Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uświadomię was

do wszystkich, które biorą tabletki anty

Polecane posty

Gość uświadomię was

1. Po tabletkach nie rosną piersi! Tabletki powodują, że są one lekko nabrzmiałe, a po zakończeniu przyjmowania tabletek wracają do swojego rozmiaru! 2. Tabletki przyjmuje się o tej samej PORZE a nie GODZINIE!!! Tak więc 5 minut czy nawet ok 5 godzin opóźnienia nie wpływa na skuteczność tabletek! 3. Tabletki nie leczą trądziku, tylko go zaleczają! Tak więc po odstawieniu trądzik może wrócić! 4. Krwawienie przy tabletkach to nie okres, tylko plamienie z odstawienia! 5. Po odstawieniu tabletek plamienie ma prawo się od razu nie pojawić! Nie oznacza to ciąży, tylko to, że organizm wraca do siebie i może to czasem potrwać kilka miesięcy, zanim cykl się ureguluje. 6. Tabletki dobiera nam lekarz ginekolog a nie forumowiczki! 7. Jak bierze się tabletki regularnie to nie trzeba stosować dodatkowego zabezpeiczenia! Wyjątkiem są sytuacje, gdy wystąpi np biegunka, wymioty i stosuje się jeszcze inne leki. Ale o tych sytuacjach przeczytacie w ulotce! 8. Czytajcie ulotki!!!!!!!!!

Gość to wszystko prawda
Tabletki anty.to bardzo duża ingerencja w organizm ludzki.Odnośnie punktu 4 krwawienie to nie okres tylko złuszczanie się błony śluzowej macicy.

Gość uświadomię was
Podczas przyjmowania tabletek nie ma miesiączki, bo krwawienie jest sztucznie wywoływane i nazywa się je plamieniem z odstawienia.

ja również sie zgadzam. ale tz ta pora to mnie zdziwiłaś nawet lekarz mówił mi że należy o tej samej godzinie brac! pozdrawiam!!!!

Gość uzywalam przez 3 lata i
te punkty to swieta prawda. Z C biust mi spadl do A :o

Gość Julies
i ja sie zgadzam i moze wreszcie nie bedzie tematow typu : czy 5 minut roznicy ma wplyw na tabletki....normalnie piesc sie zaciska.

chyba wszyscy o tym wiedzą!!! Chociaż jak czytam niektóre wpisy forumowiczek to nic tylko zawyć jaka ciemnota wśród społeczeństwa panuje!

Gość uświadomię was
Informację mam z doświadczenia, z ulotki i od lekarza. Co prawda dobrze jest brać tabletki o tej samej godzinie, ale nie można popadać w paranoję i przerażać się 5-cio minutowym opóźnieniem! Ja biorę tabletki 3 lata i przyjmuję je zawsze między 20 a 22, czasem nawet o 23 i jakoś w ciążę nie zaszłam.

mysle ze nie powinnyscie sie tak denerwowac na te niewiedze uwazam ze trzeba sobie pomagac i uswiadamiac do konca skoro dziewczyny pytaja tu na forum to cos to znaczy mysle ze wy tez z mlekiem matki tego nie wyssalyscie

ja biorę na południe czyli w granicach godziny 11-13 i też narazie z brzuszkiem nie biegam kochane!!! wystarczy dobrze przeczytać ulotkę niektórym to sprawia trudność więc pewnie stąd póżniejsze niedomówieniai brak fachowej informacji

Gość jataja
wkoncu madra kobieta na tym forum

Gość to uswiadom mnie jeszcze
jaki wplyw na pigulki ma alkohol oczywiscie nie biorac pod uwage ewentualnych wymiotow

Gość Julies
Oczywiście że można pić alkohol,chodzi o to żeby nie pić go bezpośrednio przed lub po wzięciu tabletki. Alkohol zmniejsza wchłanianie substancji z tabletki. Należało by zrobić sobie 3 godzinną przerwę międzu wzięciem tabletki a wypiciem alkoholu. Oczywiście mówimy o większej ilości alkoholu a nie o lampce wina. to wypowiedz jednego z ginekolog.

Gość uświadomię was
julies ma rację jeśli chodzi o picie alkoholu, trzeba jednak pamiętać, żeby nie przesadzać z jego ilością, bo faktycznie może doprowadzić do wymiotów a wtedy po antykoncepcji!

Ja biorę od kilku lat, czasami mam kilkugodzinne przesunięcia w wzięciu tabletki i jakoś dzidzi do dzisiaj się nie doczekałam. Z alkoholem to prawda. Ostatnio jednak dowiedziałam się od mojej pani ginekolog, że trzeba bardzo uważać na owoce i soki - tzn. jak się wzięło tabletkę, to nie najadać się owocami i nie pić dużej ilości soku, gdyż może to wpływać na pracę jelit i gorsze wchłanianie się tabletki. Podobnie chyba jest z dziurawcem i wszystkimi \"herbatkami na odchudzanie\".

Gość czy pod ten alkohol..
mozna podciagnac nawet piwko? czy raczej mowa o czyms mocniejszym?

Gość uświadomię was
piwo to też alkohol i w dużych ilościach może spowodować wymioty

Gość ten topik
powinien się otwierać jako pierwszy i to ZAWSZE !!! Sedno sprawy w pigułce !!!!!

To ja założyłam ten topik, ale nie podpisałam się od razu swoim stałym nikiem, bo obawiałam się, że uznacie moje rady za mądrzenie się i mnie zbesztacie. Chciałam tylko uswiadomić dziewczyny, które biorą tabletki i nie wiedzą tak naprawdę po co skoro się zabezpieczają jeszcze prezerwatywą i nie wiedzą za dużo ogólnie o tabletkach. Mam nadzieję, że komuś pomogłam :) Pozdrawiam!

Gość ale autor to dn0
A zastanowiło cie dlaczego piersi są obrzmiałe?

Gość martynka123
a propos o tym co piszesz...biegunki to ja mam taki problem: biore mercilon od dluzszego czasu. zaczelam nowe opakowanie, w 4 dniu (sobota) wspolzylam i pekla prezerwatywa (ale partner nie mial wtedy jeszcze wytrysku) :/ tabletki bralam na czas do tej pory no i w poniedzialek ( 2 dni po wspolzyciu) godzine po wzieciu kolejnej tabletki zlapala mnie biegunka. zapytalam farmaceutki o rade czy brac kolejna tabletke tak jak w przypadku gdy sie zapomni albo wymiotuje , powiedziala ze tak szybko napewno tresc zoladkowa nie zostala wydalona z organizmu. nie uspokoilo mnie to i po okolo 11 godzinach gdy juz wrocilam do zycia wzielam na wszelki wypadek tabletke. w ulotce pisze ze do 12 godz opoznienia niby skutecznosc jest zachowana . nastepnego dnia poszlam do lekarza, dowiedzialam sie tyle ze powinnam sie teraz zabezpieczac dodatkowo do konca brania opakowania+ wziac z nowego opakowania brakujaca tabletke, zeby przyjmowac przez 21 dni... ale problem jest taki ze jak biegunke mialam w pon to w srode zauwazylam ze byl we mnie kawalatek prezerwatywy. nie wiem co mam o tym myslec i prosilabym o rade. caly czas przyjmuje tabletki po tej biegunce o zwyklej porze ale spedza mi to sen z oczu........prosze o odpowiedz.............

Martynka przyznam, że dość skomlikowana ta Twoja sytuacja. Jeżeli biegunka nie była ostra to zabezpieczenie zostało zachowane tym bardziej, że przyjmujesz tabletki od dłuższego czasu. Powinnaś posłuchać rady lekarza, bo to on jest specjalistą w tej dziedzinie. Pękła Wam prezerwatywa, ale wypełniona już, czy pusta?

Gość ale autor to dn0
Od ładnych paru lat chodze regularnie z mamą na mammografię. Badania nic nie wykazały, odpukać, jest wszystko ok. Niejednokrotnie lekarze , różni, bo na różnych sie trafia są zgodni co do jednego, kobiety, które stosowały anty, najcześciej miały problemy z rakiem piersi. Skad takie ich wnioski? Zawsze lekarz przed badaniem zadaje pytanie czy przyjmowało sie jakies leki hormonalne. Moja mama nie brała hormonów ja też nie. Czy nie zastanawia was dlaczego piersi są obrzmiałe? Dlaczego organizm reaguje tak a nie inaczej? Do tego czy nie martwicie sie jakie to może miec skutki. Pomyślcie o swojej przyszłości zani zaczniecie ingerować w naturę waszego organizmu...

Jeżeli mnie nazywasz dnem to chciałabym wiedzieć na jakiej podstawie? Znasz mnie, żeby oceniać? A jeżeli chodzi o obrzmienie piersi to jest ono oczywiscie spowodowane hormonami zawartymi w tabletkach i nie wystepuję u każdej kobiety i nie przy każdych tabletkach.

Gość ale autor to dn0
Nie nick został z poprzedniego topicku ;).Sorki, nie bierz do siebie.

Gość martynka123
pusta. przestalismy jak tylko pekla. ale problem jest w tym ze fragment prezerwatywy wyszedl ze mnie po paru dniach...wiec nie wiem czy cos tam zostalo na niej...niby wzielam kolejna tabletke po okolo 11 godzinach ale nerwy mnie zrzeraja od srodka. lekarz mowil ze powinnam sie zabezpeiczac od tego dnia z biegunka a nie wiem jak traktowac ta gumke :((

Sądzę, że nie powinnaś się przejmować tą gumką. A ta biegunka była ostra, czy tylko taka chwilowa? Bo jeżeli tylko chwilowa to już w ogóle nie masz się czym martwić wg mnie oczywiście. Teraz i tak już nic nie poradzisz, bo na Postinor już chyba za późno, prawda? Nie martw się, głowa do góry :) Tylko teraz do końca opakowania zabezpieczaj się już.

Gość martynka123
ps. co do biegunki...nie potrafie okreslic jaka byla dokladnie, wg mnie srednia, wzielam smecte i mi przeszlo, po kilku godzinach juz bylo ok ale brzuch mnie pobolewal