularny a więc bezpieczny. Substancji konserwujących jest mniej bo jeden zastrzyk a nie trzy.

Ja wykupiłam szczepionki skojarzone, z acelularną komponentą tężcową. Lusia jest zdrową dziewczynką, nie ma problemów z serduszkiem ani neurologicznych, ale nie dałabym jej badziewnej szczepionki tylko dlatego, że "może przetrzyma". Tym bardziej, że moja (znacznie) młodsza siostra, okaz zdrowia, zachorowała bezpośrednio po szczepieniu na zespół Kawasaki. To stan poważnego zagrożenia życia, to się leczy objawowo, polopiryną, nie ma innego lekarstwa. Miała 4 miesiące a lekarze dawali jej po kilka polipiryn dziennie, wszystkie włosy jej od tego wypadły, ledwo z życiem uszła :( Po prostu została zaszczepiona i wieczorem pojawiła się gorączka, a potem było coraz gorzej, pamiętam jak rodzice mówili o komentarzu lekarzy do jej wyników - jak przy zaaansowanej chorobie nowotworowej :( Straszne to :( Dodam tylko, że ze szczepionek skojarzonych byłyśmy z córką zadowolone, żadnych zupełnie skutków ubocznych nie było, ani marudzenia, ani gorączki, nic. Ja wieczorami po każdym szczepieniu oka zmrużyć nie mogłam, żeby tylko nic się nie działo, nie było jak z siostrą :(

Gość płatnie wystarczy
kłuć dziecko 2 razy w 6 tygodniu życia, nieodpłatnie jest to 6 kłuć. Jedynym problemem jest nierefundowany rotawirus, cholernie drogi, ale chyba warto.

A ja uważam że nie warto. Naczytałam się od groma na ten temat i nie szczepię ani na rotawirusy ani na pneumokoki. Uważam że może być z tego więcej szkody niż pożytku a całe to straszenie to sprężyna koncernów farmaceutycznych bo to super biznes.

Gość mama roczniaka
nie wiem gdzie wy takie szczepionki tanie dostajecie ;/ a moze juz tak cena w gore poszla...Ja za 5 w 1 zaplacilam 270 zl

Do mądrali kochających wszystkie szczepienia jakie sądostępne: http://ptwakc.org.pl/index.php?aid=48026&_tc=3FDDE849AE57410BBD8D47C8F0B64119 skrócony link: http://je.pl/ofnp Opis szczepionki Infarnix ( ponad 40% powikłań po szczepionce): http://www.mederi.malbork.net.pl/system/data/upfiles/inf3.pdf Badania - działania nieporządane nawet do 70% w grupie kontrolnej: http://www.bangla.pl/forum/f15/infanrix-hexa-t189/ Częstości występowania są podane jako: bardzo częste: 10% częste: 1% i