Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość platyra

miesiaczka i skrzepy

Polecane posty

Gość platyra

od paru miesiecy podczas miesiaczki mam pojawiaja sie liczne skrzepy a nie mam obfitej miesiaczki czy to normalne?

Gość Nie przejmuj się
Nie przejmuj się! To nie są żadne skrzepy, tylko kawałki endometrium, czyli błony śluzowej macicy, która złuszcza się podczas każdej miesiączki. To zupełnie normalne i niegroźne! Na wszelki wypadek idź do lekarza, ale prawdopodobnie powie Ci to samo co ja.

Gość to okropne
Z tego co czytałam pojawienie sie skrzepów jest sygnałem do wizyty u gina. Tego nie wolno lekcewazyć!

Gość platyra
tylko ze wraz z krwia mam trez sluzowke i do tego jeszcze skrzepy-z tego co mi wiadomo i to mnie troche niepokoi czytalam ze skrzepy to normalne gdy sa obfite miesiaczki a ja mam bardzo skape

Gość platyra
prosze niech ktos sie wypowie na ten temat

Platyra ja sądzę, że powinnaś naprawdę pójść z tym do lekarza. Ja miałam takie miesiączki i później dowiedziałam się, że mam pco, to oczywiście nie oznacza, że Ciebie ta choroba też dotyczy. Ale wizyta u ginka nie zaszkodzi. Jeżeli chcesz to wejdź sobie na forum: www.forumginekologiczne.pl i zadaj pytanie specjaliście.

Gość PCO-wiczka
Zgadzam sie tutaj całkowicie z Markotką,powinnaś iśc do lekarza.U mnie podobnie jak u niej okazało się że mam PCO. Pozdrawiam

Gość platyra
a mozecie wyjasnic co to takiego pco?nigdy nie slyszalam

Gość surykatka
właśnie, co to jest PCO?

Gość platyra
napisalam na tym forum co proponowalyscie i lekarz napisal mi ze jest mozliwosc wystapienia miesniakow. yteraz mam cykora isc do ginekologa ale mam wyznaczona wizyte na gruga polowe stycznia

Gość PCO-wiczka
Platyra a bierzesz jakies tabletki antykoncepcyjne,bo takie skrzepy to może byc też wynik brania takich właśnie tabletek?...Ale nie martw się na zapas poczekaj do wizyty u gina i wszystko się wyjaśni;) Pozdrawiam.

Gość platyra
nie biore zadnych tabletek przez2miesiace bralam microgynon ale strasznie zle sie czulam (bolaly mnie okropnie piersi i w ogole bolal mnei brzuch) i lekarz kazal mi odstawic i dal skierowanie na usg piersi

Gość Angelikaxyz1977
koniecznie idź do ginekologa, to może być sygnał że coś jest nie tak, lepiej pójśc i się upewnić

Gość Cosiedzieje9

Hej dziewczyny! 

Od 2 dni biorę tabletki antykoncepcyjne Vines, zaczęłam brać w pierwszym dniu miesiaczki. 

Problem jest taki, że dziś wstałam, bardzo obfita miesiączka jak na 3 dzień, a w niej bardzo duża ilość skrzepów(nigdy nie miałam takiej ilości, przed stosowaniem antykoncepcji). 

Czy któraś z Was tak miała? Czy mam się czym się martwić i lecieć do ginekologa? 

Czy to się zmieni po tych 3 miesiącach zanim organizm się przyzwyczai do tabletek??? 

Pomocy!

Gość gosciu

Skrzepy podczas miesiączki towarzyszą zazwyczaj tym paniom, których okres jest obfitszy. Im bardziej nasilone krwawienie menstruacyjne, tym większe prawdopodobieństwo, że tak właśnie zareaguje organizm. Nie ma w tym nic dziwnego, co nie oznacza wszak, że kobieta nie powinna zachować czujności. Szczególnie wtedy, gdy do tej pory skrzepy nie występowały, warto skonsultować taką sytuację z ginekologiem.

Skąd biorą się skrzepy krwi podczas miesiączki? Przyczyn może być wiele, przy czym skupmy się na tych, które powodują skrzepy nieprawidłowe. Przede wszystkim, problem taki może dotyczyć pań, których organizm posiada niedobory żelaza. Jego niski poziom zaburza procesy przepływu krwi i sprzyja krzepliwości.

Często skrzepy powodowane są przez nieprawidłową gospodarkę hormonalną organizmu. Stąd też zjawisko to często obserwują kobiety dopiero dojrzewające, których organizm nie ustabilizował jeszcze cyklu miesiączkowego.

Nieprawidłowe skrzepy mogą się także brać z innych dolegliwości i chorób, toczących się w organizmie kobiety. Najpowszechniejszą z nich jest endometrioza, ale występowanie skrzepów może świadczyć także o stanach zapalnych jajowodów. Diagnozę taką można potwierdzić lub wykluczyć w czasie badania ginekologicznego.

Co robić, gdy pojawią się skrzypy

Niekiedy, gdy występuje miesiączka skrzepy są tak niewielkie, że niemal niezauważalne. W skrajnych sytuacjach mogą jednak osiągać nawet 5 centymetrów. Nawet tak duże skrzepy nie świadczą w stu procentach o nieprawidłowościach, niemniej wymagają one szczególnej czujności kobiety. Jest to czasem jedyny objaw ewentualnego szerszego problemu.

Gość Cosiedzieje9

Już wiem w czym problem... Jak wyżej napisałaś, może tak być przy niedoborze żelaza, a ja takowy problem mam. 

Dziękuję za pomoc!!