Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ulicawj

moi rodzice mja gr krwi A i AB ja mam O czy mozliwe zem nie podmienili

Polecane posty

Gość zgadza się
jesteś podmieniony, niemożliwe, że masz grupę 0

Gość ja też tak mam
:D boshe, to normalka!

Gość hehehehehehe
pewnie jestes sasiada...nie boj zaby, sasiad tez czlowiek :]

Gość przykro mi..
Rodzice A i AB - dziecko może mieć A, B, albo AB

ty weź lepiej się dowiedz czy masz taka i czy oni mają taka jak piszesz, bo mi mama mówiła 22lata że mam 0 po niej a mam B po ojcu he he

Gość ulicawj
tam na bank mam gr krwi 0 bo oddaje bardzo czesto honowo, mam rodzenstwo gdzie siostrym mają grupy: jedna AB i druga A, uzylismy sie w szkole krzyzowek..dziedziczenia grupy krwi i wyklyuczania ojcostwa..moi rodzice sa przykladową kochajaca sie para do zdradyn ie doszlo na prewno, ale po tych wyczynach pielegniarek zaczynam miec watpliwosci. Normalnie super po 20 latach zycia cos tkaiego by sie okazało, to sie w glowie nie miesci

Gość ulicawj
sorki za pismo...troszke literki z emocji mi sie przestawiają

Gość a.aga
a wiesz na 100% jaka gr maja rodzice?

Gość a jesteś podobna
do rodzicow? rodzeństwo też jest podobne do Ciebie? jak to wygląda?

masz obsesje na tym punkcie tylko tyle tobie powiem:D:D:D

Gość spokojnie ...
to jest normlane ... grupe krwi mozesz miec odziedziczona po dziadkach ... w genach twoi rodzice maja ich grupe krwi ... wiec pewnie po kotryms z dziadkow

Gość bosssszz
podstawy genetyki a czlowiek sie gubi. marne to nasze stworzenie....

Gość Plaggiera
oczywiście że to norma. Grupę krwi dziedziczy się po iluś tam pokoleniach nawet. My w rodzinie wszyscy mamy B rh+, moja siostra 0 rh -!

Gość nfkjg
a ja nawet nie wiem jak mam sprawdzić swoją grupe krwi bo u mnie w przychodni powiedzieli że takich badań nie robią pomóżcie jak to sprawdzić tą grupe ?

Gość lalllka
poszukaj w miescie lubw okolicach laboartoria co robi badania specjalizujace sie w tym...

Gość nfkjg
dzięki (-:

Gość lalllka
hmm jesli chodzisz do szkloy tos pytaj sie na bioli ze czytalas gdzies(powiedz tu o swym przypadku)ale nie przyznawaj sie ze to o ciebie chodzi i ze zastanawiasz ise czy to mozliwe...rozwiejesz swe watpliwosci a przy okazji plusa u anuczcyileki bedziesz miec ze niby sie ponad programowa wiedza interseujesz...

Gość to normalne
U mnie w rodzinie jest tak: matka ma grupę krwi A, ojciec B i najstarsze dziecko ma grupę A, średnie 0, a najmłodsze też A. Przestań się więc zamartwiać, bo tak się zdarza.

Ehh to oczywiste, że jak \"wszyscy\" mają grupę B to siostra może być 0, bo wystarczy ze \"wszyscy\" mają grupę krwi B0 (czyli produkowane są gamety B i 0), gdzie B jest dominująca, a 0 recesywna i uwidacznia się tylko B, ale grupa 0 jest dalej \"ukryta\" w genach i uwidacznia się gdy połączą się gameta 0 z gametą 0. W przypadku AB i A (za wyjątkiem tego małego tricku, którego nie znam, a ktoś zaświadczał że takowy istnieje), jest to niemożliwe, bo jeden rodzic produkuje gamety A i B, a drugi nawet jak jest A0 (czyli produkuje gamety A i 0), to i tak gdy gameta 0 polaczy sie z którąkolwiek od drugiego rodzica, to i tak 0, jako recesywne, nie ujawni się... Wiem że troche nieprofesjonalnie i zamotanie to wyartykuowałam z siebie, ale daaawno sie tego uczyłam :) Przepraszam :)

\"U mnie w rodzinie jest tak: matka ma grupę krwi A, ojciec B i najstarsze dziecko ma grupę A, średnie 0, a najmłodsze też A. Przestań się więc zamartwiać, bo tak się zdarza.\" Mama ma genotyp A0 (produkuje jajeczka determinujące grupę A i te determinujące grupę 0, choć ma grupę krwi A), ojciec ma genotyp B0 (0 jest recesywne, więc się nie uwidacznia i tata ma grupę krwi 0, ale produkuje gamety 0 i B). W przypadku najstarszego i najmłodszego dziecka gameta mamusi A połączyła się z plemniczkiem z cechą recesywną 0, więc dzieci mają grupę krwi A. W przypadku dziecka średniego plemniczek niosący informację o grupie krwi 0 połączył się z jajeczkiem tez 0 i powstała homozygota recesywna u której ujawni się grupa 0. To jest normalne i możliwe... Ale z AB i A nie jest tak hop-siup... Nie martw się, mnie też mało co nie podmienili w szpitalu ;)

Gość szalonna..
Musze Cie zmartwic ale patrzac genetycznei mozesz miec tylko i wyłącznei gr: A, B lub AB Skoro rodzic ma A: to bedzi emiec allele: IA IA lub IA,i rodzic z AB: IA,IB a dziecko z grupą krwi 0: tylko wyłązcnei allele: i,i wiec skrzyzuj teraz alleleod rodzicow.. w zaden sposob nei wychodzi i,i to tyle z genetycznego pkt widzenia.. nei wiem moze jakies inne sposoby na to sa.. Pozdrawiam

Gość grupe krwi
dziedziczy sie tylko po rodzicach a nie po zadnych dziadkach ! to tak dla informacji :)

Tak jak twierdzą 2 moje przedmówczynie...Szalona i \"grupę krwi\"....dziedziczy sie tylko po rodzicach i z AB i A ( B) nigdy nie wyjdzie 0...Ja tez oddaje honorowo, wiec wiem, ze mam 100% pewność co do grupy krwi- tak wiec i Ty masz na pewno 0 ale moze Twoi rodzice maja zle wpisaną w ksiazeczke?? Moja siostra ma zaledwie ( w porównaniu do Twoich rodziców ) 16 lat i u niej pomylono grupe krwi...w ksiazeczce zdrowia dziecka ma wpisana grupę A a gdy byla kilka lat temu w szpitalu to wyszlo, ze ma B. Wiec moze u Twoich rodziców jest jakaś pomyłka...w koncu to bylo duzo wcześniej niz 16 lat...technika inna... A moze powiedz rodzicom o tym...ciekawe co powiedza...jak sami sie zmartwią tym, to zrobią sobie badania na grupe krwi...albo wyznają Ci prawdę...

Gość biolog
z biologicznego punktu widzenia niemozliwe jest, aby z takiej kombinacji wysza grupa zero. Albo ktos popelnil blad w czasie oznaczenia grup krwi, albo jestes adoptowana, albo podmieniona, albo mamie cos sie zdarzylo (niekoniecznie zdrada, moze gwalt?) najlepiej powiedz (ale tylko mamie) o swoich watpliwosciach. Jesli w oznaczaniu grupy krwi jest blad, to trzeba to jak najszybciej skorygowac, bo stwarza pewne niebezpieczenstwo (choc standardowo oznacza sie orzed przetoczeniem, ale kto wie) w ostatecznosci pozostaja testy genetyczne (to z kolei zalatwia sie z ojcem). Nie sa drogie, za to bardzo dyskretne (mozesz mu nawet nie mowic - wysylasz do analizy kilka wlosow z cebulkami - swoich i jego, jesli lysieje to nie bedziesz miala problemow). W koncu grupa krwi to tylko cecha fenotypowa, badanie genetyczne powie wszystko bez najmniejszych watpliwosci. ale najpierw porozmawiaj z mama

Gość adopcja
Możesz być adoptowany ( moja siostra dowiedziała sie o tym w wieku 23 lat), albo masz innego ojca ... Matka jest zawsze pewna :) Porozmawiaj z rodzicami i to koniecznie. Wątpię, żeby w laboratorium sie mylili.

Raczej nie jest to możliwe,ale ktos dobrze napisał,że zdarzaja sie takie przypadki,nie jestem serologiem,nie orientuje sie tak dokładnie-spontaniczna mutacja? Na pewno nie dziedziczenie po dziadkach,w sensie \"przeskoczenia\" o jedno pokolenie w dół. Wogóle materiał genetyczny dziedziczymy po przodkach,wszystkich,ale jest on po drodze dzielony,mieszany z materiałem drugiego rodzica.Niektóre cechy moga wiec wystepowac w co którymś pokoleniu.Głównie dotyczy to cech kodowanych przez geny recesywne \"słabsze\",maskowane przez geny dominujace \"mocniejsze\".Wtedy w jedny osobniku spotykaja sie dwa \"słabsze\" i ma np. oczy niebieskie,chociaz rodzice mieli brązowe.

Gość wyspo
a czy mozliwe jest zeby dziecko mialo brazowe oczy jesli oboje rodzice maja oczy niebieskie? (lub jakies inne jasne)